Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • kiahne v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, moja dcéra má kiahne , bola v styku s mojou sestrou ktorá je v druhom mesiaci tehotenstva ale v detstve už prekonala kiahne. Chcela by som sa opýtať či jej to dáko mohlo uškodiť.Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie. Ak prekonala kiahne a medzitým neprekonala ochorenie, ktoré by jej celkom vyčerpalo imunitný systém, tak jej tehotenstvo nie je ohrozeneé.

Podobné otázky

  • kiahne v tehotenstve

    , Autor: nikolka9

    Dobry den pani doktorka,

    mam nasledujuci problem.Som tehotna v 23.tt, studujem medicinu a od septembra ma caka predstatnicova staz z pediatrie 8 tyzdnov.Vzhladom na moje tehotenstvo sa nezucastnim na stazach z infektologie, ale predsa sa budem pohybovat v prostredi nemocnice a kiahne som oficialne neprekonala.Ake velke je riziko pre plod ak by doslo k nakaze v tomto stadiu tehotenstva? (nachadzam rozne udaje).Je na Slovensku dostupny hyperimunny gamaglobulin pre tehotne a aka je jeho ucinnost?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čaká vás posledný trimester tehotenstva a v tom čase môže byť ochorenie na ovčie kiahne, hlavne ak by prebiehalo v období pôrodu hlavne pre dieťatko veľmi nebezpečné. O hyperimúnnom globulíne na podanie v tejto indikácii neviem, to by vám vedeli povedať práve na infekčnej klinike. Očkovanie v tehotenstve samozrejme tiež nie je možné. Ja osobne by som poradila vyšetrenie krvi na serologiu, či ste kiahne predsa len neprekonali, robievam to mamičkám a zväčša zistíme, že kiahne predsa len prekonali. Ak by sa ukázalo, že protilátky nemáte, v každom prípade by som sa infekčnému prostrediu, včítane detskej ambulancie a detského kolektívu vyhla aj za cenu prerušenia štúdia.

  • kiahne v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka! Napriek tomu, ze moje sestry v detstve kiahne prekonali, ja som ich vraj nemala. Mladsi syn (3,5r) sa vysypal pred 18 dnami, starsi (7,5r) pred 6 dnami. Ja zatial nic. Aka je pravdepodobnost, ze este dostanem kiahne od toho starsieho, ked od toho mladsieho by som ich nedostala po uplynuti inkubacnej doby (21dni)? Prave som totiz zistila, ze som tehotna. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nedá sa to presne povedať. Ak ste kiahne neprekonali, pravdepodobnosť, že ich dostanete je takmr 90percentná. Na druhej strane zatiaľ ste ich od syna, ktorý ich mal, nedostali. je tu skôr predpoklad, že ste ich prekonali. Ak chcete mať istotu aj v tehotenstve je to možné zistiť po dobere krvi a serologickom vyšetrení na ovčie kiahne. Na žiadosť pacienta sa toto vyšetrenie platí, stojí cca 20€.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: