Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Problém s kojením

    , Autor:

    Dobrý deň,
    mám 3 mesačné bábätko pri krojení sa mi púšťa prsník a znova sa prisaje. Niekedy sa aj napína neviem čo mám robiť som z toho úplne nervózna. Skúšala som hocičo je problém len cez deň v noci sa pekne kojí nemáme problém. Skúšala som aj meniť polohy. Trvá to už 3 týždne potom sa zle napapá a bolí ho bruško. Neviem čo mám robiť začínam mať odpor ku kojeniu už ma bolia strašne bradavky. Najradšej by som Vám to natočila a poslala. :( ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je možné, že dieťa cez deň zle prikladáte. Dôležité je koiť v kľude, v miestnosti, kde nie je hluk, dieťa nič nevyrušuje. Musíte kojiť v pre vás príjemnej polohe, aby vás nič nebolelo, neťahal krk, nebolel chrbát. Neprildáte sa vy k dieťaťu ale dieťa si priložie k ebe, keď ste sa pohodlne usadili. Keď sa v noci dobe kojí, snaže sa celý spôsob kojenia aj cez deň prispôsobiť tomu ako sa koí v noci: poloha, prostredie a podobne. Dieťa musí mať v pusinke celý dvoec nie len bradavku, tie vás práve preto bolia, že dieťa nedží prsník správne.

Podobné otázky

  • Kojenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 4,5 mesačné bábo. Do teraz som ho kojila, občas som dávala aj vodu s hroznovým cukrom ( prikázala to detská lekárka kvôli žltačke) a občas feniklový čaj, lebo ju zvyklo bolievať bruško. Momentálne máme problém s kojením, už len keď si ju položím do polohy na kojenie je veľký plač. Keď si odsajem mlieko a dám z fľaše tak vypije bez problémov. V noci sa našťastie nechá nakojiť a potom ešte zvládne jedno kojenie ráno a potom je už cirkus a inak to nejde ako z fľaše. Vypije cca 110ml, ale je hladná každé dve hodiny. Našťastie priberá narodila sa ako 3000g teraz má 7200g. Je šanca že sa to zmení, alebo sa už budem musieť len odsávať? Neprestane sa mi tvoriť mlieko keď sa budem len odsávať?

    Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tvorba mlieka sa môže znížiť, vzhľadom na to, že odsávanie nie je celko, fyzilogický spôsob odoberania mlieka. Na druhej strane som videla veľa detí, ktoré sa buď vôbec neprisali alebo skoro prsník odmietli a bolo naprie tomu ešte niekoľko mesiacov kojené. Asi si zvykla na fľašu tou vodu a čajom, nezvyknem to odporúčať.
    Snažte sa ju vždy, keď vidíte, že je hladná priložiť, keď odmietne, skúste druhý prsník. Nepodávajte žiadnu vodu ani čaj. V každom prípade sa odsávaním tvorba mlieka veľmi dobre udržiava.

  • množstvo mlieka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať koľko by mal môj synček približne vypiť mliečka.Narodil sa 4.8., takže má cca 3 týždne.Jeho hmotnosť pri narodení bola 4900g, pri prepúšťaní mal 4600g. Našej pani dr. sa zdá, že za 2 týždne pribral málo iba 350g. Prekonala som zápal prsníkov a trápia ma aj ragády.Momentálne si mliečko odsávam a podarí sa mi odsať aj 130ml. Pani doktorka mi ale odporučila 2x denne dokrmovať umelým mliečkom. Chcela by som vedieť či mám dokrmovať, alebo mu bude stačiť moje odsaté mlieko? Po napití spinká aj 3-4hodiny. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite len kojte!!!!!!!!!!!!Pribratie ako uvádzate je úplne v poriadku!!!!Pani doktorka by sa mal niečo naštudovať o kojení, aby mamičky, nevedeli viac ako ona. Ak dieťatko papá, je po nappaní kľudné, má dostatok mokrých plienok / 5 až 8 za 24 hodín/ tak určite nie je problém s kojením. pri každom kojení kojte z oboch prsníkov, tým, ktorým sa končili pri ďalšom kojení začnite a nateraz na umelé mlieko zabudnite. Možno som sa o pani doktorke nevyjadrila pekne ale naozaj sú to zásadné chyby, takto inštruovať mamičku!

  • plac pri kojeni

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka, mam 10 tyzdnove dievcatko a mame uz tyzden problem s kojenim. Ked sa prisaje tak pije mozno dve minuty, potom sa odtiahne a hrozne zacne plakat. Ukludni ju iba dudlik, tak potom zase skusam jej dat prsnik, ale stale to iste dookola. Noc prespi celu, vecer zaspi o nejak 21,00 hod.j a zobudi sa o 6,00 hod.vtedy sa napapa pekne, 10 minut v kuse. Ale cez den a pred spanim s nou musim takto bojovat, aby aspon nieco spapala. Kaka raz za tyzden a denne ma aspon tych 5 mokrych plienok. Ja mam uz tyzden menzes, takze neviem ci to moze suvisiet aj s tym, alebo mam hladat chybu niekde inde. Kazdopadne, uz neviem co mam robit, aby sa mala napapala. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Príčinou je pravdepdobne menzes. hlavne buďte v kľude, často ju prikladajte a po skonení menses sa všetko vrát d normálu. Hlavne kľud.

  • problem s kojenim

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som radu. Moja dcera ma 4 mesiace a uz dlhsiu dobu mame problem s kojenim. Stale si trochu potiahne a hned sa odtiahne a robi to dookola. Odmieta pit. Niekedy jej davam mliecko na lyzicku a nieco spapa. Skusala som aj mliecko dosat a dat jej na flasu a to tiez odmieta. V noci pije, ale tiez velmi kratko ale budi sa asi kazde dve hodiny. Jej hmotnostny prirastok je 5O az 80 g tyzdenne. A ked sa napije tak potom dost grca. Poradte mi co mam robit nechcela by som prestat s kojenim a bojim sa, ze sa uplne vyhlauje. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak má dostatok mokrých plienok / 5 až 8 denne/ tak sa vyhladovať ani vysmednúť nemôže. Hmotnostný prírastok je trochu nižší, ale je to individuálne a možno aj prechodné, môže ísť o laktačnú krízu alebo možno máte mensens. Nezačali ste náhodu chudnúť alebo športovať, aj to pôsobí negatívne a kojenie. Doprajte si viac tekutín, viac oddychu, dieťatko často prikladajte, veľa sa tulkajte. Niketoré deti v tomto veku vyžadujú pri kojení úplný kľud, teda s nikým nehovoriť, pri kojení, dívať sa na dieťa, niekedy urobiť v miestnosti mierne šero. Laktačná kríza zväčša zmizne behom pár dní.

  • Dojčenie - dá sa to ešte zmeniť?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mám dcérku, ktorá ma mesiac aj pár dní. V pôrodnici sa môj stav trišku skomplikoval a pretože som musela 3 dni brať antibiotika, 3 dni papala z fľaše. Odvtedy máme problém s kojením. Aj ju kojím, aj jej dávam umelé mliečko. Rada by som výlučne kojila, ale zdá sa mi to ako veľký problém. Kojením sa malá napapá len ráno, keď mám prsia aspon ako tak naliate. Cez deň sa ju snažím prikladať čo najčastejšie, ale veľakrát sa stane, že si proste mlieko vytiahnuť z prsníka nevie, akoby nevládala. Niekedy ho tam naozaj ani nemám ( keď to potom skontolujem odsávačkou). Čo mám v takomto prípade robiť? Mlieko tam nie je, alebo je ho iba kúsok - a to najmä večer. Takže pri pokuse nakojiť ju, sa len skrúca, točí, hnevá, a nakoniec plače. A tak skončíme zase len pri UM. Začarovaný kruh. Keby som jej UM nedala, tak proste nemá čo papať. Pani doktorka prosim vas poradte mi, čo mám robit. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to naozaj začarovaný kruh, pretože vy ste vystresovaná z toho, že mliečko nie je a čo dáte malej papť a to je vlastne príčiny / tento váš stres/ že mliečko nie je. Najlepší by bol pre vás osobný kontakt s poradkyňou pri kojení, ktorá by vám osobne vo vašom konkrétnom prípade radila / tzv. laktačná poradkyňa, skúste laktula alebo mamila/. Ja z vlastnej skúsenosti viem, že keď tvorba mlieka je je aj možnosť postupne prejsť na plné kojenie, už sa mi to viackrát s mamičkami podarilo.Chce to trpezlivosť, odbúrať strach a hlavne kojiť, kojiť, kojiť!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Niekoľko dní nebudete nič robiť, žiadnymi problémami sa nezaoberať, len dieťatko rikladať ako často si pýta, kojiť 8 až 20 x denne je normálne. Ľahnite si s dieťatkom, odhlate sa a priložte si nahé dieťatko na hrudník, občas sa napije, cucne si a kontakt kťa na kožu je najlepší stimul pre tvorbu hormonu, ktorý potom spúšťa tvorbu mlieka. Nebojte sa!!!!!!!!Majte vždy pripravené aj mlieko ale podajte ho až vtedy, keď je dieťatko naozaj mrzuté od hladu. Nemyslite na nič iné, naozaj len na kojenie, neoddialte sa od bábätka ani na minutu. Chce to veľa trpezlivosti, trvá to cca týždeň ale úspech sa dostaví. Ešte si môžete tvorbu mlieka podporiť homeopatikom ricinus communis CH 5 5 guličiek 3 x denne a čajom:aníz, fenikel, majoránka a ak dostanete aj koprové semeno, z každého jednu čajovú lyžičku zaliť trištvrte litrom prevarej vody, nechať vyluhovať a po kojení štvrť litra vlažného vypiť. prajem veľa trpezlivosti a dôkazom toho, že dieťatko má dostatok mliečka je hlavne dostatočný počet mokrých plienok/ 5 až 8 denne/. To že plačká apchá si pästičky do pusinyk môže mať aj inú príčinu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: