Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som po operacii krcka maternice a gynekolog mi odporucil ockovanie proti rakovine krcka maternice..chcela by som sa spytat, ci mozem mat pohlavny styk bez ochrany s priatelom od ktoreho som to mozno dostala?nenastanu nijake komplikacie? alebo sa nemoze moj stav zhorsit? mam 20 rokov. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie a pohlaný styk spolu nesúvisia. je síce pravda, že infekcia sa získa pohlavným stykom,ale žiaden vzťah medzi pohlavným stykom a očkovaním, ktorý by nejako ovpyvňoval očkovanie alebo sexuálny život neexistuje. Ak gynekolog zo zdravotného hľadiska očkovanie odporučil, iné vplyvy nie je potrebné zohľadňovať.

Podobné otázky

  • Kedy je ten čas?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň,Chcela by som sa opytat-Bola som u gynokologicky a ta mi zistila ze moje telo obsahuje HPV(rizikovom),povedala ze kazdy polrok mam chodit na vysetrenie ale najucinejsie by bolo očkovanie.Moja otazka znie,mohla by som aj o polrok neskor sa zaockovat? trebarz v jule?v auguste? zavaži to niejako negativne?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zaočkovať sa môžete kedykolvek do dovŕšenia veku, do kedy je očkovanie ešte možné, teda najmenej do27 rokov. Je vhodné začať očkovanie po gynekologickom vyšetrení, ktoré odhalí, či nie sú už prítomné známky ochorenia. Vakcína je preventívna, nie liečebná.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mam 15 rokov a mam za sebou už 2 vakcíny a vo februari ma čaká posledná. So sexualnym životom som ešte nezačala ale panna už nie som , tak by som sa chcela opýtať či sex može nejako ovplyvniť účinky tohoto očkovania. ďakujem

  • Otázka ohľadom očkovania proti HPV

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dostalo sa mi do rúk decembrové číslo časopisu MAMAaJA a je tam uverejnený článok (str. 97), kde čitateľke odpovedáte na otázku ohľadom očkovania proti HPV a v závere uvádzate citujem: Pokiaľ tehotenstvo plánujete v krátkom čase, očkovanie je potrebné odložiť do ukončenia gravidity.
    Mám to, prosím Vás, chápať tak, že je MOŽNÉ očkovať proti HPV aj po tehotenstve? Zarazilo ma to, lebo keď som bola tehotná (r.2008) a spytovala som sa na túto možnosť u mojej lekárky, tak mi bolo povedané, že žien, ktoré už rodili, sa očkovanie už netýka.
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď! S pozdravom Lea

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie ani infekcia nemá s pôrodom nič spoločné / samozrejme, že ak je žena už chorá na rakovinu krčka maternice, jej prípadné tehotenstvo to veľmi komplikuje. Očkovanie je možné aj po pôrode / aj počas dojčenie/ u žien, ktoré spadajú do vekovej hranice danej odporučniami výrobcu.

  • otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám na vás jednu otázku. Nižšie spomínate, že očkovanie s pohlavým stykom nemá nič spoločné no odporúčate ho uskutočniť pred začatím pohlavného styku. Ja sa vás chcem opýtať či aj ked sa zaočkujem po pohlavnom styku a ten vírus už bude vo mne,ak ho chytím môže mu očkovanie zabrániť v rozširovaniu alebo niako "zamraziť" alebo má účinok až na tie ďalšie a tento vírus sa môže rozširovať. Ďakujem za váš čas a odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je potrebné ani vyšetrovať, či daný virus máte alebo nie. Ak ho už aj máte, očkovanie by malo zabrániť jeho pretrvávaniu v organizme a vzniku ochorenia rakovinou.

  • otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mám 18 a chcela by som sa dať zaočkovať proti rakovine krčka maternice, chcela by som sa opýtať či počas očkovania a po očkovaní nesmiem mať pohlavný styk, a ako dlho ho nesmiem mať, dopočula som sa že vraj aj niekolko mesiacov.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti rakovine krčka maternice s vašim sexulálnym životom v tejto chcvíli nesúvisí, môžete ho žiť normálne, očkovanie ho nelimituje. Očkovanie hlavne súvisí s tým, aby ste boli zdravá.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: