Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • reakcia na očkovanie TBC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prosim Vás moja vnučka bola na šiesty deň po narodení očkovaná na TBC. Nad ruhý deň sa jej na telíčku a končatinách urobili červené fľaky. Je kojená. Môže to byť reakcia na očkovanie ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie , myslím, že nie je to reakcia na očkovanie, reakcia na očkovanie sa prejavuje inak. Rôzne vyrážky, či mapy sa na novorodeneckej koži vyskytujú ale je treba príčinu hľadať inde než v tomto očkovaní

Podobné otázky

  • reakcia po ockovani

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den..predvcerom sme malu zaockovali proti TBC a vcera a dnes cely cas place..je nespokojna, stolica je rovnaka..papa pravidelne materske mliecko..moze to byt reakcia na ockovanie..ranka je nenapadna..

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite to nie je reakcia na očkovanie tbc. Ranka sa úplne zhojí a reakcia lokálna v mieste vpichu začína po niekolkých týždňoch.
    Prejavy dieťatka môže byť začínajúca detská kolika.

  • Reakcia na očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    dcéra bola zaočkovaná proti TBC piaty deň života a po mesiaci sa jej urobil na ramienku červený pupáčik s nahnisanou hlavičkou. Dieťa teplotu nemá, ale od piatku začalo častejšie papať a pri papaní plače, zaspí iba na rukách a po pol hodine sa zobudí s plačom. Takto je to celý deň a večer sa to ešte vystupňuje a nedá sa utíšiť, nakoniec zaspí asi od únavy.Zmenila sa jej aj stolica, má ju hustejšiu, kašovitú, plnú plienku a strašne zapácha. Stolicu mala včera 3 krát za deň. Večer som jej dala aj rúrku do konečníka a mala ešte stolicu s hlienmi. Krčí si aj nožičky, bruško jej masírujem pupíkom, aj cvičíme s nožičkami. Dieťa je dojčené. Môže byť toto reakcia na očkovanie? Je potrebné miesto, kde bola zaočkovaná ošetrovať?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Toto nie je reakcia na očkovanie tbc. neviem ako je dieťa staré, pravdepdobne okolo dvoch mesiacov, v tomto veku sú príčinou týchto problémov koliky. je potrebné nájsť spôsob ako sa dieťatku uľaví, býva to rôzne: masáže, cvičenie nožičkami, podanie espumisanu, niekedy uloženie na bruško / nie na spanie!!!/
    Chráničku po očkovaní po kúpaní ľahko ťukmite tamponom namočeným v liehu, nič netlačiť, nepotierať, naozaj len ťuknúť na dezinfekciu. Vami popisovaný nález je normálna reakcia na očkovanie tbc.

  • Cerveny vredik po 6 mesiacoch

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, nasa dcerka bola zaockovana proti TBC v porodnici,ziadna komplikacia nenastala.Ppotom podla ockovacieho kalendara pokracovali dalsie ockovania, hexavakcina, pneumokoky, rotavirusy 2x. Momentalne sme v polovici siedmeho mesiaca a cca posledny mesiac pozorujem na jej ramienku v mieste v pichu proti TBC cerveny vredik s priemerom cca 1 cm . Pravdepodobne sa tam nachadza i hnis, nieco tam presvita, ale nieje to este v stave, zeby to malo prasknut.
    Je to v poriadku? O dva roky starsi syn, ziadnu reakciu na ockovanie nemal.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Opakovane som to pozorovala aj u mojich pacientov, že reacia na očkovanie tbc nastala až po očkovaní uvedenými očkovacími látkami. Nie že by to bolo spôsobené týmto očkovaním, jednoducho tá reakcia na očkovanie tbc sa "omeškala". Pokiaľ bude vriedok v priemere väčší ako 10 mm alebo je zapáleá, zväčšená, uzlinka v okolí, určite je potrebné vyšetreie a prípadne aj ošetrenie na príslušnom detskom pľúcnom oddelení.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: