Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Uzlinka podpazuškou

    , Autor: svetka

    Dobrý den, mám 4-mes. syna, ktorý bol tiež v porodnici zaočkovaný proti TBC. Taktiež nám detská lekárka našla hrčku podpazuškou.Poslalali nás na ultrazvuk a krvné testy. Chcela by som vedieť, aký bude další postup. Je pravda, ze pneumolog nasadí liečbu, ktorá trvá až pol roka? Je to pre dieťa nebezpečné? Sme taktiež z Prešovského kraja. Dosť ma zarazilo kolko je tu negatívnych reakcií na toto očkovanie. Je to v poriadku? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nežiadúce reakcie na očkovanie sú všade, práve že v prešovskom kraji doposiaľ nebývali, zrejme sa to teray objavilo aj tam. Zdurená uzlinka býva reakciou na očkovanie tbc, je potrebné sledovať miesto vpichu aj okolité uzlinkz, postupuje sa veľmi individuálne, o tom aký postup sa zvolí rozhoduje pľúcny lekár, pediater eventuálne niekedy je v tíme aj imunolog.
    Pre dieťa je nebezpečné všetko, čo by mohlo negatívne ovplyvniť jeho vývoj. je to jednak ochorenie na závažnú formu tuberkulozy, proti ktorej sa práve očkuje, na druhej strane očkovanie máva tiež svoje komplikácie, ako to sama pozorujete a tie je tiež potrebné riešiť. Vždz sa volí taký postup, aby bol pre dieťa čo najmenej zaťažujúci.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: