Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Do kedy?

    , Autor: babula

    Dobry den, zaujimalo by ma, do akeho veku dietatka sa doporucuje z lekarskeho hladiska vecerne (alebo ranne, alebo aj aj) pitie umeleho mlieka. Je vhodne ho podavat az do 3 rokov? Alebo je to uz zbytocne a nahradit ho kravskym plnotucnym? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa má vypiť v tomto veku 300 až 500 ml mlieka, nie viac. Do toho sa však počíta aj mlieko v mliečnej kaši, mliečne výrobky a mlieko ako súčasť vareného jedla Do varenia môžete použiť bežné mlieko kravské, plnotučné alebo polotučné prípadne do niektorých jedál smotanu. Mlieko ako samostatná porcia, tak ako udávate ráno, odpoludnia alebo večer odporúčam do troch rokov vo forme umelého mleika, detského, tzv. formulu.

Podobné otázky

  • Pár otázok o príkrmoch

    , Autor: kamylka48

    Dobrý deň pani Doktorka, čítala som tu veľa Vašich odpovedí na stránke ale aj napriek tomu mám ešte pár doplňujúcich otázok. Na začiatok by som ešte napísala. že dcéra ma 6 mesiacov.
    Prvá otázka sa týka kašičiek - v niektorých odpovediach odporúčate do príkrmu zaviesť ako závarku nemliečne v iných mliečne kaše, chcela by som preto vedieť ako to je s ktorou začať? Aký je vlastne medzi týmito kašičkami rozdiel a kedy je vhodné ich zaviesť dieťaťu do jedálnička už ako kašu nie do príkrmu? Tiež by ma zaujímalo kedy túto kašu podávať dieťaťu? Zväčša ju podávajú ako prvú večeru a potom ešte mliečko, my papame 5x do dňa každé 3 hodiny a predpokladám, že by mi mala už kašu nezvládla spapať resp. odmietla by potom už mliečko, keďže na olovrant mame zatiaľ mliečko cca. o 16.00 a potom pred spaním opäť mliečko 150 ml o 19.00 už spime. Mam jej teda nahradiť kašičkou olovrant alebo mlieko pred spaním? Obávam sa, že potom by už vypila veľmi málo ak by pila len mliečko ráno 150 ml a potom na olovrant alebo len večer, to by bolo len 300 ml za deň, bolo by to v poriadku?
    2. Ďalej by som sa chcela opýtať na mäsko môžte mi prosím napísať čo ponúknuť dieťaťu, zatiaľ som jej dávala len kur. prsia a nakoľko ja mäso nejedávam a čítala som tu že kur. prsia neobsahujú všetko čo dieťa potrebuje chcela by som vedieť čo bude pre ňu lepšie.Okrem toho by ma zaujímalo tých 30-50g mäsa stačí dieťaťku do kedy? Treba napr. po roku gramáž zvyšovať?
    3. Zaujíma ma tiež kedy by som mala začať podávať dieťaťu cestovinu do príkrmu alebo čí môžem nadrobiť trochu rožka? Koľko gramov cestoviny by to malo byť?
    4. Čítala som, že dieťaťu by sa od 6 mesiaca mali dávať kúsky zeleniny alebo ovocia do ručky aby papalo samo, je to tak? Kedy s tým začať aby sa dieťa nezadusilo? Chcela by som tiež vedieť aký mate názor na kornútok, môžem malej v lete keď vybehneme na zmrzku dať do ručky alebo radšej počkať?
    Zaujíma ma ešte kedy by dieťa malo jedávať na obed polievku aj hlavné jedlo?
    Pani Doktorka pokúšam sa malej už týždeň zavádzať ovocie, dávala som jej jablka aj hrušky, marhule všetko jej je ešte veľmi kyslé tak som jej to musela zmiešať trochu s bananom aby to bolo ochotná zjesť, čo mám s tým robiť dá sa nejako to ovocie upraviť aby bolo sladšie nechcela by som malú uplne odradiť, skúšala som jej dávať aj detskú výživú určenú pre jej vek ale taktiež marhuľova jej bola veľmi kyslá tak tiež jedine s tým bananom zmiešanú som to do nej dostala. Dakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Do nemliečneho mäsosozelninového príkrmu môžete pridať bezmliečnu kašu, cca dve kávové lyžičky už 10 až 14 dní po začiatku podávania príkrmov, aby sa dieťa zoznámilo aj s lepkom. Mliečnu kašu obilninovú / občas aj ryžovú alebo kukuričnú/ treba podávať okolo ukončenia siedmeho mesiaca ak je dieťa kojené, ak nie je kojené tak už po piatom mesiaci. Mliečna kaša je zvyčajne večerná porcia, ideálne pred kúpaním.
    Tá hmotnosť stačí aj po prvom roku života, myslím mäsko. Mäso: kuracie morčacie ale to tmavšie od kosti a teľacie a králičie, to je stran železa najlepšie. Cestovina je v podstate tá kaša do príkrmu. Cestoviny po deviatom mesiaci, bezvaječné alebo špeciálne detské. Rožok by som do desiateho mesiaca určite nedávala, obsahuje soľ.
    Kornäútok ktovie, kto držal v ruke, to by som do roka nedávala. Do ručičiky dávame kúsky, až ke´d dieťa pevne sedí, je v kľude, pozorujme ho, aby sa nedusilo.l Musí to byť malý, mäkký kúsok, postupovať veľmi opatrne, nič mu nedávať v aute!
    Zatiaľ prejdite postupne na uvedené príkrmy. Ovocie potom začnite, skúste do neho zamiešať trocha tej bezmličnej kaše alebo bábätkovské piškoty / hipp, her/ nie bežné s vajcom z obchodu. Ovocie sa snažte naozaj nie kyslé. Ak jej banán nespôsobí hnačku alebo z neho nie je nespavá, tak môžete zmiešať ovocie aj s banánom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: