Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ockovacia latka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mozem si ockovaciu latku proti rotavirusom zabezpecit sama v lekarni alebo mi lekarka poskytne vlastnu (ktoru jej nasledne vyplatim)?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V každej ambulanciii je zaužívaný určitý systém zaobstrávania očkovacích látok, ktorý je teraz komplikovaný aj tým ako nám to nariadil pán minister, takže najlepšie je opýtať sa lekárky ako to spravíte. Faktom je, že rotarix je živá očkovacia látka, a podľa toho je potrebné s ňou zaobchádzať.

Podobné otázky

  • Rotavirus nežiaduce účinky

    , Autor: Rado2909

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať dcérka je po prvom očkovaní a hneď sme jej dali aj vakcínu proti rotavirom. Očkovanie sme mali 11.01.22 a 12.01.22 proti rotavirom. Zvracanie je uvedené ako ojedinele. Včera nám 15-steho nám dvakrát zvracala a dnes zvracala už 8 krát je to normálne a môže to spôsobovať daná očkovacia látka? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nepredpokladám, že je to v dôsledku očkovania, nebýva vracanie tak často po očkovaní proti rotavírusom, častejšie býva opakovane riedka stolica. treba zhodnotiť, či má aj iné príznaky, ktoré by mohli s očkovaním súvisieť, napríklad nemá stolicu ani vetry, má intenzívne bolesti bruška. Ak má tri mesiace a uvedené ťažkosti, odporúčam vyšetrenie u detského lekára ešte dnes.

  • prečo nie staršie dieťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, všade sa píše, že najvyšší počet ochorení je medzi prvým a druhým rokom života dieťaťa, ale očkovanie musí byť ukončené do 6 mesiaca. z akého dôvodu nie je možné očkovať deti staršie ako 6 mesiacov? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pretože pri zavádzaní očkovacej látky do praxe sa pri inej očkovacej látke, než sa teraz používa objavili ochorenia s nepriechodnosťou čriev, tie sú samozrejme najčastejšie u detí vo veku okolo jedného roka, ale keďže to naväzovalo na očkovanie, dávalo sa to do súvislosti. teraz sa používa úplne iná očkovacia látka, ale tento princíp, očkovať deti do pol roka ostal. okrem toho, deti v tomto veku sú voči infekcii vnímavé a ochorenie prebieha o to závažnejšie, čím je dieťa mladšie.

  • ockovanie pre starsie dieta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcela by som sa spytat na ockovanie proti rotavirusom, ci je nejaka vakcina urcena aj pre starsie dete ako 6m. ja mam 2,5 rocnu dcerku, ktora ma o tyzden nastupit do skolky, preto by som uvitala moznost dat sa zaockovat proti rotavirusom. ak je nejaka vakcina urcena aj pre takto stare deti, prosim napiste mi nazov.
    dalej by ma zaujmala aj moznost zaockovat dcerku proti ovcim kiahnam. je to mozne? a akou vakcinou. velmi pekne dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Proti rotavírusom už v tomto veku nie je možné očkovať. Možno vás upokojí to, že u starších detí prebieha toto ochorenie menej búrlivo, nie je také nebezpečenstvo dehydratácie a následnej nutnosti hospitalizácie. Škoda, že ste dieťatko nenechali zaočkovať v dojčenskom veku.
    Proti ovčím kiahňam je možné očkovať vakcínou varilrix. očkuje sa dvoma dávkami v odstupe 6týždňov až 6 mesiacov, očkovacia látka, jedna dávka stojí cca 47 euro.

  • Kombinácia očkovaní

    , Autor: ocean23

    Dobrý deň, pani doktorka!
    Chcem sa opýtať, či možno v jeden deň podať povinnú očkovaciu látku v 3. mesiaci dieťaťa spolu s Rotarixom? Nemajú tieto látky v spojení nežiadúce účinky? Očkovanie nás čaká v auguste. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to vhodné podať naraz, očkovacia látka Rotarix sa podáva do pusinky, dieťatko ju prehltne. Imunitný systém dieťaťa je schopný reagovať na oveľa viac antigénov, než predstavujú všetky antigény podané v očkovacích látkach dohromady.

  • Rotarix

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, že ako sa presne očkuje proti rotavírusom, koľko stojí očkovacia látka a koľko dávok je potrebné dieťaťu podať? Som druhýkrát tehotná a moja prvorodená dcéra mala tú možnosť sa stretnúť s tou pliagou - nazvanou rotavírus ! Mala 2,5 roka. Očkovaná nebola. No a pri druhom dieťati by som tomu chcela predísť očkovaním. JE OČKOVANIE TAKÉ ÚČINNÉ, ŽE ÚPLNE CHRÁNI DIEŤATKO???
    A ešte by ma zaujímalo, že či je možné, že dieťa dostane rotavírus opakovane? A priebeh bude tiež rovnako zlý. Lekárov, ktorých som sa mala možnosť spýtať, sa v názoroch rozchádzajú.
    Za odpoveď Ďakujem. Jana.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Rotavirové ochorenie je možné dostať aj opakovane, ale neskôr je priebeh miernejší. Najvážnejší je priebeh pri prvom stretnutí s rotavirom a hlavne , keď je dieťa mladšie, hlavne do jedného roka, ochorenie prebieha veľmi búrlivo, často dôjde rýchlo k odvodneniu a je potrebná liečba v nemocnici. Očkovanie chráni dieťa úplne do jedného roka, a neskôr do piatich rokov je ochrana stále veľmi vysoká. Neskoršie ochorenia prebiehajú mierne.
    Očkovanie je možné dvoma druhmi očkovacej látky, obe sa podávajú do pusinky dieťaťa vo forme sirupu. Jedna pozostáva z dvoch dávok, jedna z troch dávok. Ceny viem len u dvojdávkovej, je to 47 eur za jednu dávaku. V tejto chcvíli bohužial neviem cenu za jednu dávku trojdávkovej vakcíny, povedia vám ju v lekárni. Očkovanie oboma vakcínami má byť ukončené do šiesteho mesiaca veku dieťaťa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: