Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Pneumo 23

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Syn má 3 roky,v decembri a vo februari mal zápal stredneho ucha a teraz ma chrípku,často máva nadchu a má hranične zníženu imunitu.Chcem sa spýtať či by bolo vhodné ho zaočkovať Pneumo 23.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vakcína Pneumo 23 je určená pre deti od dvoch rokov, ale pozrite si predchádzajúcu odpoveď, kde podrobne rozoberám rozdiel medzi Pneumov 23 a Prevenarom.
    Ja si myslím, že každé dieťa, ak neexistuje nejaká kontraindikácia, teda prekážka očkovania, je vhodné zaočkovať očkovacou látkou, ktorá ho chráni pred možnou infekciou, teda aj Pneumo 23, ktorá by ho mala chrániť pred infekciou spôsobenou pneumokokmi. Neviem aká bola príčina ochorení, ktoré spomínate, ani ako vážna je porucha imunity, preto by bolo lepšie v tomto konkrétnom prípade sa poradiť aj s vašou detskou lekárkou. Väčšina infekci dýchacích ciest je spôsobená vírusmi, takže ani po očkovaní nemôžete očakávať, že dieťatko neochorie vôbec.

Podobné otázky

  • prevenar 13

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mila pani doktorka,chcem sa opytat,aky mate nazor a skusenosti na ockovanie 6 rocnych deti prevenarom 13,nakolko som sa rozhodla dat svoju 6 rocnu dcerku zaockovat prevenarom 13.( Ockovana bola len prevenarom 7) Dakujem za skoru odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vo všeobecnosti musím povedať, že s očkovaním Prevenarom mám dobré skúsenosti, aj u bábätiek nepozorujem nežiadúce vedľajšie účinky. Zatiaľ som na žiadosť rodičov očkovala dievčatko len raz vo veku vašej dcérky, žiadne vedľajšie účinky sme nepozorovali, diťatko je nateraz zdravé. Dôvodom boli opakované zápaly ušiek. Možno vás bude zaujímať, že aj ja sama sa na jeseň chystá nechať sa trinástkou zaočkovať. Bola som po vážnom ochorení očkovaná Pneumo 23 ale myslím, že trinástka bude pre mňa lepšia.

  • pneumo 23

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, moju 3,5 r. dcerku som dala pred 1/2 rokom zaockovat prevenarom 13. Nakolko byva castejsie chora, je mozne ju doockovat Pneumo 23?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Áno, je to dokonca pri opakovanej chorobnosti, hlavne pri opakovaných zápaloch stredného ucha vhodné. Stačí však podľa mňa na jeseň, spolu s očkovaním proti chrípke.

  • pneumokokova vakcina

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani doktorka,

    chcela by som sa opytat, ci je mozne zaockovat aj 5 rocne dieta proti pneumokokovej infekcii. Nezijeme na SR, ked sa dcerka narodila, nebolo toto ockovanie v scheme, je mozne si to zaplatit, len mi bolo povedane, ze po 5 rokoch, ked je uz imunita dietata zrelsia, to nema az taky vyznam a potom existuje ockovanie pre dospelych proti pneumokokovej infekcii, tu ale detom nedoporucuju. Aky mate na to nazor? Dcerka je inak zdrava, v priebehu 5 rokov mala antibiotika len 2krat.

    dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po piatom roku veku života je možné očkovať vakcínou Pneumo 23 ale naozaj vtedy, ak je to potrebné / v mojej praxi mám zaočkovaných pár detí, ktoré trpeli závažnými a opakovanými zápalmi stredného ucha/. Myslím, že u vás teraz nie je potrebné tento problém riešiť.

  • prevenar 13 alebo pneumo 23

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na očkovanie proti pneumokokom. Syn bude mať v novembri 5 rokov a uvažujem o preočkovaní buď prevenar 13, alebo pneumo 23. Syn bol očkovaný dvoma dávkami prevenar 7 ešte v dobe ,keď to nebolo povinné. Nebýva často chorý, lepšie povedané nie je to nič vážne, nejaké soplíky a kašeľ väčšinou domácou liečbou, ale aj tak by sme ho chceli dať preočkovať len nevieme ktorou, či teraz prevenar 13, alebo počkať kým bude starší a použiť pneumo 23. A aký je doplatok. Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prevenar trinásť sa v tomto veku hradí celý, cca 70 eur. Myslím, že by som odporučila zaočkovať v tomto veku prevenar 13, zvýšite tým spektrum ochrany. Ak nebýva chorý, ďalšie očkovania nebudú potrebné. Ak by ste totiž zaočkovali Pneumo 23, je potrebné na udržanie ochrany preočkovávať každý tri alebo 5 rokov.

  • cim zaockovat?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcela by som sa spytat : mam 4 a pol rocnu dcerku, ktora nebola ockovana proti pneumokokom, rada by som ju vsak zaockovat dala, len v lekarni mi ponukaju viacej druhov, ake by bolo najvhodnejsie? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku je možné očkovať už aj 23 valentnou vakícnou PNEUMO 23, obsahuje dvadsaťtri typov streptokoka, je však potrebné po troch až piatich rokoch preočkovanie. Vo veku vašej dcérky by som volila očkovaciu látku Prevenar 13, stačí jedna dávka a dlhdobo poskytne ochranu proti trinástim druhom streptokoka pneumoniae.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: