Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Prechod na tuhú stravu

    , Autor: Suzan

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa opýtať, mam prve babatko (3,5 mesiaca) a zaujimalo by ma kedy je mozne dat dietatku aj inu stravu ako umele mliecko. Nekojime uz zhruba 2 mesiace zo zdravotnych dovodov. Citala som mnoho diskusii a mnohy znamy mi davali svoje rady, avsak kazdy ma na to odlisny nazor. Zaujimalo by ma kedy zacat a hlavne ako.
    Mozno je to pre niekoho samozrejmost a bude to povazovat za hlupu otazku ale mne to neda uz nejaku dobu spavat.
    Za kazdu cennu radu vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    O tom, kedy a ako podávať inú stravu než mlieko by vás mala informovať vaša lekárka v poradni okolo štvrtého až piateho mesiaca alebo jej sesrička alebo aspoň vám dať nejaký leták či inú informáciu o tom.
    Každý to robí trocha inak. Ja podávam mäsovozeleninový príkrm od skončeného piateho mesiaca, vždy najprv tento príkrm nie ovocie ako prvé!!!
    Asi po dvoch týždňoch do neho pridávame lepok vo forme kávovej lyžičky krupice / predtým namočenej vo vode / a uvarenej v príkrme alebo instantnej bezmliečnej kaše babylove, gries alebo trojzrnnej / tú netreba variť len pridať do hotového, rozmixovaného príkrmu/. Spočiatku nedávame polievku ale ani nesmú byť v príkrme kúsky, musí to byť hladká kašička. Od šiesteho mesiaca pridávame ovocie, len to , ktoré rastie u nás a nemám červenú dužinu. Nesmie byť kyslé. Do konca siedmeho mesiaca podávame na večeru už aj mliečnu kašu, bez príchutí. Od ôsmeho mesiaca polovicu žĺtka, od deviateho mesiaca jogurt, biely s probiotickou flórou, od desiateho mesiaca červenú šošovicu. Do roka jedlo len varíme, nesolíme. do mäsovozelneinového príkrmu po dovarením dáme 4-5 kvapiek kvalitného olivového alebo slnečnicového oleja. Do roka nepodávame tvaroh ani výrobky z nehol Žiadne chrumky! Môžeme podať keksík určený pre deti do roka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: