Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Očkovanie proti ovčím kiahňam

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    máme 15 mesačnú dcéru, ktorá bola včera zaočkovaná štvorvakcínou aj proti ovčím kiahňam. Na preočkovanie proti kiahňam máme ísť už o 4 týždne. Vy odporúčate preočkovanie s odstupom od prvej dávky minimálne 6 týždňov. Môžeme dať dcéru zaočkovať aj o 4 týždne od prvej dávky? Ďakujeme pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Preočkovanie druhou dávkou jednozložkovou vakcínou proti ovčím kiahňam sa odporúčamnajskôr o 6 týždňov po prvej dávke.

Podobné otázky

  • ako ucinne je jedno ockovanie?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Obe moje deti (teraz 3,5a 8) boli ockovanie proti ovcim kiahnam. Mladsi syn v 17 mesiacoch kombinovanou vakcinou a starci uz tou jednozlozkovou.
    Bolo to pred 2 rokmi.
    Aky je ucinok proti ovcim kiahnam po pouziti jednej vakciny?
    Je vakcina so stalym ucinkom, alebo ju bude treba preockovat este raz (napr u starsieho syna v 11 roku ked bude preockovani proti mumpsu atd...)

    Dakujem

    Silva

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po zaočkovaní jednou dávkou vakcíny je ochrana asi na 85 percent, že kiahne nedostanú. Videla som už prebiehať aj kiahne u jedenkrát zaočkovaného dieťaťa / mal ich jeho nezaočkovaný súrodenec/ a dieťa malo asi 8 typických vyrážok, žiadnu teplotu a minimálne svrbenie, teda veľmi ľahký priebeh/. odporúča sa na zvýšenie imunity takmer na sto percent / ako pri prekonaní kiahní/ preočkovanie po šiestich týždňoch až šiestich mesiacoch / ale aj kedykolvek neskôr, kým eventuálne kiahne dieťa nedostane/. Vo vašom prípade staršieho syna je možné takto zaočkovať naozaj v jedenástich rokoch pri preočkovaní mumpsu, ružienky a osýpok a maldšieho syna kedykolvek jednozložkovou vakcínou.

  • kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,
    decka lekarka ma po poziadani o zaockovanie mojho 2.5 rocneho syna proti kiahnam informovala ,ze ockovanie proti kiahniam je u nas nezakonne a ze si ho mozem dat urobit na vlastne riziko v cechach , lebo ona to na zodpovednost neberie.
    Vsetky moje zname maju svoje deti proti kiahnam zaockovane, tak som sa informovala u deckej lekarky mojej znamej ci mi ho moze zaockovat , povedala ze ano , ale budem musiet zaplatit plnu sumu nakolko nie sme jej pacienti. Znama u nej zaplatila 40 eur a je jej pacientka / lekarka jej vakcinu dala z vlastnej ambulancie/. Chcem sa spytat aka je maximalna suma za ockovanie ked nie som pacientom lekara, ale ockovanie pre syna chcem , pripadne kde mozem ziadat vystavenie receptu na tuto vakcinu.

    dakujem

    S pozdravom Sekeresova

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem o týchto rozdieloch v cene, lekár si , či už je dieťa jeho pacientom alebo nie , pri doplnkovom očkovaní / teda hradenom pacientom/ môže účtovať za aplikáciuočkovacej látky. Podľa mojich vedomostí je však cena očkovacej látky pomerne stabilná a je to okolo 50 eur. Očkovanie proti ovčím kiahňam je u nás možné dokonca dvoma druhmi očkovacej látky a vôbec nie je protizákonné!

  • Priorix Tetra - áno, či nie?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, p. doktorka. Chcem Vás poprosiť o názor na očkovanie proti ovčím kiahňam. Dcérka má 14 mesiacov a naša pediatrička nám ponúkla popri povinnom očkovaní v 15. mesiaci kombináciu aj so zaočkovaním proti ovcím kiahnam - Priorix Tetra. O pozitívach vieme, ale môžu nastať aj nejake komplikácie - teraz, príp. v budúcnosti? Je potrebné aj preočkovanie? Kedy sa dáva 2. dávka? Bude chránená aj v dospelosti? Vopred srdečne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je možná reakcia, kedy cca na štvrtý deň bude mať dieťatko podobné ochorenie ovčím kiahňam. Výnimočne bolo popísané, že z vyrážky by sa kiahne dali preniesť na iného človeka. Ale to je naozaj výnimočné, sama som takúto reakciu nikdy nepozorovala.
    Imunita po dvoch dávkach je dlhodobá, druhá dávka sa aplikuje o 6 týždńov až 6 mesiacov po prvej. Imunita je dlhodobá ale nie je dostatok informácií o tom, či po dvadsiatich rokoch nebude potrebné preočkovanie.

  • Ockovanie proti ovcim kiahnam

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, ja by som sa chcela spytat, kolko sa plati za vakcinu, ked sa ockuje proti ovcim kiahnam. Je tato cena rozdielna, ked sa ockuje male dieta alebo dospely? Za skoru odpoved velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak sa očkuje jednozložkovou vakcínou je cena rovnaká pre deti aj dospelých. deti sa môžu očkovať aj aj štvrozložkovou vakcínou, pokiaľ sa očkovanie realizuje v pätnástom mesiaci alebo jedenástom roku. Vakcína stojí 43 eur

  • Očkovanie proti kiahňam a herpes zoster

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    ešte by som sa rada opýtala, či očkovanie proti ovčím kiahňam chráni po celý život, ak je očkovanie vykonané dva krát a či chráni aj pred herpesom zoster v dospelosti. Ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie v jednej dávke chráni asi na 85 % ,ak sa preočkuje, ochrana sa blíži tej, ktorá je po prekonaní ochorenia. Zatiaľ nie sú údaje, ako dlho ochrana pretrváva, ak by bolo potrebné po určitom čase preočkovanie, určite sa to očkovanci dozvedia. Vakcína proti herpes zoster sa vyvíja.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: