Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Potravinova alergia a prikrmovanie

    , Autor: usmiata25

    Dobry vecer pani doktorka. Velmi Vas prosim o radu nakolko som uz zufala. Mojej dcerke bude za par dni osem mesiacov. Vo stvrtom mesiaci jej zistili alergiu na vajicko,kravske mlieko,soju a psenicu (alergologicka z krvnych testov nakolko mala na celom tele hrozny az mokvajuci ekzem). Od narodenia ju len kojim. Dcerke bolo predpisane neocate ale s tym je problem nakolko dcerka nechce ani flasku ani cumlik po denno dennych snazeniach. Som teda na striktnej diete ja kedze kojim. Ekzem sa jej behom mesiaca velmi pekne upravil. Ma len par fliackov a nozkach a ruckach. S tvarickou je to horsie,niekedy ma ekzem niekedy nie aj napriek dodrziavanej diete. Prikrmy som zacala zavadzat po siestom mesiaci. Vyskusali sme zeleninku,ovocie,masko,akurat skusam lepok. Nakolko sa mi pri tak striktnej diete straca mliecko a moj zdravotny stav po diete uz nie je dobry,chystam sa ju do mesiaca prestat kojit a chtiac nechtiac nastavit dcerku na neocate (uz sa naucila pit z flasky). Neocate skusam kazdy den ale stale odmieta,na radu Dr. sme skusili uz pridat glukopur,ovocnu stavu aby prerazila horku chut ale dcerku napina a vsetko vypluva. Dcerka ma nizsiu vahu okolo 7,5 kg ale je velmi dlha a nie je moc velky jedak. Mam velky strach ze nedostava dostatok vitaminov zo stravy a mnozstvo nezodpovedanych otazok. Preto Vas upenlivo prosim o radu.

    8.00 VSTAVA materske mlieko (netusim kolko vypije ale uz ho moc nemam a odsavat mi nejde)
    10.00 PRED SPANKOM ryzova krupica s varenym ovocim (jablka,hrusky) alebo pridam trosku presnidavky. materske mlieko
    12.00 VSTAVA materske mlieko
    14.00 PRED SPANKOM masko zatial len kuracie,zeleninka,zemiak,trosku spenatu,olivovy olej par kvapiek. Materske mlieko
    15.00 VSTAVA materske mlieko
    17.00 PRED SPANKOM vacsinou to co mala na obed. Materske mlieko
    18.00 VSTAVA materske mlieko
    20.00 PRED VECERNYM SPANKOM bud kasu sinlac,ryzovu krupicu,kukuricnu krupicu,skusam prepasirovane ovsene vlocky koli lepku. Materske mlieko. Vzdy pred spanim vyzaduje materske mlieko
    inac mi nechce zaspat. Cely harmonogram mi pride chaoticky. Obavam sa ze dcerka nedostava dostatok vitaminov zo stravy. Som z celej tej alergie zufala preto Vas upenlivo prosim o radu.

    Ako mam nastavit kojenie a prikrmovanie pred spankom a pri vstavani???
    Ako spestrit stravu pri takej alergii?
    Nemoze predsa ani vajicko,psenicnu krupicu,piskoty,jogurtu,mlieko. Vlastne skoro nic. Vopred Vam posielam jedno velke DAKUJEM.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To je ťažké takto na diaľku odpovedať. Vo veku štyri mesiace predsa ešte nič nepapala, takže alergologické vyšetrenie len ukázalo alergiu / neviem, či určite, nevidela som výsledky/ na jedlá prenesené cez vaše materské mlieko. Takmer každá potravinová alergia zistená v tomto veku je dočasná.
    Liečba je najprv vyradiť alergén zo stravy / zatiaľ teda len z vašej/ je to eliminačná diéta a po určitom čase cca 2 -4-6 mesiacov, skúsiť expozičný test : teda znova dieťatku zaviesť pôvodný alergén. Malo by sa to robiť buď v spolupráci s alergológom alebo aspoň pod kontrolou vášho detského lekára a samozrejme postupne.
    Treba sledovať samozrejme kožu, ale aj vracanie, svrbenie, hnačku aj správanie.
    Naozaj nemôžem radiť, keď som dieťa nevidela. V každom prípade jej nestačí kuracie mäso, musí mať aj teľacie, králičie, morčacie, ak je z dobrého zdroja aj hovädzie.
    Zeleninku papá, to je dobre.
    Skonzultovala by som to s lekárom, ktorý dieťa pozná , ale existuje aj iná forma mlieka pre alergiu na BKM, je to allergy care, ale naozaj to treba skonzultovať, či by ste mohli dieťatku ponúknuť toto mlieko.
    Pokojne by som najprv do vašej stravy zaviedla pšenicu a podľa reakcie dieťatka cca po dvoch týždňoch aj do stravy dieťaťa vo forme závarky do mäsovozeleninového príkrmu / krupica alebo babylove trojzrnná alebo ovsená, neskôr aj gries kaša - bezmliečna/. Bezmliečnu kašu, ryžovú a potom aj obilninovú môže robiť s vodou a podávať s ovocím, je to veľmi dobré a deti to radi papajú.
    Ak má dieťa hodnotnú stravu, tak mlieko ani mliečne výrobky konzumovať nemusí. Takže ráno : kašu s ovocím, dopoludnia ovocie, na obed mäsosozelninový príkrm / od desiateho mesiaca môžete 2x týždenne dať šošovicu, červenú, lúpanú/ , odpoludnia znova ovocie alebo ovocie s kašou a večer pokojne zemiakovú kašu, môže byť vymiešaná s pár kvapkami olivového alebo kvalitného slnečnicového oleja. Aj kým ešte kojíte, by som do vašej stravy zaviedla po pšenici aj vajce, spočiatku žĺtok a keď nebude reakcie, neskôr aj bielok. Dieťaťu stačí vajce postupne zavádzať po roku.
    Toto sú len teoretické predpoklady ako by sa to dalo skúsiť, v každom prípade by mal postupné zavádzanie potravín riadiť lekár, ktorý dieťa pozná.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: