Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Prevenar a Havrix

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    dcéra má 13 mesiacov a chcela by som ju dať zaočkovať proti pneumokokom a hepatitíde A. Dajú sa očkovať naraz? o 2 mesiace je povinné 15 mesačné očkovanie myslím že Priorix. Doktorka mi však práve povedala že nemôže teraz očkovať Prevenar a o 2 mesiace povinné že to nejde krížom krážom. Ideme však na dovolenku do Bulharska čo je rozikovou krajnou hepat.A. Rada by som trvala na schéme teraz Prevenar+Havrix, a o 2 mesiace preočkovanie Prevenar a povinné 15 mesačné Priorix. Je to takto v poriadku? Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to tak úplne v poriadku ale každý lekár má svoj prístup k očkovaniu a svoje skúsenosti a nie je prípustné, aby pacient diktoval, čo má lekár robiť.Za očkovanie je zodpovedný lekár, každé očkovanie môže mať aj nežiadúce účinky a chápem lekára, že nechce aplikovať dve očkovacie látky naraz, pretože pri prípadnej reakcii by nemusel vedieť, ktorá očkovacia látka bola jej príčinou. Ja by som zaočkovala nejprv Prevenar, o dva týždne Hepatitidu A a o mesiac po hepatitide A môže ísť očkovanie PRIORIX. Preočkovanie Prevenar je možné aj po uplynutí dvoch mesiacov. .

Podobné otázky

  • prevenar a havrix

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani doktorka, chcela by som dat zaockovat dcerku prevenarom, ma 8 mesiacov, ale momentalne je chora, ma virozu. Ako dlho je potrebne pockat po chorobe, aby mohla byt zaockovana? A este sa chcem opytat, kolko sa doplaca, alebo plati za ockovaciu vakcinu proti hepatitide A? Su nejake vynimky, kedy poistovna toto ockovanie uhradi? Dakujem za vsetky vase rady.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Poisťovňa hradí očkovanie proti žltačke typu A len v prípade ohrozenia v ohnisku nákazy, teda pri vzniku ochorenia alebo dokonca epidémie v prostredí, kde dieťa žije. Inak sa očkovacia látka hradí pacientom, resp. jeho rodičmi.
    Očkovať sa môžu len zdravé deti. Rekonvalescenica po chorobe trvá tak dlho ako dlho trvalo ochorenie, u virozy je to približne jeden týždeň. O očkovaní konkrétneho dieťaťa rozhoduje vždy očkujúci lekár, takže paušálne napísať kedy môže byť očkovaný neviem.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: