Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Strava pre 18 mesačné dieťa

    , Autor: lili2

    Dobrý deň, ďakujem za odpoveď na moje otázky p. Doktorka. Zloženie vegety bez glutamanu sodného : jedlá soľ, sušená zelenina, cukor, kurkuma, kukuričná krupica, korenie čierne mleté, vitamín B1, B2, zvýrazňovač chuti (inosinan disodný, guanylan disodný). Môžem to pridávať do jedla? Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite by som to nepridávala do jedla dieťaťu do troch rokov!!!!!!!!!!Nepotrebuje to, má mať čistú chuť jedla. Okrem toho je známe, že deti nemajú radi výrazné chute.

Podobné otázky

  • Strava pre 18 mesačné dieťa

    , Autor: lili2

    Dobrý deň p. Doktorka, chcem sa opýtať, či môžem dávať 18 mesačnej dcére sem tam aj sušené ovocie (hrozienka, slivky, marhule). Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžete, ale najlepšie sušené doma, pretože v tých kúpených nevieme aká bola použitá technológia / myslím, že sa to aj síry a podobne./. V každom prípade sú to malé kúsky, hlavne hrozienka, ktoré by mohli dieťaťu zabehnúť!!Takže pri ich konzumácii má sedieť v stoličke, žiadne behanie po byte a chrumkanie malých kúskov!!!!

  • Strava pre 18 mesačné dieťa

    , Autor: lili2

    Dobrý deň p. Doktorka, mám 18 mesačnú dcéru (11kg a 79cm) a chcela by som sa opýtať, či má správny jedálniček:
    ráno MM, okolo 8:00 (chlebík, rožok, vianočka, maslo, tvrdý neúdený syr, Lučinu pre deti, lekvár), desiata ovocie alebo výživa, obed (mäso, strukoviny, ryby, cestoviny, zemiaky, ryža, vajíčko, zelenina), olovrant ovocie alebo jogurt, večer kaša a potom ešte MM (niekedy jej kašu nedávam, keď má neskoro olovrant).
    Pomedzi tieto jedlá jej niekedy dávam kukuričné chrumky nesolené, tyčinky bez soli, piškóty, maslové sušienky, sušienky Marína, alebo výrobky od Sunarky vhodné pre malé deti (keksíky, chrumky), cez Vianoce sem tam medovníček. Vypije okolo 200ml (niekedy len 100ml) vody Lucky alebo sem tam detský čaj . Zatiaľ jej pridávam do jedla len soľ alebo rascu, aké koreniny by ešte mohla? Môže vegetu bez glutamanu sodného? Mohli by ste mi poradiť, čo by som jej ešte mohla dávať? Za skorú odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa má ideálny jedálníček až na chrumky a keksíky medzi jedlami. Keksík alebo tyčinku ovocnú / hipp alnatura/ bábovku môže, ale ako súčasť nejakej porcie, napríklad ak dobre papá ako dezert po obede alebo ako súčasť olovrantu s jogurtom. Dieťa nemá medzi jednotlivými porciami nič jesť. Pitie je tiež v poriadku. Deti v tomto veku nespapajú veľa a neradi prijímajú nové zložky výživu, nové potraviny. Nemajú rady výrazné chute. Takže paprika sladká v jedle, rasca, bylinky, soľ samozrejme sú fajn, v malej miere. Vegetu bez glutamátu nepoznám, neviem, čo obsahuje, takže sa neviem vyjadriť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: