Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ovčie kiahne a očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať na váš názor ohľadne očkovania proti kiahniam. Je možné, ak sa zaočkuje že už kiahne nedostane? a nie sú s týms spojené žiadne riziká? Zároveň by som sa chcela opýtať na váš názor očkovania proti kiahniam, nie je to len zisk pre farmaceutické spoločnosti?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pre farmaceutické spoločnosti je to zisk určite ale kto a za čo tie očkovacie látky, ktoré zachraňujú životy našich detí vyvinul? Snáď nespadli z neba?
    Ovčie kiahne nedostane ten, kto ich už prekonal alebo je zaočkovaný. V určitom veku ovčie kiahne zväčša prebiehajú bez komplikácií, niekedy majú veľmi závažný priebeh, niekedy závažné komplikácie a je možné aj celoživotné poškodenie, či úmrtie. Všetko závisí od okolností.
    Každé očkovanie je vpravenie očkovacej látky do organizmu a ako také vyvoláva buˇd primeranú, alebo niekedy aj nežiadúcu reakciu. Pomer nežiadúcich reakcií a kladného účinku očkovania v zmysle ochrany pred závažnými ochoreniami je výrazne vyšší v prospech ochrany.

Podobné otázky

  • ovčie kiahne a očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,pani doktorka
    Chcela by som Vás poprosiť o radu.
    S manželom sme ovčie kiahne nemali. Máme 2 ročného syna.Chceli by sme sa dať zaočkovať,ale bohužiaľ o vakcíne ešte nepočuli ani v lekárni ani v poisťovni Apollo(revízny lekár). Ja som silná alergička(potravinová alergia,atopický ekzém).Akým spôsobom sa môžeme dostať k vakcíne,pre nás(rodičov)?
    Za Vašu radu Vám vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na mimoriadny dovoz bolo navezených určité množstvo očkovacích látok proti ovčím kiahňam Varilrix. Distribuujú ich rôzne firmy, myslím, že v každej lekárni vedia ktoré. Očkovacia látka pre deti a dospelých je tá istá, dospelí potrebujú očkovania dvakrát v intervale 6 týždňov až šesť mesiacov medzi jednotlivými dávkami. Očkovacia látka je plne hradená pacientom a jedna dávka stojí cca 2000Sk.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: