Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vakcína proti pneumokokom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, synček bude mať v septembri 2 roky a 9 mesiacov a plánujeme ho dať do škôlky, aby bol viac v kontakte s deťmi. Ale už mal 2-krát angínu a 2-krát zápal horných dýchacích ciest a vždy bral antibiotiká. Ja som veľmi náchylná na pľúca - už 6-krát som mala zápal pľúc a x-krát zápal priedušiek. Bojím sa, aby to syn nemal po mne. Ak by som ho dala zaočkovať proti pneumokokom (vakcína, ktorú hradíme sami), mám tam záruku, že nebude mať zápaly pľúc, priedušiek a dýchacích ciest? Ďakujem za odpoveď. Polly404

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Máte len záruku, že ochorenie nebude spôsobené druhmi baktérie streptococcus pneumoniae, ktorú sú obsiahnuté v aplikovanej vakcíne. Ďalší nebezpečný vyvolávateľ oc horení detí v tomto veku je obsiahnutý v základnom očkovaní/ invazívny typ haemophillus influenzae/. Takže máte istotu, že títo častí a aj nebezpeční vyvolávatelia závažných ochorení sa na ochoreniach vášho dieťatka nebudú podieľať. Ako som uviedla v predchádzajúcej odpovedi, väčšina ochorení dýchacieho traktu je vírusového pôvodu/ nevyžadujú antibiotickú liečbu, pokiaľ sa neobjavia komplikácie, tie sú najčastejšie vyvolané práve pneumokomi/ a preto ani očkovanie vám nedá záruku, že nebude mať ochorenia na ktoré sa pýtate, u očkovaného dieťaťa je však menej pravdepodobné, že nastanú komplikácie.

Podobné otázky

  • pneumokok - nova vakcina

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, v augustovom cisle ste odpovedali na otazku o ockovani, ze ma byt na jesen dostupna nova vakcina proti pneumokokom. Z uvedenej odpovede mi dalej vyplynulo, ze sucasne pouzivana vakcina Prevenar nechrani proti zapalu stredneho ucha. Je to naozaj tak? (v rodine prekonala 2,5 rocna neter tazky zapal stredneho ucha - bola nutna operacia a rodicom bolo v nemocnici povedane, ze keby ju dali zaockovat proti pneumokokom zapal by nedostala). Proti akym chorobam alebo comu vlastne tato vakcina chrani nase deti?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to nesprávna informácia, obe vakcíny chránia proti ochoreniam, ktoré sú vyvolané typmi streptokoka pneumonii vo vakcíne obsiahnutými. Jedná sa o invazívne streptokoky, ktorú spôsobujú ťažké ochorenia. Rozdiel vo vakcínach je ten, že jedna obsahuje 7 typov tohoto streptokoka a druhá 10 typov tohto streptokoka. Obe chránia aj proti zápalom stredného ucha aj proti iným ochoreniam / ešte závažnejším/ ním vyvolaným.

  • Nová vakcína proti pneumokokom.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Syn sa narodil v máji 2009, takže onedlho bude v rámci povinného očkovania očkovaný aj proti pneumokokom. Dopočula som sa, že je u nás nová 10 valentná vakcína proti pneumokokom (názov neviem). Pani doktorka, dalo by sa namiesto Prevenaru požiadať, aby ho zaočkovali tou novou vakcínou ? Čo si o tom, prosím, myslíte? Je to možné ? Je to rozumné ? Neviete koľko by sme doplácali? Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Máte správnu informáciu, existuje nová vakcína proti pneumokokom, obsahuje antigény desiatich sérotypov / doposiaľ bolo 7/, v priebehu niekoľkých týždňov by mala byť na slovenskom trhu. Očkovacia schéma je trochu iná ako u tej, ktorá sa používa a myslím, že bude plne hradená rodičmi. Jej cena ešte nie je stanovená.

  • pneumokoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,mam 5 mesačného syna (nar.2008),chcela by som sa opýtať,koľko stojí vakcína proti pneumokokom a či treba dva alebo tri krát zaočkovať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovacia látka stojí cca 65eur. Ak začnete očkovať v tomto veku, potrebuje tri dávky vakcíny v odstupe šesť týždňov druhá po prvej a šesť mesiacov tretia po druhej.

  • Pneumo alebo Prevenar?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer Pani Doktorka, mám 2 synov vo veku 3 a 4 a pol roka. Chcela by som sa spýtať na Váš názor aká vakcína proti Pneumokokom je lepšia pre moje deti či pneumo23-tá pri ktorej sa menej dopláca alebo Prevenar.-ktorú si hradím v plnej výške vyše 2000Sk. Pretože moja det. lekárka odporúča tou drahšou vakcínou, a kamarátka má tiež dieta vo veku 4 roky a jej odporúčajú dať zaočkovať tou lacnejšou vakcínou. Nie je tá drahšia zbytočná pre tak veľké deti?. Dakujem za poradenie.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vo veku vašich detí je možné očkovať oboma typmi očkovacej látky. Vzhľadom na vývin imunitného systému však aj ja považujem za vhodnejšie očkovať tzv. konjugovanou vakcínou, teda Prevenarom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: