Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • 7 mesačné dieťa a príkrmy

    , Autor: katka2607

    Dobrý deň, pani doktorka, chcela by som sa s Vami poradiť ohľadom jedálnička 7 mesačného dieťatka. Dcéra bude mať onedlho 7 mesiacov, má 7300g (z každej poradne odchádzam už mierne zdeptaná s poznámkou, že nepriberá podľa tabuliek), je plne dojčená, ale na odporúčanie pediatričky som od ukončeného 4.mesiaca začala podávať zeleninu (a neskôr aj mäso) v čase obeda a cca od 5.mesiaca aj ovocie doobeda. So zeleninou sme sa ale zasekli na množstve cca 30g, s ovocím je to ešte horšie, to zje len pár malých lyžičiek. Od 7.mesiaca doktorka odporúča pridať aj ryžovú nemliečnu kašu na večeru, biely jogurt s ovocím na desiatu, a pridať lepok - v podobe bezvaječných cestovín a na raňajky aj drobné kúsočky chleba(čo mi príde osobne ale dosť riskantné, dcérka ešte nemá ani 1 zub). Taktiež by vraj mala vypiť 400ml čistej vody denne (momentálne vypije tak 20 ml, ktorými jej dám zapiť obed). Neviem, ako docieliť, aby jej zachutili väčšie porcie. Vyzerá zdravo a spokojne, ale naša doktorka ma straší, že problémy sa môžu dostaviť neskôr a moje mlieko jej už nutrične nestačí. Čo si o tom myslíte Vy? Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Lekárka má pravdu v otm, že vaše mlieko už nestačí na výživu dieťaťa, neobsahuje žlezo a iné potrebné výživové zložky. Okrem toho sa dieťa musí naučiť papať, prijímať všeky základné potraviny, tiež sa využíva tzv imunlogické okno a ochranný faktor kojenia, aby sa ľahšie prospôsobilo novým zložkám potrav.
    Vody potrebuje asi 200 ml denné. Ja postupujem trocha inak. Chclieb, cestoviny nedávam, lebo osahujú soľ. Zíkladom stravy okrem mlieka je mäsovozelneinový príkrm, denne cca 50 gramov mäsa a zelenina, krupica alebo bezmliečna instantná kaša na zavedenie lepku veľmi zavčasu už po piatom mesiaci. Mliečna kaša obilninová z umelého mlieka. alebo mliečna kaša, ktorá sa rozrába s vodou. Žĺtok po ôsmom mesiaci, jogurt po deviatom mesiaci, celé vajce a šošoviaca po desiatom mesiaci a po jedenástom avokado. Je jedno kľko dieťa spapá, treba mu denne takúto pestrú stravu ponúkať. Mäsopspzelenovoý príkrm vždy obohatím 4-5 kvpkami olivového alebo slnečnicoévho oleja. Strava je len varená a nesolená do roka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: