Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • zápcha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som sa opýtať, či je" normálne", keď môj päť mesačný syn nemal stolicu už 23 dní. Je plne kojený. Bruško má voľné, no trápi sa a stále tlačí. Pokožka je čistá. Chodíme pravidelne do poradne. Bojím sa aby sa mu nič nestalo. Za odpoveď vopred pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Do desať dní je to úplne normálne, 23 dní je extrém ale už som aj to videla. Ak sa nevykaká v najbližších dňoch, navštívila by som lekára.

Podobné otázky

  • Zapcha?

    , Autor: stomatologia

    Dobry den.Mam 2mes.dietatko je cisto kojene.Uz 8dni nemala stolicu,vetry ma je spokojna,papa aj spokojne spinka.Chcem sa opytat kolko dni moze byt bez vylucovania stolice,kedy treba ist ku Dr. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Extrémne som to videla 28 dní ale už som ho samozrejme vyšetrila a sledovala to dieťatko. Do desať dní pri dobrom stave dieťatko ako ho popisujete je všetko v poriadku, počkala by som aj do 14 dní, potom by som sa poradila s lekárom.

  • Zapekanie

    , Autor: andrea2722

    Dobry den. Mam 5 tyzdnovu dcerku, ktoru som zo zaciatku len kojila. Dovtedy bolo vsetko v poriadku. Mam velke problemy s prnikami tak musime dokrmovat UM. Zacali sme Nutrilonom HA. ale mala strasne plakala, tak sme si sami zmenili mliecko na Bebu HA, zo zaciatku sa nam zdalo ze je to lepsie, no po 4 dnoch sme zistili ze nie. Ja teraz mliecko len rucne odsavam a podavam jej ho cez flasku. Je ho velmi malo. Ale trapi nas velmi zapcha. Malinka sa nemoze ani vyprdkat poriadne. Podavam jej aj feniklovy caj no nezabera, pouzivame aj sap sipmlex a vecer biogaju. No nic nezabera. Kazdy den sa trapi od rana o 4 do obeda 12. Potom v kociku pospinka. ale je to stasne. Mozem jej skusit robit UM do odvaru z vlociek? alebo ako by som jej pomohla aby sa vyprdkala a vykakala? Kazdy den s nou cvicim,davam aj teplu plienocku na brusko. No hudatku furt sa puci a nie sa vykakat a vyprdkat. A mam este jednu otazku. Kedze mam malo mliecka mam si ho rozdelit tak, ze napr. kazdy den jej dam 30ml materskeho a ostatok umele. Aby aspon do 3 mesiacoch mala aj moje na imunitu. pomoze to takto. dakujem krasne. UZ som zufala,nevladzem sa pozerat na nu ako trpi.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa vôbec netrpí. Musí sa zmieriť s novým pocitom, teda s tým, že má niečo v brušku, petože kým bola v brušku maminky, tak tam nič nemala a tento nový pocit nepozná. Je to jej práca začať si kakniek vyprdkať sa , vytlačit vzduch, ak sa ho pri kojení nahltala. Je veľmi nesprávne myslieť si, že sa vá prsníky zahoja, ak budete podávať umelé mlieko / dieťatko má v puse látku lysosym a tá hojí aj vaše prsníky/. Takže na jednej strane túžiť po tom, aby dieťatko malo vaše mliečko aspom do troch mesiacoch a na druhej strane špekulovať nad kojením, odsávať, podávať fľaškou je nezmysel, takýmto spôsobom nikdy nemôžete mať dosť mlieka!!!!!!!!!!!!!!Mlieko sa tvorí len vtedy, ke´d je dieťa dostatoče častoprikladané, olizuje bradavku, odsáva mlieko, tým má váš mozog signál, že má to mlieko tvoriť. Inak to nejde. Umelé mlieko úplne blokuje tvorbu vášho mlieka a nemôže sa ho tvoriť dostatok. Takže: prkladať dieťa veľmi často, na ako dlho chce, kojiť pri každom kojení z oboch prsníkov. Kojiť 8 až 20 krát denne je úplne normálne. Mlieko neodstriekavať, ale nechať dieťa sať! Nechať dieťa v pokoji nech sa pučí, mrví, stonká, nakoniec sa vykaká aj vyprdká aj zaspí. Ak je to už také, že to neviete vydržať, znova ho priložtek upokojí sa. Nevážte ho doma a už vôbec nie po každom kojení. Sledujte počet mokrých pleinok, malo by ich byť 5 až 8 za 24 hodín. Ak by ich bolo menej a naozaj vidíte, že dieťa je hladné, dokrmujte vždy po kojení!!!!!!Nikdy nie tak, že kojenie vynecháte a podávate len umelé mlieko.

  • zapcha

    , Autor: jajuska13

    dobry den, moja sedemmesacna dcerka ma stale tvrdu stolicu. stale ju dojcim, od 6 mesiaca ju prikrmujem a striedam stale zemiak, mrkvu(tu som najskor vylucila, ale tvrda stolica je aj napriek tomu), brokolica, tekvica, hrach, karfiol, kalerab,spenat, pertzlen. maso zatial neje. poobede davam domacu jablkovu vyzivu, alebo kupovanu od hipp marhulovu, hruskovu, broskynovu. kase este nedavam. hoci co zje, ked ide kakat strasne tlaci a vykaka malu bobku, ktora je tvrda. takto kaka aj 3 krat denne. mala uz aj krv v stolici, ale cerstvu. mala v podstate od narodenia problemy s kakanim, pouzivali sme aj rurku, nekakavala aj 5 dni, bolievalo ju brusko....zacala som jej davat probitoka infants dophilus, ale ani to nepomaha. caje ani vodu mi moc nechce. uvarim jej slivky, ktore mam v mrazicne (cerstve) a tu stavu jej davam pit, to ako tak pije. ale ani to jej stolicu nezmakcuje. neviem co uz mam robit, nemozem sa na to pozerat ako tlaci a trapi sa, a vyjde z nej bobka tvrda ako kamen. niekedy jej vyvarim lanove semienka, a s tou vodou jej zriedim zeleninovy prikrm. z toho sa celkom vykaka. ale neviem, ci jej to mozem davat stale. kupila som aj ovsene vlocky, ale tiez enviem ci to moze ci ju to tiez nebude zapekat. alebo spaldove celozrnne cestoviny by som jej chcela dat do polievky, neviem ci mozem. v podstate ten obed ma taku kasovitu konzistenciu, moc tekute ked to je tak mi to poriadne neviem papat. potom alebo predtym ju vzdy este dojcim. poradte ako jej pomoct. dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    DIeťa by malo v tomto veku dostávať aj mäso, potrebuje ho kvôli plnohodnotným bielkovinám a hlavne železu. Al to ani tak nesúvisí s vašim problémom so zápchou, len to patrí do výživy takéhoto dieťatka. Špaldovú ani pohánkovú múku neodporúčam, skôr môžete podávať ovsené vločky, v DM drogerie dostať aj bezmliečnu instantnú kašu z ovsených vločiek, rozrába a mliekom, teda odstriekaným materským, umelým ale dajú sa podať aj s vodou a ovocím alebo ako zahustenie mäsovozeleninového príkrmu. Takéto ťažkosti akopopisujete by mali byť konzultované a dieťa vyšetrené u odborníka, chirurga, ktorý sa zameriava na ochorenia oblasti konečníka a ritky. Krv bola pravdepodobne spôsobená natrhnutím v oblasti konečníka.

  • bolesti bruska

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, mame 7 tyzdnovu dcerku, pri ktorej sa vlastne od 3 dna po narodeni trapime s bolestami bruska. (syn, 2 rocny, mal tiez koliky). najprv sme si mysleli, ze su to koliky, pred 2 tyzdnami mi detska lekarka dala SAb a probiotika dophilus infantus (myslim, ze sa tak volaju, nemam ich teraz pri sebe), no o 3 dni nam dcerka prestala kakat. Ked som po tyzdni v poradni povedala, ze dcera mi prestala kakat, lekarka povedala, ze je to normalne, pri plnom dojceni (malu len dojcim), ze babtka par dni nekakaju. To viem, aj syn mal take obdobie, no vidim, akosa mala sili na kakanie, ako tlaci, no nic jej nejde. AKurat sme si vsimli, ze velmi vela prdka, a dost smrdlavo. Vykaka sa raz za 6-7 dni. A to ozaj poriadne, ze by to bolo aj na niekolko plienok- spinava je az po krk. Ked som to opisala lekarke, povedala mi, ze mame vysadit probiotika (mala mi ich aj odmietala jest, SAB spapa celkom bez problemov). Povedala mi, ze mame skusit kupit probiotika Bio Gaya. Chcem sa spytat, aky je Vas nazor na to, Bio Gayu sme jej nekupili, nechceme byt zbytocne sponzormi farmaceutickych spolocnosti. Maju tieto probiotika rovnake ucinne latky? Mala ma problemy s kakanim od 5 tyzdna. Dovtedy kakala aj niekolkokrat za den, pomerne riedku stolicu. Teraz ked kaka je to kasovite. Je to normalne? Su to len koliky, ktore treba pretrpiet, alebo mame ziadat dalsie vysetrenia? Doobedu byva mala celkom pokojna, no od tej 4 poobede do vecera 11 to jje katastrofa. Na jedenie si ozaj davam pozor. Z ovocia jem len jablka, teraz som skusila aj broskyne a trochu hrozna, lebo som uz aj ja zacalatrpiet zapchami. Surovu zeleninu nejem vobec, takisto cerstve pecivo, mlieka vypijem mozno 1 deci denne. Vahovo mala celkom prospieva, od 2-6 tyzden pribrala 600 gramov, avsak od 5tyzdna po siesty (vtedy nam predpisala pani doktorka probiotika a v siestom tyzdni sme isli do poradne) pribrala len 100 gramov. V piatom tyzdni sa zacali aj problemy s kakanim. Prosim Vas, napiste mi Vas nazor, co robit. Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nič nerobte. Dieťa je zdravé, tieto prblémy sú v tomto veku bežné Dajte si pozor na hrozno, niekté bábätká sú po ňom nepokojné: probiotka nedávajte. To, že dieťatko pri prdkaní a dobrom prospievaní niekolko dní nekaká, je normálne. Aj to pučenie a točenie ri kakaní je normálne, jednoducho si nevie "začať*" kakanie, teda uvolniť, otvoriť ritku. U malých detí nie je potrebné hne´d všetko rišiť, ak kakajú, cikajú, priberajú a občas plačú je všetko ok.

  • Hnedozelená stolica s hlienmi, bolesti brucha a zápcha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    píšem ohľadom môjho 5-mesačného syna. Je plne dojčený, raz týždenne som mu už začala dávať ryžu alebo mrkvu.
    Mával krásnu žltú stolicu 4-krát denne, vykakal sa skoro vždy bezprostredne po dojčení a bez akýchkoľvek problémov.

    Pred 2 týždňami som zjedla kura s ryžou z reštaurácie, po čom som mala 2 večery slabé bolesti brucha, tým problémy u mňa skončili.
    Asi o 2 dni začal mať syn nasledovné problémy. V tom čase som mu začala dávať aj Fenistil kvapky (kvôli ekzému na tvári), ale predpokladám, že tie tieto problémy nespôsobili (alebo?). A v ten deň keď to začalo som mu dala aj ryžu, z ktorej mu predtým ale nič nebývalo, rozdiel bol len v tom, že tentokrát som mu ju dala o niečo hustejšiu.

    Zápcha - vykakal sa až keď som mu dala po 3 dňoch čaj s trochou psyllia (vláknina). Do hodiny sa riadne vykakal, stolica bola hustá hnedá, mazľavá.
    Ďalšie 4 dni znova nekakal, tak sme postup zopakovali s psylliom a znova sa vykakal, stolica bola rovnaká ako prvýkrát.
    Ďalšie dni začal kakať približne raz denne, stolica sa menila od hnedej po hnedozelenú s hlienmi.
    Celý čas som pozorovala, že má bolesti bruška, začal sa kvôli tomu budiť aj v noci. Naťahuje ho, prdká, ločká mu v brušku. Chytí ho to tak 2krát denne.

    Začala som mu dávať BioGaiu a teraz skúšam vysadiť aj ten Fenistil.
    Prosím o Váš názor, čo by ste odporúčali.
    Vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Predpokladám, žer príčinou jeho ťažkostí je podávanie ryže. Ryža ako taká sa používa ako dietna výživa pri hnačkách / respektíve ryžový odvar/, preto malo dieťatko zápchu, následné ťažkosti / teda aj hlien v stolici/ mohol byť spôsobený podaní psillia a následne vypudením stolice aj s hlienom.
    Tento prípad nie je typický, ale videla som vo svojej praxi aj dieťa s alergiou na ryžu, tá sa však prejavuje zvracaním do niekolkých hodín po podaní ryže a celkovými prznakmi s malýtnosťou aj hnačkou u dieťatka. Preto nateraz radím nepodávať ryžu, počkať s podávaním nemoliečnych príkrmov najmenej dva týždne, potom začať postupne mäsosozeleninovým príkrmom. Taktiež neodporúčam podávať psyllium na vyprázdnenie. pri opakovaných ťažkostiach určite kontakrovať lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: