Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Dojčenie a príkrmy

    , Autor: s

    Dobrý večer pani doktorka, chcela by som Vás poprosiť o radu. Náš synček má 11,5 mesiaca a takmer 14 kg, 78 cm. Je na svoj vek už dosť pevný aj napriek tomu, že už začal tento mesiac sám chodiť. Je plne dojčený, ale papá už takmer všetko. I keď papá len v malých množstvách priberá rýchlosťou blesku. Je možné, že takto priberá z materského mlieka? V noci spí s nami v posteli už od narodenia, nakoľko do 8 mesiaca vyvrátil vrátane materského mlieka všetko len v noci nevracal a tak sme ho nechali u nás v posteli a kojila som vždy na požiadanie čo trvá až do dnes. Prosím Vás o radu ako by som mu mala upraviť jedálniček, aby tak nepriberal a ako to poriešiť v noci s nekonečným kojením keď v postieľke nechce spať ani za svet? Mala by som úplne vypustiť mliečne výrobky, maslo atď? Má rád všetky nové chute. Pohrávam sa už s myšlienkou odstaviť ho, ale neviem ako to urobiť , keďže pri kojení zaspáva a mám pocit, že len tak sa upokojí keď začne byť nekľudný.
    Vopred pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Odpovedať je ťažké. Chlapček je zdravý, spokojný, tento spôsob papania aj starostlivosti mu vyhovuje.
    Nevidím dôvod nejako obmedzovať stravu. Určite nedávajte sladké nápoje, sladkosti, má papať 5x denne, množstvo jedla si určí sám, žiadne obmedzenia, ani nízkotučné potraviny / jogurt a podobne/ by som nedávala!!!!!!!!Určite máte zdravú výživu, nepapá slaninu ani údeniny / tie nesmie, včitane detskej šunky a párkov do tretieho roka veku/.
    Je úžasné, že ste takto pekne kojili a nie je dôvod nezačať s odstavením, ak o to máte záujem. Mlieko sa prestane tvoriť, ak ho nebudete prikladať. Bude to ťažké. Skúste ho uspať a potom preložiť do postieľky. Možné je aj nechať ho spať v posteli len s otcom a sama sa uložiť v inej izbe. Drastické je nechať ho dva tri dni varovať zodpovednou osobou, na ktorú je zvyknutý/ nejlepúšie samozrejme s otcom a vy sa vzdialite, ale naozaj to dávam ako možnosť nie ako radu. Nebude kojený a ešte aj nebudete na blízku!!! Niekedy je ťažké sa rozhodnúť, v určitej chvíli však kojenie isto skončí. Zvážte, či v týchto horúcich letných dňoch nie je kojenie veľkou výhodou a odstavujte sa až v septembri.

Podobné otázky

  • dojčenie a príkrmy s obsahom mlieka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Môj synček je plne dojčený a prikrmovaný na obed zelenina-mäsko, na desiatu jablčná výživa+napr.marhuľa+dokojím. Obedňajší príkrm mu zahusťujem už aj ovs.vločkami, cestovinou, chlebíkom... Občas na olovrant obilninová kaša nemliečna. Chcela som mu kúpiť sušienky nestle bez vajec, ale obsahujú mlieko. Moja otázka- Môžu kojené deti jesť výrobky s obsahom mlieka? A jogurty po 10.mesiaci alebo až po roku? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti aj kojené majú v určitom veku, okolo siedmeho ôsmeho mesiaca dostať aj umelé mlieko, aby sa zoznámili s bielkovinou kravského mlieka kým ešte trvá ochranný faktor kojenia. Takže môžete podávať mliečnu kašu, alebo do umelého mlieka zarobenú krupicovú kašu a jogurty odporúčam podávať po deviatom mesiaci.

  • dojcenie a prikrmy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, moj syn bude mat co chvila 5 mesiacov. Je plne dojceny a pomaly mu chcem davat nejake prikrmy. Mozte mi prosim poradit (alebo kde by som mohla najst jedalnicek pre taketo babatka) ako vlastne a s cim zacat...?? Kolkokrat za den ho mam kojit, co mu mam davat jest... atd. A este otazocka: ak by som chcela nastupit do prace skor, je lepsie ak ho naucim na flasu a podavat mu umele mlieko? dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mám niekoľko mamičiek, ktoré nastúpili do práce počas kojenia po pol roku veku dieťatka. kojenie sa pekne udržalo pretože počas maminkinej neprítomnosti sa podávali bezmliečene príkrmy a nemuselo sa s kojením prestať ani začať predčasne s umelým mliekom. To je vhodné začať podávať aj pri kojené okolo desiateho mesiaca veku.
    kojené det, ktoré dobre priberajú môžu dostávať bezmliečne príkrmy po dovŕšení šiesteho mesiaca veku. Začíname v čase obeda mäsovozeleninovýmpríkrmom, po cca 10tich dňoch prídáme dopoludnia ovocný príkrm / ovocné pyré, presnídávku/ a po niekoľkých dňoch môžeme večer pridať ryžovú kašu, koncom sidmeho mesiaca cereálnu osemzrnnú kašu. postupne pridávame rôzne druhy ovocia, zeleniny ale v zásaade jedálníček do roka veľmi nemeníme. pokiaľ je dieťa kojené, po každom bezmliečnom príkrme môžeme dokojiť. Po desiatom mesiaci môžeme podať aj mliečny výrobok, jogurt alebo večernú mliečnu kašu. Od trištvrte roka podávame 150 až 200 ml vody od smädu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: