Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Nadmerná plynatosť 9 mesačného bábätka

    , Autor: Mamamaelu

    Dobrý deň pani doktorka. Chcela by som sa informovať o našich možnostiach s nasledujúcim problémom. Dcéra má problém s nočným aj denným spánkom z dôvodu nadmerného vylučovania plynov alebo grgov. Pôrod bol akútnou sekciou, dlhodobo sa trapime s grgmi (vraj tichý reflux), pričom sme začali používať nosič, aby sa ako tak vyspala. Momentálne sa budí aj na silné prdíky. Dcéra je stále dojčená. Odmieta čaje a vodu, takže jej ich ponúkame lyžičkou, no dojčím ju cca 4-5x za deň. V noci sa budí takmer každé dve hodiny, uspávame ju o 19:00 a definitivne vstáva už o 5:00. Ráno ju nadojčím, následne o 7 ešte zaspí na cca hodinu, na desiatu zje ovocnú dreň a o cca 11:00 zaspí opäť max na hodinu. Olovrant a obed sa jej občas spájajú a zje zeleninu s kuracím, morcacim alebo králičím mäsom pričom do hodiny opäť zaspí na 1 hodinu. Pred kúpaním jej dávame kašu, najnovšie skúšame nemliečnu a po kúpaní si dá ešte dojčenské mlieko. Skúšali sme už rôzne probiotiká. Dospelo to do štádia, že dcéru uspavame len v nosiči. Detská doktorka dlhodobo hovorí, že ide o koliky a mame dávať viac espumisanu. Už sme minuli asi 20 fľašiek, ale dcére plyny odchádzajú, len sa na ne budí a ťažko prechádza do ďalšieho spankoveho cyklu. Vedeli by ste nám prosím poradiť, kde môžme robiť chybu?
    Ďakujem za Váš čas

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či niekde robíte chybu. Neviem ani, či tieto problémy súvisia s nafukovaním. Neviem však ako je dieťatko staré. predpokladám, že má najmenej 5 mesiacov, keď už má príkrmy. Vodu a už vôbec nie čaj by som nedávala kým bola len kojená. Teraz jej môžete ponúknuť prevarenú ochladenú vodu ale maximálne 200 ml za 24 hodín, nenútiť, len ponúknuť, ak je smädná, napije sa.
    Pozor na kaše, teraz sú veľmi populárne rôzne pšeno, proso, pohánka, špalda. Nepovažujem to za kaše vhodné pre deti do roka a ani po roku ich nepreferujem. Práve tie môžu veľmi nafukovať. Espumisan zjavne nepomohol. Mohli by ste skúsiť coliprev.
    Ak budú problémy pretrvávať treba informovať lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: