Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • zaočkovat?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,mam takmer 4-rocnu dcerku ktora za posledne 2 mesiace prekonala 3 zapaly sterdneho ucha,robili jej aj na jednom usku paracentezu.zapal vzdy sprevadzaju zelene sopliky.Sme objednany aj na odstranenie nosnej mandle.Z posledneho vyteru z nosa jej zistili streptokokus pneumoniae.odporucete mam dat ju zaockovat?Taktiez mame 5-mesacneho synceka ktory ma prave prvy raz akutny hnisavy zapal stredneho uska,ockovany este nebol pretoze stale nema zahojene ockovanie proti TBC.Okrem toho mu po narodeni stanovili diag. rhinitis sicca atrofica.Ochrani ho ockovanie od opakujucich zapalov?dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti pneumikokom, u nás prevádzané v súčasnosti prevenarom 7 chráni proti ochoreniam spôsobeným sérotpymi, ktoré sa nachádzajú v očkovacej látke. sú to sérotypy, ktoré spôsobujú najzávažnejšie ochorenia ale aj zápaly stredného ucha.Toto očkovanie je vhodné pre všetky deti do piatich rokov.
    Či však ochráni proti všetkým zápalom stredného ucha neviem odpovedať, pretože ak sú vyvolané iným s=rotypmi, je možné , že sa budú opakovať. potom je dôležitá spolpráca s otorhonolyryngologom a asi aj imunologom, aby sa infekcie zvládli.

Podobné otázky

  • cim zaockovat?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcela by som sa spytat : mam 4 a pol rocnu dcerku, ktora nebola ockovana proti pneumokokom, rada by som ju vsak zaockovat dala, len v lekarni mi ponukaju viacej druhov, ake by bolo najvhodnejsie? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku je možné očkovať už aj 23 valentnou vakícnou PNEUMO 23, obsahuje dvadsaťtri typov streptokoka, je však potrebné po troch až piatich rokoch preočkovanie. Vo veku vašej dcérky by som volila očkovaciu látku Prevenar 13, stačí jedna dávka a dlhdobo poskytne ochranu proti trinástim druhom streptokoka pneumoniae.

  • môže sa zaočkovať?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka veľmi by ma zaujímalo či môžem dať zaočkovať moje dieťa ktoré bolo pred 2 týždňami očkované 3 dávkou očk. látkyINFANRIX a po jej očkovaní malo nádchu a mierny kašel , teraz už je asi 5 dní fit možno ho zaočkovať 3 dávkou Prevenaru alebo treba ešte čakať ? Myslíte že tá nádcha bola reakciou po očkovaní? ĎAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je dieťa zdravé a ubehli najmenej dva týždne od uvedeného očkovania, je možné pokračovať v očkovaní Prevenarom.

  • Mám dať zaočkovať?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den!.Mam 4,5 ročnéha syna Jakubka.Ako 3,5 ročný bol očkovaný prevenarom.Od vtedy mal už tretí krát zápal stredného ucha.Teraz po treťom zápale mu robili výter z hrdla a mal tam nejaké 3 bacili a medzi nimi aj nejakého pneumokoka.Preliečili nám ho antibiotikami Supraxom.Pediatrička nam odporučila očkovanie pnumo 23.Myslíte si že je to potrebné,ked bol očkovaný už prevenarom????Od septembra začal chodiť do školky,ale zatial sme viac doma chorí.Vo februári bude mať 5 rokov.Prosím Vás ak sa dá odpovedzte mi čím skôr!!! DAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Streptococcus pneumoniae, pneumokok, má veľa sérotypov a očkuje sa len proti niektorým, tým, ktoré spôsobujú najzávažnejšie ochorenia. Preto sa aj u očkovaného dieťaťa môžeme s týmto bacilom stretnúť a dokonca môže vyvolať aj ochorenie.
    Očkovanie prevenarom chráni proti sidmim typo pneumokoka, u detí, ktoré majú opakovane zápaly stredného ucha ako uvádzate je preočkovanie očkovacou látkou pneumo 23 vhodné a odporúčané odborníkmi na túto problematiku Pneumo 23 chráni proti 23om typom penumokoka.

  • pneumokoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,mam 5 mesačného syna (nar.2008),chcela by som sa opýtať,koľko stojí vakcína proti pneumokokom a či treba dva alebo tri krát zaočkovať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovacia látka stojí cca 65eur. Ak začnete očkovať v tomto veku, potrebuje tri dávky vakcíny v odstupe šesť týždňov druhá po prvej a šesť mesiacov tretia po druhej.

  • Ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mila pani doktorka.Dakujem vam velmi pekne za vsetky odpovede.Nedavno som vam pisala o mojej 16-mesacnej dcerke neviem ci si spominate vzdy sme mali vsetky mozne reakcie po povinnych ockovaniach.Doporucili ste nam imunologicke vysetrenie to je v stadiu riesenia,ale mam otazku.Chcem dat dcerku zaockovat proti pneumokokom este do dvoch rokov kym to je hradene poistovnou,ale velmi sa bojim opat tych neziaducich ucinkov.Mam ju dat zaockovat alebo nie???Ake neziaduce ucinky mozme cakat???Kedy je najlepsie ju dat zaockovat???Bojim sa tych neziaducich ucinkov ale este viac sa bojim tych vaznych chorob.Poradte nam prosim.Velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Počkajte na výsledky imunologických vyšetrení / nemôžu trvať osem mesiacov/ a potom sa riaďte aj ohľadom očkovaania Prevenarom podľa rady imunológa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: