Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • poradna o ockovani

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dakujem velmi pekne za vasu odpoved. Ale predsa mam este otazku,na ktoru som sa zabudla opytat. Doktorka mi povedala,ze v septembri alebo oktobri tohto roku,by mala k nam prist nejaka nova ockovacia latka a ze deti po druhom roku dostanu len jednu inekciu. Chcem sa teda opytat,ci podla vas mam pockat do toho septembra alebo ci dat dcerku zaockovat skor,aj ked so starou latkou? myslite ze ta nova bude dobra? Mam strach s vedlajsich ucinkov. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pani doktorka asi myslí na očkovaciu látkuproti pneumokokom, ktorá obsahuje antigény až trinástich sérotypov tejto baktérie. Je to látka podobná prevenaru, ktorým sa v súčasnosti plošne očkuje. Možno tu bude aj skôr ako v septembri. Nemôžem vám povedať, či máte čakať alebo nie, pretože čo ak by dieťa medzitým ochorelo. Platí totiž, že čím je dieťa mladšie, tým horší býva priebeh ochorenia. Takže ak ho chcete chrániť, potom čím skôr tým lepšie. Ak by ste chceli rozšíriť možnosť ochrany proti pneumokokom, vžd je možnosť nechať dieťa preočkovať druhou dávkou už rozšírenou vakcínou.

Podobné otázky

  • poradna o ockovani

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,ja mam taky problem s ockovanim mojej dcery proti pneumokokom.Narodila sa v roku 2008,kedy este nebolo ockovanie povinne a nasa pediatricka mi povedala,ze ak nie je dcerka chorlava,mam pockat,ze mi ju zaockuje pred jej druhymi narodeninami.Ja,ako neskusena,som teda sulasila. a teraz,ked ma mat dcerka za 10 dni dva roky,mi doktorka povedala,ze kedze sa 1.1.2009 zmenilo ockovanie na povinne,pre deti narodene skor vraj uz neplati,ze do dvoch rokov je to zadarmo.Nejde vobec o to,ci jej to zaplatim,ide o to,ze chcem vediet ci je to pravda,pretoze sa mi to nezda a bol by to voci starsim detom trochu nefer.Vopred vam dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to pravda, vôbec to nie je voči nikomu nefér. Jednoducho sú to podmienky / aj cenové/ za očkovaciu látku. Očkovať sa začalo od1.1.2009 plošne, teda všetky deti narodené od daného termínu a celé ho hradí poisťovňa. Tam bol problém s tým, že cena za očkovaciu látku bola veľmi nízka od 1.4.2008, takže sa veľa očkovalo, ale nebolo to ani povinné ani bezplatné očkovanie. Preto sa deti, ktoré sú narodené pred 1.1. 2009 očkujú za plnú úhradu, ktorá je teraz taká aká je.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: