Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • reakcia na TBC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa Vás spýtať mam 16 mesačného syna, keď mal 11 mesiacov bol operovaný (uzlina v podpazuší) vybrali mu to a po 6 mesiacoch sa mu ranka otvorila a hnisa. Znamená to že mu nevytiahli všetko?? a musí isť opäť na operáciu?? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Aké bude riešenie neviem povedať, v každom prípade je potrebné znova navštíviť lekára a riešiť problém.

Podobné otázky

  • opätovná reakcia?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    dcéra bola 1. augusta očkovaná proti tbc, síce sa jej po očkovaní vytvoril vriedok, ale bol iba začervenaný, nehnisal... pediatrička viackrát konštatovala, že ranka je zhojená dobre. Ja som si ale v poslednom čase všimla, že niekedy jej ranka akoby trochu opuchla, znova začervenala a dnes sa jej na nej vytvorila chrasta...keď som ju večer chcela skontrolovať, ranka bola otvorená, vytekala z nej krv a ostal tam taký malý kráter, ranka ale zatiaľ určite nepresahuje 10 mm, zväčšené uzliny som neobjavila... budúci týždeň sme mali ísť na očkovanie proti pneumokokom a hexavakcínou... Chcem sa preto spýtať, môže sa reakcia na tbc takto objaviť znova? Je vtedy potrebné s ďalším očkovaním počkať?Čo sa môže stať, ak sa dieťa zaočkuje a ranka po tbc ešte nie je dostatočne zahojená? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takýto vývoj ranky opakovane pozorujeme, teraz sa vlastne pravdepodobne bude definitívne hojiť. Lekár by mal pred očkovaním stav ranky preveriť a podľa nálezu sa rozhodne, či zaháji ďalšie očkovanie.

  • opakovaná reakcia na TBC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    synovi sa po očkovaní TBC vakcínou urobil vriedok, s ktorým sme chodili na vytláčanie (vytláčali ho 3-krát na pľúcnom), potom sa už hnis netvoril a bolo povolené ďalšie povinné očkovanie, ktoré sme aj absolvovali. V súčasnosti má syn 6 a 1/2 mesiaca a na už skoro zahojenom mieste po spomínanom TBC očkovaní som spozorovala malú bielu bodku vo veľkosti malej špendlíkovej hlavičky (ako keď sa vytvorí vyráška na tvári), miesto v okolí nie je červené ani zapálené. Je možné, že by sa v mieste vpichu opäť mohol začať tvoriť hnis? Máme sa radšej ukázať u pediatra na posúdenie??? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Stáva sa to aj po zhojení a &ďalôšom očkovaní, že sa reakcia obnocí. Určite na to upozornite vášho lekára v poradni a hlavne pred ďalším očkovaním

  • reakcia na TBC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,pani doktorka,chcela by som sa Vas opytat,moj syncek ma 4,5 mesiaca a ked som ho kupala zacal mu vytekat zelenkavy hnis s ranky po ockovani z ramienka,tak som to trosku este vytlacila,no jednej mamicke ste pisali ze v ziadnom pripade sa nema hnis vytlacat,no to som nevedela...ako by som mala teraz postupovat..dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Miesto po vpichu len jemen potrite gázou alebo vatičkou namočenou v liehu, aby sa dezinfikovalo. Ak je chránička v riemere nie väčšia ako 1O mm a nie sú zdurené uzliny v okolí / pod pazúškou, nad kľúčnou kosčou/ tak je to normálne reakcia a nie je potrebné nič robiť, v žiadnom prípade nevytláčať obsah, ktorý sa znova môže doplniť, sám aj vytečie. V prípade, že sa chránička zmeni ako je hore popísané, konzultujte lekára.

  • ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    CHCEM SA OPYTAT NA REAKCIU NA OCKOVANIE PROTI TBC. MAM 7 TYZDNOVEHO CHLAPCA A MA NA TVARI KOZNE FLAKY VYRAZKY JE TO REAKCIA NA TBC? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite to nie je reakcia na tbc, je to reakcia na vonkajšie prostredie alebo aj jedlo matky. niekedy príčinu ani neviem, hlavne s tým nič nerobte a ani tváričku neolejujte..

  • negativna reakcia na TBC ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat, co bude nasledovat, prip. co mam nasej pediatricke pripomenut, kedze mala nasa dnes uz 9 mes. dcerka negativnu reakciu na ockovanie proti TBC?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Lekárka by ju mala mať zapísanú a po skončení základného očkovania, teda po pätmástom mesiaci veku by mala dieťa odoslať na príslušné pľúcne oddelenie na kontrolu tbc očkovania.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: