Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • očkovať, či nie?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Na zdravotnej poisťovni sa ma pýtali, či nechcem dať zaočkovať dcéru proti kliešťovej encefalitíde, pretože hradia celú cenu vakcíny. Pýtala som sa našej pediatričky, táto mi očkovanie neodporúčala, že načo zbytočne zaťažovať detský organizmus, že ona aj tak do lesa nechodí... Keďže našej pediatričke už veľmi nedôverujem, pretože mi viackrát podala nesprávne informácie, preto sa obraciam na vás. Staršia dcéra má 4 roky, prvý rok navštevuje MŠ. Minulý rok pri alergologických testoch jej bola zistená oslabená imunita a zvýšená citlivosť na roztoče, má aj atop. dermatitídu. Brala ribomunyl, ďalšia dávka bude v auguste, denne berie zyrtec - od apríla vynechávame. Mám pocit, že kliešť sa jej môže dostať na telo aj keď sa hrá na tráve, čo je v jarných, letných mesiacoch dosť časté. Tiež občas zájdeme do lesa.
    Mám ešte 16 mesačnú dcéru. Má atop. dermatitídu, zistený selektívny IgA deficit a hraničné hodnoty špecifických IgE na gliadín. Berie denne fenistil. Začiatkom mesiaca dostala druhú dávku Prevenaru. Ak by ste nám odporučili očkovanie u staršej, dať zaočkovať aj mladšiu?
    Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.
    Rošková

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie zbytočne nezaťažuje detksý organizmus.
    Očkovanie proti kiešťovej encephalitide chráni proti tomuto ochoreniu, kliešte žijú nie len v lesoch ale aj v parkoch, samozrejme existujú lokality, kde je výskyt nakazeného kliešťa pravdepodobnejší ako inde. Stále platí, neochorie dieťa, ktoré má proti danému ochoreniu protilátky. Tie sa dajú získať očkovaním.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: