Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Dobrý deň.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Bola som na cytologicke vysetrenie v decembri a vysledok som mala III A a pocula som ze s takym to vysledkom idu zeny na operaciu. Lenze mne moj doktor nepovedal nic a kazal mi prist o pol roka zase na cytologiu a nijako ma ani neliecil cely polrok. Moze sa vysledok cytologie zmenit ked sa nijako nelieči. Naco čakaju?..Alebo čo mam teraz robit? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie som gynekolog, takže neviem adekvátne odpovedať. uvedený výsledok podľa mňa ešte nie je dôvodom na operáciu, je aj dôležité ako vyzerá krčok v mikriskope a aké máte ťažkosti / napr. krvácanie/ tiež koľko máte rokov, či ste už rodila a podobne. Ak dôverujete svojmu lekárovi. len nezaabudnite ísť presne načas kedy vás objednal, ak máte pochyvnosti, asi by som vyhľadala vyšetrenie u iného lekára.

Podobné otázky

  • 2. davka vakciny Silgard

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.

    Dna 29.5.2012 mi bola pichnuta prva davka vakciny Silgard a dalsia mi mala byt pichnuta o 2 mesiace (teda koncom jula). Avsak moja gynekologicka, u ktorej mam vsetky 3 davky vakciny zakupene, od 30.7.2012 do 19.8.2012 neordinuje a sestricka mi povedala, ze ona vakcinu nemoze pichnut, len lekarka to moze (nechapem, preco). A tak druhu davku dostanem zjavne az o 3, nie 2 mesiace.
    Chcem sa spytat, ci to nejak nenarusi ucinok vakciny, prip. co mam v tejto situacii robit? Naozaj mi vakcinu nesmie pichnut sestricka? Zda sa mi to cudne.

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Som mimo svojej pracovne, ale pokial viem, tak aj Silgard má možnosť predlženia intervalu podania druhej dávky, ak tam pôjdete hneď po 19.8., je to len niečo cez dva dni oneskorenia, nevadí to.

  • očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Dnes som bola na očkovaní proti rakovine krčka maternice. Zaočkovali ma do pravého ramena a od vtedy ma celý deň bolí pravá strana krku a nemožem sním dobre hýbať, ani nabok, ani dopredu, ani dozadu a velmi to bolí. Je možné že mi doktor zasiahol nejaký nerv? Je to nebezpečné? A čo mám ďalej robiť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Komplikácie po očkovaní proti rakovine krčka maternice v mieste vpichu sa vyskytujú, je to bolestivosť končatiny, niekedy aj opuch, začervenanie, mravenčenie v končatine. Tieto ťažkosti behom niekolkých dní odoznejú bez následkov. Zatiaľ som vami popisované ťažkosti v ambulancii nemala. Teoreticky je možné, že takto reagujete na podanie látky, vpich. Možno ste boli pri výkone strnulá, iste aj pre bolestivý vpich a strach z neho. Odporúčam zajtra kontaktovať lekára.

  • očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať, keď už som mala pohlavný styk a mama ma chce dať zaočkovať proti rakovine krčka maternice vakcínou SILGARD, či to bude nejako zle pôsobiť a či môžem mať styk aj cez dobu očkovania. Mám 16 rokov a mama nevie že nie som panna.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie a aktívny pohlavný život sa nevylučujú, aj počas očkovania je sexuálna aktivita možná. Škoda, že mama túto závažnú skutočnosť nevie, respektíve škoda, že ste sa nezaočkovali ešte pred začiatkom aktívneho pohlavného života, pretože vtedy je ochrana pred vírusmi obsiahnutými vo vakcíne taká, že by ste týmito typmi HPV sa nemali ani nakaziť. Mama to pravdepodobne vie a preto vás ide očkovať teraz, keď si myslí, že to bude mať tento efekt. Akokolvek, je super, že sa zaočkujete!

  • SEX

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Mal by som navas jednu otazocku. Ako to je resp. moze byt u zeny zo sexom pocas ockovania proti rakovine krcka maternice ? Moze pocas mesaicov kedy uziva vakciny mat sex ? alebo je to zakazane ???

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podávanie vakcíny a sew´x spolu nesúvisia, samozrejme , že môže žiť plnohodnotným sexuálnym životom aj počas očkovania. Ak by otehotnela, musí sa očkovanie prerušiť a pokračuje sa po pôrode.

  • ockovanie a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Volam sa Jana a chcela by som sa opytat ci ma ockovanie proti rakovine krcka maternice vplyv na tehotenstvo?Pred mesiacom som sa dala zaockovat prvy krat pocas menstruacie.Kedze tento mesiac som menstruaciu nedostala,tak som si spravila tehotensky test a vysledok bol pozitivny.Velmi ma to potesilo, no obavam sa ci nemoze zle vplyvat ockovanie,ktore bolo podane tesne pred otehotnenim.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemusíte sa obávat, pretože očkovanie proti rakovine krčka maternice sa prevádza neživou očkovacou látkou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: