Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Musim dieta zaockovat?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    Spolu s manzelom momentalne zijeme v Anglicku, cakame dvojcata a uvazujeme nad tym, ze by som ich porodila u nas na Slovenku.

    Moja otazka sa momentalne tyka ockovaniu proti tuberkuloze. V Anglicku sa uz neockuje proti tuberkuloze, iba v ojedinelych pripadoch, napriklad v miestach kde je vyskyt tuberkulozy vyssi ako 40 osob na kazdych 100,000. Viem, ze na Slovensku sa ockuju novorodenci proti tuberkuloze hned po narodeni najskor 4 den zivota.

    Podla statistickych udajov vsak vidiet ze vyskyt tuberkulozy na Slovensku bol v roku 2009 iba 9,49 osob na 100,000 obyvatelov, s najnizsim poctom v Bratislavskom a Nitrianskom kraji. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča krajinám rutinne očkovať novorodencov pri vyššej chorobnosti ako 10 na 100.000 obyvateľov.

    Mohli by ste mi prosim vas odpovedat na nasledujece otazky?
    1. Mozem odmietnut ockovanie proti tuberkuloze?
    2. Ake su vedlajsie ucinky ockovania a kedy sa prejavuju?

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokial rodite nna Slovensku a ste slovenskí občania je očkovanie na štvrtý deň po pôrode proti tbc / alebo v určitých prípadoch do šiestich týždňov po pôrode/ zákonom dané ako súčasť boja proti nákazlivým ochoreniam. Takže pokial nie sú okolnosti zvlášť zreteľa hodné, ktoré opodstatňujú posunutie očkovania na neskôr alebo úplné vylúčenie očkovania, nie je možné očkovanie nevykonať na žiadosť rodičov.
    Vedľajšie účinky po očkovaní sa prejavujú ako neprimeraná reakcia na očkkovanie rôznevyjadrenou lokálnou alebo v extrémnych prípôadoch / pri vrodenej poruche imunitného systému/ aj celkovou reakciou. Býva to zv§čšenie a zdlhavé hojenie chráničky v mieste vpichu, opakované hnisanie v mieste vpichu, zdurenie okolitých uzlín, výnimočne iné prejavy tzv. BCGitidy. U vzácnych vrodených porúch imunitného systému to môže byť dlhodobý horúčnatý stav. Reakcia sa prejaví zväčša v druhom alebo treťom mesiaci po očkovaní.Až na lokálne reakcie, ktoré vyžadujú aj lokálne ošetrenie sú ostatné reakcie extrémne vzácne, cca 1 x ročne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: