Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ivanka

    , Autor: Buj

    Dobry den chcela som sa opytat mam dcerku ma len mesiac a dva tyzdne a davam jej napit umele mlieko vzdy bud vracia cele mlieko cez usta a cez nos a niekedy len trosku nevjem co to moze znamenat bola som u doktorky vimeniila jej sunar ale stale vracia pribera mi dobre ziadny problem s dcerkou nemam nevjem preco vracia mala mi aj hnackuje 1 /2 za den

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či má naozaj hnačku, pretože deti v tomto veku majú riedku stolicu, niekedy aj zelenú býva aj v každej plienke po jedle a hnačka, ako infekčné ochorenie to nie je. Závisí to od celkového stavu dieťatka, či má aj bolesti , kŕče, teplotu.
    Vracanie po jedle býva u detí tiež časté, skoro každé dieťa má gastroesofageálny reflux. Aby sa tomu čiastočne zamedzilo je možné: kŕmíť častejšie a menšími dávkami, čo sa nie vždy dá, lebo ak dieťatko nie je napapané, plače. Druhou možnosťou je podávať dieťatku antirefluxné mlieko. Samozrejme, že dieťatko potrebuje aj určitý režim, nehojdať, nenatriasať ho po jedle ale ani medzi jedlom. Po jedle ho nechať odgrgnúť vo zvýšenej polohe / hlavička vyššie/. nie vždy si však odgrgne. Po jedle ho uložiť opatrne do zvýšenej polohy, vyššie hlavička a to tak, že ideálne podložíte predné nohy postieľky.
    Ak dieťatko pri vracaní nekašle, nebýva choré všeobecne a má dosť mokrých plienok a riadne priberá., nič mu nie je a pri dodržiavaní vyššie uvedených rád bude v poriadku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: