Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Prve prikrmovanie

    , Autor: viki-25

    Dobry den.chcela by som sa opytat,cim a v akom mnozstve mozme zacat prikrmovat nasu 4mesacnu dcerku(p.doktorka nam povedala,ze uz mozme za at,. uz vazi 6kg a chce papat cez den kazdu hodinu...je len dojcena),prip.poradili nejake vhodne recepty.dakujeme

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Recepty nie sú potrebné, príprava je veľmi jednoduchá: do roka stravu nesolíme, pripravujeme len varením / žiadne dusenie, pečenie a podobne/.
    Pani doktorka vám mala povedať, ako to máte robiť, hlavne preto, že každý to robí trocha inak. Ja začínam s príkrmami až po piatom mesiaci, kojeným deťom dokonca niekedy aj po šiestom. Ale môže sa začínať aj po štvrtom mesiaci.
    Vždy keď zavediete niečo nové, treba počkať cca 4 dní ako dieťa zareaguje a potom podať iný druh potraviny
    Ovocie určite podávame až po ukončenom šiestom mesiaci - len to, ktoré rastie u nás a nemá červenú dužinu. Spočiatku hlavne jabĺčko, ošúpeme, udusíme rozmicujeme a podávame po lyžičkách, keď na neho nemáreakciu, môžeme podávať aj surové ale nastrúhané na sklenenom alebo umelohmotnom strúhadle. Ovocie nesmie byť kyslé, deti kyslú chuť nemajú radi.
    Ale ovocie až neskôr. začíname zeleninou a mäsom. Po štvrtom mesiaci by som začala zemiakom, uvaríme vo vode , malé množstvo vody necháme po dovarení, príidáme tri až štyri kvapky olivového alebo slnečnicového / kvalitného, za studena lisovaného / oleja a podávame lyžičkou túto kašičku, prvé dni štyri päť lyžičiek, keď sa naučí papať a nemá na jedlo žiadnu reakciu / po cca štyroch piatich dňoch/ môžeme pridať mrkvu, tiež uvaríme rozmixujeme , pridáme olej ako vyššie a podávame, môžeme podať aj viac lyžičiek, o cca 4 dni pridáme mäso/ kuracie , králičie, morčacie alebo teľacie/, znova uvaríme, spravíme kašičku pridáme olej a podávame lyžičkou, Spočiatku dieťa nespapá veľa, tak ho treba dokojiť. Keď cca po troch týždňoch spapá dostatok jedla, nie je potrebné dokojiť / samozrejme ak chce, môžete/. Ako ďalšou potravinu podáme do mäsovozeleninového príkrmu lepok vo forme bezmliečnej instantnj kaše / babylove z DM/ alebo do malého množstva vody dáme detskú krupicu / cca 2 káv. lyžičky/ necháme zmäknúť a pridáme do príkrmu pred dovarením, ešte chcvíľu spolu dovaríme, Znova rozmixujemem, pridáme olej a podávame. Ďalší príkrm bude po šiestom mesiaci ovocie a potom cca o 10 dní večer podávame mliečnu kašu: buď kúpite mliečnu kašu , ktorá sa rozrába s vodu/ ideálne bez príchutí/ alebo kúpite umelé mlieko / formula/ a do neho vmiešate babylove bezmliečnu kašu a máte kašu hotovú. Ovocie podávame dopoludnia, mäsosovozeninový príkrm na obed a mliečnu kašu pred kúpaním.
    Do obedného príkrmu postupne meníme zeleninu, ktorá sa varí.
    Po siedmom alebo ôsmom mesiaci pridávame žĺtok, neskôr aj celé vajce v cestovinovej závarke do obedného príkrmu, po deviatom mesiaci biely jogurt / nie jedlo na báze tvarohu, ten nepodávame do jedného roka!!!/ a po desiatom mesiaci červenú lúpanú šošovicu a po jedenástom meiaci naškrabané avokado.

Podobné otázky

  • prvé prikrmovanie

    , Autor: miriamma

    Dobrý deň, pani doktorka prosím Vás o radu mám 5 mesačnu dcerku je plno dojcena a asi 12 dní sme začali so zeleninovým príkrmom na obed. ... ta klasika.. zemiak mrkrva karfiol.. každe po tri dni... neviem aku veľkú davku na obed jej mam dať lebo dcerka papa papa nevie prestať :o) a davam jej sem-tam granulovany čaj HIP feniklovy alebo prevarenu vodu niekedy vypije 100-125 ml..myslim si že ten čaj nie je spravny ale neviem čím ho mám nahradiť....Samozrejme po príkrmoch je stolica tuhšia a niekedy sa mi zda že sa až trápi tak neviem čo robiím zle... či jej davam väčšiu dávku zeleniny ???...ako jej pomoct aby sa jej kakalo lepšie...Veľmi pekne Vám ďakujme za odpoveď a že ste si našla čas...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    AK dobre priberá, dalo sa s príkrmami počkať, ale nie je problém ich začať podávať.
    Netreba sa báť mäsa, treba dávať od začiatku mäso/ kuracie, morčacie, králičie, teľacie cca 30 až 50 gramov na porciu dennú/ a spočiatku zemiak a mrkvu, neskôr pridávať ostatnú zeleninu, ale karfiol určite až o dva mesiace a variť ho v inej vode, uvarený pridať k príkrmu. Uvarený príkrm rozmixovať a do hotovej kašičky pridať 3 až 4 kvapky olivového alebo slnečnicovéhao / za studena lisovaného / oleja. Dieťa v tomto veku žiadnu tekutinu, okrem tej, ktorú dostáva v mlieku a príkrme nepotrebuje. Takža nedávajte žiaden čaj ani vodu! Ak ste už za fázou prvých piatich dní podávania obedného príkrmu mäsosozelninového, dieťatko si dávku určí samo, takže papajte, papajte papajte, kým jej chutí.

  • prvé prikrmovanie

    , Autor: emuliatko

    Dobrý deň p. doktorka. Chcem sa Vás spýtať kedy podľa Vás je najlepšie začať s prvým príkrmom. Moja dcerka je plne dojčená a má 5 a pol mesiaca. Naša pediatrička mi povedala, že už je najvyšší čas začať. Tak sme začali s mrkvičkou ale dcerka sa velmi striasa už po druhej lyžičke a viac už nechce. Po troch dňoch som pridala zemiak ale to isté. Stravu neprhĺta, iba ju chvíľu podrží v puse a potom vypľuje. Nemali by sme ešte počkať? Ak by sme ďalej pokračovali tak jej mám ponúknuť aj vodu na pitie? Pohárikom s náustkom alebo lyžičkou? Váži 6,910g. Ďakujem. S pozdravom Marcela

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak dobre riberá a je zdravá, v takom prípade začíam s príkrmami po šiestom mesiaci. Potom to však ide rýchlo, podávam prvé dni mäsovozeleninový príkrm / nepotrebuje mrkvu ale hlavne mäso/, potompridám do neho obilninu / závarku vo forme detskej krupie, nie zápražku!/ a potom desiatu vo forme ovocia. Takže behom mesiaca prejdeme na všetky základné druhy potravy. Vodu nie je potrebné pridívať kvôli príkrmom, ale v tomto horúcom počasí niekedy už treba pridať prevarenú, ochladneú vodu asi 5 čajových lyičiek cez deň medzi kojením.

  • Prve prikrmovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    v prvom rade by som sa Vam chcela podakovat za cenne rady ktore si tu mozme precitat :))
    mam 6 mesacnu dcerku, ktora je plne kojena a velmi pekne pribera. Pred dvoma tyzdnami sme zacali prikrmovat, najprv som jej davala zeleninovy a teraz uz aj zeleninovo-masovy prikrm. Spapa len niekolko lyziciek, raz som skusila dat kupuvanu masovu stravu a to zjedla skoro cele. Chcela by som sa Vas opytat,ako jej mam zaviest lepok, ked jej pripravujem prikrm v pare? Kedy jej zaviest druhy, ovocny prikrm, staci mesiac po zeleninovom alebo uz aj skor? a dalsia otazka, kedy jej mozem zacat davat pit vodu? Staci ju kojit, co ja skor preferujem, alebo teraz ked zacinaju horucavy jej mam davat uz aj pit?
    Vopred dakujem velmi pekne :)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Obilninu po šiestom mesiaici môžete podať tak, že do mäsosozelninového ríkrmu pridáte instantnú kašu obilninovú, napr. babylove z dm drogerie trojzrnná, bez cukru bez mlieka, jednoducho ju do príkrmu zamiešate. Alebo urobíte príkrm riedši a ešte do neho na ohni zavaríte predtým vo vode namočené cca 2 káv. lyžičky detskej krupice. Taktiež môťete navečer spaviť obinonovú kašu, bez mliečnu zarobenú do vody alebo vášho mlieka. Tú do vody môžete neskôr ochutiť ovocím. Komerčne pripravovanú výživu kúpite takú, ktorá už obsahuje gluten. Ovocie určite podávajte cca 4až7 dní po zaradení lepku. Nie je potrebné čakať dlho, dieťatko v tomto veku má skúšať všetky základné zložky výživy.
    Vodu stačí podávať okolo desiateho mesiaca, dieťatku ju treba ponúkať. Vo veľkých horúčavách častejšie kojiť, ale keď aj váš veľmi smädí, je potrebné aj dieťatku ponúknuť pár lyžičiek prevarenej ochladenej vody.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: