Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • protichodné odporúčania

    , Autor: Sovka

    Dobrý deň pani doktorka, čítam pravidelne Vaše rady ohľadom stravovania detí. Mám ročného syna a po prečítaní niektorých Vašich rád som zostala zaskočená, nakoľko sa nezhodujú s radami iných odborníkov. Mám knihu od Dr. Bukovského a veľa informácií ohľadom zavádzania potravín sa s Vašimi radami nezhoduje. Napr. máte negatívny postoj k pohánkovým, pšenovým či iným kašiam, čo mnohé knihy o výžive dojčiat priam odporúčajú, takisto v zavádzaní celozrnných, či nízkotučných výrobkov a mnohých iných - byliniek, zeleniny (surová cibuľa, cesnak). Takže som teraz v pomykove komu vlastne "veriť" a rukojemníkom v tomto prípade je môj syn. Neviem čím máte podložené Vaše odporúčania. Samostatná kapitola je dojčenie. Odporúčate premiestniť ročné dieťa do inej miestnosti, aby sa v noci nebudilo na dojčenie, čím si však len napĺňa potrebu blízkosti, ktorá časom odznie. Vo viacerých poradniach odopierať dieťaťu dojčenie v noci hodnotia ako nevhodné a podľa štúdií sa síce dieťa časom prestane budiť, ale vysoká miera stresu v ňom zostáva, len sa nevie chúďa brániť. Taktiež neviem na základe čoho takéto riešenie odporúčate. Skúste mi, a nielen mne, ale aj iným mamičkám, ktoré sa na Vás obracajú ozrejmiť, ako to teda je a podľa čoho sa máme teda riadiť, lebo určite chceme všetky pre svoje deti len to najlepšie. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Aj na výživu detí má mnoho lekárovi rôzne názory. pokiaľ viem, dr. Bukovský nie je detský lekár. Jeho knihu poznám a neriadim sa ňou vo výžive detí. Mnohé jeho informácie o výžive a potravinách sú však veľmi užitočné a správne a nedá sa im nič vytknúť.
    Váš syn nie je žiadnym rukojemníkom, vy ste jeho matka a čo mu dáte papať, to bude papať. Vyberte si lekára, ktorý bude vašim poradcom a toho sa držte.
    Pohánka je bezlepková obilnina vhodná pre diétu celiatikov. U detí môže spôsobovať a aj splsobuje nafukovanie. Zdravé dieťa nie je dôvod odstaviť od lepku. Proso pokiaľ viem je potraviny pre andulky, môže byť doplnkovou potravinou pre dospelých a väčšia deti ale neviem, že má tú výživovú hodnotu, ktoré chceme od riadnej obilniny. Špalda obsahuje naopak veľa lepku a už som videla dieťatko, ktoré po nej malo alergickú reakciu. Preto preferujem u mojich detí bežné obilniny, na ktoré sú deti u nás generácie zvyknuté.
    Aj premiestnenie dieťatka do inej miestnosti neodporúčam u každého len keď sa ma maičky pýtajú ako dieťa odstaviť, vidím to ako jednu z možností alebo dokonca nechať dieťatko spať v inej miestnosti aj skôr, ak sa dieťa a rodičia navzájom budia a dieťatko nemá pokojný spánok, Nikedy to zaberie, niekedy nie. Znova je to o prístupe k výchove: niekto preferuje vzťahovú výchovu, dieťa spí s matkou v jednej posteli, nič proti tomu nemám, je to na rozhodnutí matky, rodičov. Výchova je vždy o pocitoch, kto to ako cíti, tak by to mal robiť a vždy myslieť na blaho dieťatka ale ako hovorí klasik aj rodič je človek a niektoré mamičky sú vyčerpané a zúfalé z toho, že sa nevedia vyspať, tak rada môže byť rôzna.
    Podľa jednej anglickej knihy o výžive sa odporúča, že dieťa vo veku 9 mesiacov má byť dojčené maximálne 3x denne a dojčenie v noci nie je v tomto veku potrebné ani vhodné, čo ostatne je aj odporúčanie stomatológov kvôli vzniku zubného kazu u detí. Ale znova matka to má robiť ako cíti, ako to vyhovuje jej a jej dieťaťu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: