Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • prenos kiahni

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer.Pani doktorka,chcela by soms a spytat.je mozne nakazit sa kiahnami,ked este niesu vyrazky?teda sestrine deti ich uz maju,a ja som s nimi bola ked este nemali vyrazky,vysypali sa az za dva dni co som s nimi bola.je mozna nakaza aj takto,alebo musi byt s nimi v kontakte ked uz maju tie vyrazky?mam 26 rokov a kiahne som este nemala.dakujem.Petra

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti sú infekčné presne dva dni pred vysypaním sa, a to dokonca takmer najviac. takže odpoveď je áno, mohli ste sa a pravdepdobne sta sa aj nakzili. Nie vždy však dôjde k ochoreniu, nakoniec možno ste kiahne prekonali a ani o tom neviete.

Podobné otázky

  • ovcie kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani Doktorka! Máme doma predčasne narodené bábätko 2 týždňové a päťročného syna. Syn bol v kontakte s osobou, u ktorej nasledujúci deň sa prejavilo ovčie kiahne. Syna sme o dva dni presťahovali k starým rodičom.Chceli by sme vedieť v prípade nakazenia bábätka je nakoľko nebezpečná choroba. DÁ SA PRENIEST TáTO INFEKčNá CHOROBA PROSTREDNíCTVOM INEJ OSOBY, KTORá PREKONALA TúTO CHOROBU, NAPR. NA šATáCH, RUKAMI atď.? Je to vhodný spôsob, ak sú oddelení a keď áno po akú dobu by mal byť syn oddelený od malého bábätka?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak matka prekonala ovčie kiahne, je ochorenia bábätka málo pravdepodobné. Prenos kiahní cez šaty, ruky a podobne osobou, ktorá práve nemá kiahne sa nekoná. Ochorenie sa prenáša z chorého jedinca alebo na konci inkubačnej doby. Ak ste staršieho syna izolovali, musí byť v izolácii počas celej inkubačnej doby / 23 dní / plus počas celej doby ochorenia / 14 dní/.

  • Prenos kiahní

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka ,včera som bola,iba asi 10 minút u známych,ktorí mi povedali,že ich vnučka má ovčie kiahne a bola u nich na návšteve. Ja mám 46 rokov a neviem či som prekonala kiahne.Je možné žeby som chytila vírus ak som neprišla do styku s dieťaťom ,ale bola som v miestnosti kde bola predtým aj ona? Môžem niečo preventívne pre seba urobiť?

    Ďakujem za odpoveď

    Atka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V žiadnom prípade ste kiahne takýmto spôsobom nemohli na seba preniesť. Buďte bez obáv.

  • ovčie kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry večer..mám 35 rokov a kiahne som ešte neprekonala..mám 5 ročného syna,ktorého by som chcela dať zaočkovať..po očkovaní sa však objavia mierne kiahne,môžem ich od neho dostať?..dakujem za odpovedˇ

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podľa štúdií, ktoré sa prevádzali pred zavedením vakcíny sa výnimočne, dokonca snáď iba raz objavil prenos kiahní z očkovanca na inú osobu, keď očkovaný jedinec mal reakciu na očkovanie vo forme typických kiahňových pľuzgierikov. takže výnimočne, ale predsa možné to je. Sama som takú reakciu nepozorovala.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: