Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • správne jedenie?

    , Autor: iva2608

    Dobrý deň pani doktorka! Prosím o Váš názor či jedenie mojej dcéry je podľa Vás správne. Na budúci týždeň bude mať 5mesiacov a je na UM. Jej režim je nasledovný: 8:00 UM cca 90ml, 9:30 UM cca 150ml, 11.30 prikrm z mixovanej zeleniny cca 110ml (niekedy zje len polovicu keď tam dám aj kuracie mäso) potom to zapije UM cca 40ml prípadne prevarenou vodou tiež cca 40 ml, niekedy 70ml. 14:00 UM cca 50ml, 16:30 UM cca 100ml, 18:00 UM 180ml. Od 18,30 spí bez budenia do 5.00. Pribera a rastie dobre. Ale je takéto papanie vyhovujúce? Ako často by mala papať mäso? koľko prevarenej vody by mohla vypiť za deň? Kedy môžem začať pridávať aj mliečne kaše prípadne aj iné príkrmy? A prečo odporúčate mliečne kaše pred kúpaním a nie po? Za odpoveď vopred ďakujem s pozdravom Ivana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mliečne kaše pred kúúaním, pretože moja skúsenost s vlastnými detmi je taká, že sa kašou tak ušpinili, že ak to bolo po kúpaní, išli sme sa kúpat ešte raz!
    Vodu ani čaje zatial nemá dosltávat/ výnimočne ak by mala horúčku alebo zvracanie či hnačku, tie až od desiateho mesiaca, len prevarenú, ochladenú vodu asi 180 ml za deň! Vidím, že mliečko pije po malých porciách, je to v poriadku. S bezmliečnym príkrmom ste začali pomerne zavčasu, ja to nechávam až po piatom mesiaci. Dieta by malo mat maso denne, už od začiatku/ nie len kuracie!ale aj králičie, telacie a morčacie/, asi 40 gramov denne. Masovozelninový príkrm je len varený, obsahuje maso, zelneinu / spočiatku mrkvu a zemiak, neskůr iné druhy, keď zaradíte nový druh treba aspom 4 dni počkat ako zareaguje/a na konci do príkrmu pridat 4 až 5 kvapiek olivového alebo slnečnicového oleja. Spočiatku dokrmujete mliekom, ale približne po troch týždňoch možete jednu porciu denne nahradit len masovozeleninovým príkrmom. Od osmeho mesiaca do neho pridáte polovicu uvareného žltka dvakrát týždenne, ale nevynechávate ani vtedy maso. Po zaradení príkrmu, keď si na neho zvykne, asi po desiatich dňoch můžete do neho ridat lepok vo forme krupicovej závarky / asi dve kávové lyžičky krupice namočite do vody a na konci varenia vyletje do bezmliečneho príkrmu a ešte povarite asi 4 minúty/ alebo do príkrmu dáte asi dve kávové lyžičky bez miečnej krupicovej alebo trojzrnnej / babylove/ alebo osemzrnnej kaše/ nestlé/. Asi o desat dní možete navečer začat dávat mliečnu oblninovú, výnimočne aj ryžovú kašu. Od deviateho mesiaca můžete dávat jogurt: biely, s probiotickou flórou, kvalitný alebo jogurtovo ovcný dezert od nestlé. V zásade má byt strava do roka jednodchá, len varená a nesolená!!!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: