Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • strava 6 mesačného dieťaťa

    , Autor: manu

    Dobrý deň,
    moja dcérka má 6 mesiacov a 9 dní, je dojčená. Lekárka nám kázala zavádzať príkrmy od ukončeného 5 mesiaca, tak odvtedy prikrmujeme. Chcem sa spýtať, či jej jedálniček je v poriadku.
    Ráno - mliečko (pije chvíľu)
    Desiata - ovocie, spapá len pár lyžičiek (moc jej nechutí) zväčša jej uvarím jablko (neuvarené ju napínalo) alebo hrušku, prípadne do uvareného jablka pridám kúsok banánu, skúšala som aj kupované výživy a bez úspechu. Po chvíli ju nadojčím.
    Obed - mäsovozeleninový príkrm. Príkrmy varím + do nich pridávam tesne pred podaním mäsko od Hippu (tam mám väčšiu istotu nezávadnosti), mäsko striedam po dvoch dňoch - morčacie, kuracie, hovädzie - pridám vždy cca 40 g. Celkovo spapá cca 150 - 170 g príkrmu. Veľmi jej chutí. Na obed už nedojčím, len jej dám pár lyžičiek odstriekaného mliečka alebo prevarenej dojčenskej vody
    olovrant - mlieko
    večera -Prvá ryžová kaša od nestlé od ukončeného 4. mesiaca, zarábaná s vodou. Tú zväčša zje celú 150 ml vody + 50 g kaše. Občas sa pri nej jeduje.
    Pred spaním ju ešte nadojčím.
    Obedy zväčša varím podľa receptov zo stránky prikrmy.sk. Napr. hokkaido + batát, olivový olej cca malá lyžička oleja, Cvikla-batát-olej, karfiol-zemiak, brokolica-mrkva-zemiak... hrášok+batát, zvyknem pridávať aj čerstvý fenikel. Samozrejme, vždy pridám mäsko od Hippu. Chcem sa spýtať či postupujem správne. Lepok zavádzam postupne. Teraz som jej 3 dni pridávala do ovocného príkrmu uvarené ovsené vločky a dnes namiesto vločiek, dám do mäsovozeleninového príkrmu 2 lyžičky trojzrnnej kaše z DM, ktorú ste tu radila maminám. Neviem ale ako dlho mám ten lepok pridávať... Zároveň by ma zaujímalo, aká by bola najvhodnejšia večerná kaša pre 6 mesačné bäbätko. Kedy by som mala pridať ryžu a cestoviny k obedňajším jedlám a kedy pridať polievku?
    Zároveň sa chcem poradiť ohľadom nočného dojčenia. Malá mi papá každé dve hodiny v noci. Chodí spávať okolo 19.30-20.30 a odvtedy každé dve hodiny pije mliečko (tak to máme cca od 3 mesiaca). Vstáva okolo 7-8 ráno. Váži 7650 a meria cca 68 cm. Mám ešte niečo do jedálnička doplniť, alebo urobiť niečo inak? Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    jedálníček je v zásade dobrý, len niekoľko poznámok.
    Kojenie aj v noci ako udávate je v tomto veku bežné, postupne sa môžu inteval spánku predlžovať.
    dieťa až do roka papá na obed mäsovozeleninový príkrm, nie je potrebný dvojchodový obed, teda s polievkou / aj keď v podstate príkrm je polievka/ sa netrápte. Nepodávala by som fenikel, môže nafukovať a dráždiť. Aj kaleráb, brokolicu, karfiol uvarte v inej vode a pridajte hotové k príkrmu. Mäso má mať denne. Batát občas. Ako závarku, keď nemá zápchu môže mať občas aj ryžu, samozrejme bielu. Základom obedného príkrmu je mäso, zelenina, 4 až 5 kvapiek kvalitného slnečnicového alebo olivového oleja, jedlo len varíme, nesolíme. Lepok vo forme kae podávame denne. Ovos lepok v zásade neobsahuje, môžete ho dávať ale nie je to pridanie lepku. Lepok môžete podávať aj vofmou mliečnej obilninovej kaše, snažte sa nájsť takú, ktorá nemá príchute, poznám len jednu babylove z dm.
    Ovocie opatrne, hlavne nesmie byť kyslé!!! Pokojen aj dusené.
    Po ôsmom mesiaci podávame dvakrát týždenne polovicu vareného žĺtka, nevynechávame mäso. Po deviatom mesiaci biely jogurt s probiotickou flóou, v žiadnom prípade nič čo obsahuje tvaroh / ten až po roku!/ Od desiateho mesiaca môžete pridať červenú, lúpanú šošovicu. Niektoré mamičky od jedenásteho mesiaca pridajú avokado - je to ovocie, takže napr. S jabĺčkom. Ponúkajte vodu, prevaenú, ochladenú, nie veľa, max 200 ml denne. V obednom príkrme je vždy nejaká závarka: zemiak, ako som písala žĺtok, ryža občas, krupica.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: