Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • prevenar vs.pnemo23

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.
    Moja dcera bude mat v maji 3 roky. Chora vobec nebyva, do skolky nastupuje v septembri. O 2 mesiace by sa mi malo narodit druhe dieta a preto rozmyslam, ze dceru dam zaockovat proti pneumokokom, aby nahodou nenakazila babatko, ked bude chodit do skolky. Aku vakcinu by ste mi odporucili? Pocula som, ze pneumo 23 este nie je vhodna v tomto veku, ze sa nevytvoria dostatocne protilatky. Je to tak? Prevenar chrani proti 7 najnebezp. druhom. Ja by som chcela radsej, aby bola chranena proti "beznym" druhom pneumokoka, ktore moze v kolektive nachytat. Co by ste odporucili vy? Ak nema vakcina Pneumo23 u nej zmysel, tak by som volila asi Prevenar.
    Moze sa to spojit s ockovanim proti DiTePer - Infanrix, ktoru dostane v 3 rokoch? Velmi pekne dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie sa môže spojiť s očkovaním DitePer v troch rokoch.
    Očkovaciu látku Pneumo 23 je je možné zaočkovať u detí po dovŕšení druhého roka veku. Najvhodnejšie je spojiť očkovanie touto vakcínou s očkovaním proti chrípke / hlavne u starších detí a dospelých a seniorov/. Očkovanie touto očkovacou látkou je potrebné opakovať v intervale tri roky. Sérotypov, teda druhov pneumokoka je oveľa viac ako 23, takže ani táto vakcína nechráni proti všetkým infekciám spôsobeným pneumokokom. Tiež ani jedna vakcína nezaručí, že staršie dieťatko neprinesie z kolektívu domov infekciu, pretože väčšina týchto infekcií je vírusového pôvodu. Isté je, že po očkovaní nebude nosičom kmeňa, proti ktorému je očkovaná.
    Mnohé práce informujú, že protilátková odpoveď u detí do piatich rokov po očkovaní Pneumov23 nie je dostatočná ateda ani nechrán dostatočnei proti infekciám spôsobeným pneumokomi. Súvisí to s vývinom imunitného systému u detí. Naproti tomu je isté, že vakcína Prevenar, ktorá je síce len proti siedmim, invazívnym kmeňom, je určená pre deti od dvoch mesiacov a vyvoláva imunitnú odpoveď chrániacu pred ochorením už u týchto malých detí. Takže ako hovoria Češi, sečteno a poddtrženo: Prevenar v tomto veku chráni určite a Pneumo 23 pravdepdobne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: