Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • klobuciky

    , Autor: bibusky777

    dobrý deň. chcela by som sa opýtať, moja dcérka sa už po narodení odmietala prisat na prsník. Skúšali sme všetky možné spôsoby, radili nám poradkyne, doktorky. nič nepomohlo. nakoniec mi v nemocnici ako poslednú možnosť poradili klobuciky. Malinka sa s nimi napapa a je spokojná. no prešiel mesiac a ja začínam mať problémy s mlieckom. do teraz som ho mala viac ako dosť, tielko samovoľne, odsavala som. no teraz mam pocit ze je ho akosi pomenej, mala sa nenapapa tak ako pred tým, skúšam ju stále nechávať prisat sa, ale to odmieta. S klobucikom jej to ide ťažšie keďže mliečko už tak netečie.snašim sa naďalej odsavat no už ho ide stále menej. Večer jej musím ohriat moje mliečko a dat z fľašky aby sa dosť napapala a bojím sa, aby som celkom mlieko nestratila. Pijem dosť tekutín, pijem čaje určené počas kojenia, oddychujem, v žiadnom veľkom strese niesom. Čím to môže teda byť? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Klobúčiky je potrebné niekedy použiť, vôbec nič proti tomu nemám ale je potrebné ich občas odložiť a nechať dieťatko olizovať dvorec a bradavku, pretože to je najväčší stimul pre produkciu hormónu a zvýšenie tvorby mlieka. Okrem toho, ak je vpáčená bradavky, pomocou klobúčika a sania dieťatka sa zvykne pekne vytiahnuť a od klobúčika sa môže upustiť.
    Nemyslím si, že je potrebné mlieko odsávať, neviem prečo to robíte. Odsávame len vtedy, keď po nakojení ostáva prsník napätý a bolestivý, pokiaľ to tak nie je, nie je ani dôvod odsávať mlieko.
    Odporúčam upokojiť sa, prikladať dieťatko vždy, keď vidíte, že by chcelo piť prvých 8 týždňov kojiť 8 až 20 x denne je normálne. Neodsávať / okrem prípadov ako som hore uviedla/, dieťatko vždy priložiť. Kojiť v pokojnom, tichom prostredí, niekedy aj v miernom šere. Sledovať mokré plienky dieťatka, má ich byť za 24 hodín 5 až 8 najmenej. Dieťatku okrem mlieka nie je potrebné dávať žiadne iné tekutiny - teda vodu, čaj a podobne.

Podobné otázky

  • Dojcenie

    , Autor: alina

    Dobry den,
    rada by som vas poprosila o radu.Mam 2apol tyzdnove babetko.Po narodeni mi boli v nemocnici nasadene klobuciky.Dojcila som nieco vyse tyzdna,ale maly bol stale hladny a placlivy,daval si rucicky do pusy a cmulal.Po konzultacii s pani doktorkou sme kupili Nutrilon a podavala som ho po kazdom nakojeni z flase.Casto som si aj odsavala mlieko,ale v odsavacke je max.30ml.Maleho uz neviem prinutit sat z bradavky,dari sa mi to len cez klobuciky.Chcem sa opytat,ci ma vyznam moje dojcenie pred papanim z flase a ci sa mi rozbehne laktacia.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To, že si dieťa cmúľa ručičiky nie je žiadny dôkaz toho, že je hladný. Dokonca ani plač nie. klobúčiky môžete kľudne používať aj počas celého dojčenia, ale zväčša to nie je potrebné, bradavky sa vytiahnu a klobúčiky budete môcť odložiť. Samozrejme ak sa rozbehne laktácia ale tá sa nerozbehne, ak budete stále dokrmovať z fľaše. Je to zložitý proces, pani doktorka mala v ňom pomôcť a nie poradiť nutrilon. Odporúčam obrátiť sa aj na poradkyňu pri kojená vo vašom okolí. Zásada je kojiť, kojiť, kojiť!!!!!Na začiatku proložte dieťatko k prsníku bez klobúčika / alebo aj na konci/ aby olizval prsník, bradavku, čo je naväčší stimul na tvorbu mlieka. Pri každom kojení kojte z oboch prsníkov, aj dlhšie, pokial je dieťa prisaté. Tým prsníkom ktorým ste končili pri ďalšom kojení začínajte. Odsávať nemusíte, dokonca sa vám to ani nemusí dariť a nepriek toho máte dosť mlieka pre svoje dieťa. Dôkaz o tom že dieťa nie je hladné je to, že po napapní z oboch prsníkov ostáva chvíľu pokojné, aj zaspí a pri ďalšom ohlasovaní sa na papanie / aj po pol hodine, opäť prikladajte. Sledujte počet mokrých plienok, malo by ich byť najmenej 5, ideálne 8 denne. A samozrejme uvidíte podľa oblečenia, že dieťatko rastie, častejšie by ste sa mali u lekárky vážiť, spočiatku aj 1x týždenne.

  • Bradavky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám 2 mesačného synčeka a problém s bradavkou:-) Bradavku na pravom prsníku mám už od začiatku puknutú po celom obvode. Občas pri kojení aj zakrvácala, no kojenie je už tak bolestivé, že si mliečko len odsávam.Problém je, že ju nijako neviem zahojiťa mliečko sa mi tvorí cititeľne menej. Druhý prsník je len 2.trieda. Po operovanom abcese pri prvom dieťatku sa v ňom tvorí menej mlieka - vraj kvôli možnému prerezaniu prsných žliaz. Myslíte, že budem schopná udržať si mliečko aj keď budem len odsávať? Momentálne synčekovi musím davať aj Nutrilon. Skúšali sme aj klobúčiky a aj napriek tomu, že mám veľké bradavky nedošlo k zlepšeniu.
    Dcérku som kojila osem mesiacov - po absece v spomínanom ľavom prsníku bola tri mesiace kojená len z jedného prsníka.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Skúste na boľavý prsník viacell, je to taký gel, ktorý zhojí prsník, poraďte sa v lekárni ako ho dávať, je potrebné hornú vrstvu oddeliť, je to pôvodne určené na popaleniny ale funguje aj v tejto indikácii. Dieťatko nechajte sať aj ke%d je to bolestivé, ale ono má v pusinke lysosym a ten vašu bradavku lieči. Prajem veľa trpezlivosti, nie je dôvod si myslieť, že kojenie nebude možné.

  • klobuciky a kojenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 5 týždňového chlapčeka a hneď po narodení sa mi prisal na ľavý prsník. Na pravý mi ho už nestihli priložiť. Mám dosť veľké prsia (teraz mám veľkosť 75H-I) a obrovské (naozaj veľké-zväčšili sa v tehotenstve) dvorce ale zdá sa mi že dosť malé bradavky. Pravú mám mierne skosenú, takže mi v pôrodnici poradili a predali klobúčik Avent, ktorý sa osvedčil. Z ľavého prsníka som kojila v pôrodnici normálne, ale tiež bradavka nie je veľmi veľká - po podráždení ma asi 0,5 cm. Keďže to malému išlo ľahšie s klobúčikom, tak som ho začala používať aj na ľavom prsníku. Malému podstrihávali jazýček, lebo mal kratučkú blanku a tiež mal silnú žltačku, preto som ho ešte aj dokrmovala, lebo sa príliš unavil a veľa nepapal. Teraz som tu však čítala, že používanie klobúčikov nie je veľmi vhodné kvôli imunite a reflexom sania, ale že sa dá klobúčik postupne odstrihávať. Čo to znamená? Mám sa malého snažiť naučiť papať bez klobúčika? Kojím tak, že obaja ležíme na posteli (kvôli veľkým prsiam je to pre mňa najlepšia poloha) a niekedy ho nakojím aj na vankúši na dojčenie. Prosím poraďte mi, lebo sa aj trocha nahltá vzduchu a dosť má potom problémy s vetrami, hoci si dávam pozor na to čo jem, aj s ním cvičím a masírujem mu bruško. Veľmi by som ho chcela, ak to bude treba, bez problémov nakojiť aj vonku a bez klobúčikova by to bolo najjednoduchšie. ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite mu nechávajte pred kojením alebo aj po vždy olizovať bradavku bez klobúčika, je to najlepší stimul na tvorbu mlieka. Klobúčik sa dá postupne odstrániť prikladaním bez neho, predtým si trocha mlieka odstrieknite. Dieťatko je väčšie, silnejšie, lepšie ťahá a bradavku si vytiahne. Ak by boli problémy dohodnite sa s poradkyňou pri kojení, ktorá vám môže prísť pomôcť so správnym kojením aj domov, mám s tým veľmi dobré skúsenosti. Ak však kojenie bez klobúčika nebude možné, je lepšie s klobúčikom ako nijak.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: