Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Odstavenie od dojčenia

    , Autor: Seč

    Vazena pani doktorka, dovolujem si Vas poziadat o radu ohladom odstavenia 16-mesacneho synceka od kojenia.
    Syn nema ani flasu ani dudel. Skusala som niekolko druhov flias aj UM. Neuspesne. Syncek sa budi v noci viackrat a dozaduje sa prsnika, ktory mu sluzi ako dudel. Mlieka mam este pomerne dost. Kojim rano, vecer a v noci. Touto cestou Vas prosim o radu, ako prestat kojit s ohladom na synceka i moje zdravie (aby som sa vyhla zapalu). Zaroven prosim o radu, ako nahradit dojcenske mlieko, ak bude odstavenie dufam uspesne. Myslite, ze by trochu mohlo pomoct dat synceka spat sameho do izby? Castokrat badam, ze ho prave v noci my zobudime. Vopred Vam dakujem za Vas cas a odpovedat.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite je dobré, dať ho spinkať do inej izby.
    Ak ste doteraz kojili, je to to najlepšie, čo mohol v prvom roku, okrem vašej lásky dostať. Ani z imunologického ani výživového hľadiska nie je dôvod pokračovať v kojení.
    Odstavíte ho jedine tak, že ho nebudete prikladať. Postupne sa produkcia mlieka zníži. Ak by pretrvávala produkcia dlhodobo, poraďte sa s gynekológom.
    Dieťa nemusí piť mliečko z fľašky, v tomto veku je potrebné a aj možné ho naučiť piť z hrnčeka, buď riadne alebo cez slamku, prípadne existuje fľaška s takým pevným sosákom. V každom prípade odporúčam dve zásadné veci: do troch rokov podávať mlieko ako mliečnu porciu vo forme formuly, umelého mlieka, ktorejkoľvek značky / sunar, nutrilon, hipp. beba atd/. druhým faktom je, že dieťa v tomto veku má vypiť 330 až 500 ml mlieka denne a v tom je už aj syr, jogurt, mliečna kaša a mlieko v strave / tam môžete použiť bežné mlieko a smotanu/, takže neprelievať dieťa mliekom, má dostať jeden alebo dva hrnčeky mlieka denne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: