Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • odmieta prsnik

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. doktorka. Chcela by som poprosit o radu v nasledujucej veci: zo dna na den sa moja 3 mesacna dcerka rozhodla, ze nechce papat z prsnika, ale z flase. No sem-tam sa nam podari sa napapat aj z prsnika, ale potom ju musim dokrmit aj flasou. Takze mlieko si odsavam a potom jej ho dam. Vypije 160 ml, v noci prespi celu noc, cize vtedy sa nekrmime. Viete mi poradit kolko by som jej mala davat mlieka? Pretoze mne sa zda, ze toto je vela, sice ma 6000 g a 67 cm. Uz naozaj si neviem poradit, ako ju znovu naucit na prsnik a hlavne sa bojim, aby som ja nestratila mlieko. Za radu vopred velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Už som to zažila, dokonca s vlastným vnukom aj keď v tom čase bol už starší. Neviem si to celkom vysvetliť, občas to spôsobí vonkajšia príčina, napríklad menses, chudnutie, zvýšená námaha. odporúčam pred každým papaním ponúknuť najskôr prsník až potom fľašu. Je dobré poradiť sa aj s poradkyňou pri kojení. Množstvo mlieka je primerané.

Podobné otázky

  • Odmieta prsnik

    , Autor:

    Dcérka má 8 mesiacov a už druhý deň mi odmieta prsník, ani sa neprisaje a hneď začne plakať. Odsala som si aj mlieko a skúsila dať z flasky a aj tak odmieta. Čaj aj vodu mi z flasky pekne pije. Čo mám robiť aby sa znova pekne prisala a začala papať? Lebo neviem co jej mam dat jest, keďže prikrmu zje veľmi málo a umelé mlieko tiež nechce.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Predpokladám, že sa jedná o štrajk kojenia, niekedy môže byť príčinou aj to, že ste dostali menses, mlieko má zmenenú chuť, udáva sa to. Taktiež býva príčinou odmietanie mlieka to, že sa matka ozhodne chudnúť a začne cvičiť, zmení stravu. Odporúčam vrátiť sa na začiatok kojenia: byť s dieťaťom niekoľko dní doma, kojiť v pokojnom, tichom prostredí, miestnosti, ideálne aj v prítmí, teda aj cez deň zatiahnuť závesy, pri kojení sa s nikým nebaviť, niekey pomôže kojenie vleže. V žiadnom prípade dieťaťu prsník nevnucujte, ale buďte v pokoji spolu, dieťa sa môže rozhodnúť samé, že sa prisaje. Učite deťom v tomto veku neodporúčam podávať čaj, vôbec! Ak je teplo alebo vidíte, že menej pije, ponúknite prevarenú, ochladenú vodu od smädu. Bezmliečne príkrmy riadne ponúkajte v obvykom čase, ale znova do jedla nenúťte. Ak sa stav behom troch až piatich dní neupraví, vyhľadajte lekára. Sledujte počet mokrých plienok, dieťa musí močiť!!!!!

  • nechutenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,chcela som sa spytat mam 5 mesacneho synceka a kazde kojenie je pre nas trapenie,skoro pred kazdym jedenim ho musim uspavat do takeho polospanku aby sa mi vobec najedol,niekedy mi neje aj 5 az 6 hodin a stale odmieta prsnik.Vyzera to akokeby ani nebyval hladny,pri kazdom prisati ked nespi potiahne ani nie minutu a zacne plakat a prehybat sa. Moja pediatricka povedala ze su to koliky a ze ked pribera tak mu nic nieje a nerobila mu ziadne testy.Velmi sa trapime ked mu neviem pomoct a vidim ho plakat. Skusala som aj rozne kvapky proti kolikam ale nic nezabera,aj masaze bruska,cvicenie a pod.Teraz nam lekarka poradila ze si mame kupit kvapky bio gaia,lebo sa mi zdalo ze ho aj prehana dost casto mi kakaval aj 5 riadne pokakanych plienok a este 2,3 menej pokakane.Vyzera ze sa mu to troska upravuje ale jedenie je stale rovnake stale odmieta a bez uspania sa nenapapa,a niekedy nepomaha ani to.Vsimla som si aj to ze mu z ust citit taky kysli zapach,taky octovy. Nemoze mat nieco aj so zaludkom?Papat mu skusam davat tak po dvoch az troch hodinach cez den a v noci ked sa prebudi.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Predpokladám, že dobre priberá a ak má aj dosť mokrých plienok, nemal by to byť závažný problém. Deti niekedy vyžadujú pri kojení ticho, niekedy aj trocha prítmie, nemal by byť v okolí hluk / často celý deň doma beží telvízor, to deti vyrušuje/ okrem toho v tomto veku sa deti pomerne rýchlo nasýtia. A hlavne, ke´dže tento problém trvá už dlho vy už pred kojením ste celá napätá a nervozna ako to zase dopadne, zase sa neprisaje čo budem robiť a myšlienky podobného typu a tento stres má za následo, že mlieko veľmi zle tečie, neuvolňuje sa a dieťa je nepokojné, ebo mlieko, ktorého je dostatok netečie. Hlavne sa upokojte a verte lekárke, že je všetko v poriadku. O zápachu z dutiny ústnej lekárku čo najskôr infotmujte.

  • Dokormovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. chcela by som sa poradit. Moja dcera ma 5 a pol mesiaca. Za mesiac pribrala 260 g , do dlzky nenarastla vobec a obvod hlavicky je narastol o 0,5cm. Pri narodeni mala 32cm teraz 40,5cm. Casto ju dojcim, ale ona odmieta jest. Musim nasilu a niekedy ju prikladam aj kazdu pol hodinku alebo hodinku aby nieco zledla. Na flasu nebude, ale zato na lyzicku ano. Casto jej skvrka v bruchu no aj napriek tomu odmieta jest. Vela nepospi a je dost placliva tak uvazujem aj nadtym, ze ju zacnem dokrmovat. Alebo mam vydrzat este do 6 mesiaca? Zda sa mi, ze je dost chuducka oproti inym detom.A este by som sa chcela opytat kolko by malo mat uz dokrmovane dieta nad 6 mesiacov mokrych plienok. Dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mala by mať stále 5 až 8 mokrých plienok, ak odmieta prsník, je potrebné konzultovať lekára. Dieťa má pravidlene jesť a primerane priberať.

  • odmieta prsník

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka. Môj 4,5 mesačný syn sa nechce prisať na prsník. Musím ho najskôr ukolísať ako na spanie, alebo keď sa zobúdza - vtedy sa napapá bez problémov. Trvá to asi 2 týždne. Predtým sme nemali problémy. Koľko by mal vypiť tekutín? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vypiť má toľko, koľko sa napije z prsníka. Umelo živené deti asi 150 ml mlieka na kilo a deň. V tomto veku iné tekutiny ako mlieko nepotrebuje. deti nechcú, aby ste pri kojení robili inú činnosť, tzn. telefonovanie, pozeranie televízie, ba niekedy ani rozprávanie s niekým iným.

  • Dostatok tekutín

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám takmer polročnú zatiaľ len kojenú dcérku. V poslednom čase, ako začalo byť vonku tak teplo a dusno, som si všimla, že za celý deň veľmi máličko naciká, 5 mokrých plienok denne isto nemá, ale zato sa veľmi potí, je veľmi aktívna a takmer stále mokrá na chrbátiku a hlavičke. Každú chvíľu jej núkam prsník, ale odmieta ho, cez deň papká veľmi málo, v noci sa mi zobudí na papkanie dvakrát (raz po piatich hodinách a raz po dvoch). Na hlavičke som si všimla, že na ľavej strane nad čielkom sa jej robí taká malá priehlbinka, neviem, či to s tým súvisí. Mám jej podávať cez deň aj prevarenú vodu? Koľko maximálne jej môže za deň vypiť? Nebude to mať vplyv na jej papkanie (myslím tým, či voda nepotlačí pocit hladu)? Poraďte mi prosím, bojím sa, aby jej nechýbali tekutiny, lebo naozaj veľmi málinko ciká.

    Ďakujem
    S pozdravom
    Lenka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je to tak ako udávate, že je menj plienok a odmieta prsník ponúknite jej cez deň medzi kojením cca 20 až 30 ml prevarenej ochladenej vody, t.j. 4 až 6 čajových lyžičiek. Sledujte počet mokrých plienok i pri zvýšenom prívode tekutín a tiež celkový stav dieťatka. Ak by sa počet plienok nezvýšil, poraďte sa s lekárom. Môžete občas aj zmerať teplotu. K priehlbinke nad čielkom sa neviem vyjadriť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: