Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ukončenie dojčenia?

    , Autor: jozko

    Ďakujem Vám veľmi pekne pani doktorka za odpoveď,ak Vás môžem ešte poprosiť odpovedať mi na otázku,aké mliečko zvoliť po ukončení dojčenia?Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Všetky mlieka, ktoré sú na trhu, myslím umelé mlieka, formuly sú kvalitné, zodpovedajú nárok kladeným na detskú výživu. Je potrebné si vybrať podľa dostupnosti vo vašom najbližšom okolí a určite aj podľa ceny. Cena nie je odrazom kvality, skôr obchodnej politiky firmy. Podstatné je, že odporúčam umelé mlieko, formulu podávať do veku troch rokov ako mliečnu porciu dieťatka / cca 2 až 3 x denne, aký má dieťa jedálníček./. Do varenia môžete používať mlieko bežne dostupné v sieti potravín.

Podobné otázky

  • Ukončenie dojčenia?

    , Autor: jozko

    Dobrý deň pani doktorka,prosím Vás veľmi pekne o radu.Mám dcérku,ktorá má 26 mesiacov a ktorú stále dojčím.Prekvapil ma môj lekár imunoalergológ,ktorý mi odporúčal ukončenie dojčenia.Tohto roku budem mať 40 rokov.Vravel,že na základe posledných štúdií (citoval MUDr.Hrušovského,ospravedlňujem sa,ak som meno lekára zle interpretovala z toho šoku),vraj vek žien 40 a viac je pre kojenie veľmi nevhodný,pretože vraj kojenie podporuje vznik rakoviny prsníka.Pán doktor spomenul jeho kolegyňu,ktorá bohužiaľ takto zomrela.Chcela som dcérku dojčiť do veku 3 rokov (v septembri nastupuje do škôlky ,tak som myslela,že prídel protilátok v maters.mlieku by jej pomohol prekonať bežné detské choroby),ktoré bude mať budúci rok v marci,to už budem 40 ročná....Prosím,nie je to ani pokus o žart,ani môj výmysel,naozaj ma to trápi.Poraďte mi, prosím.Ak mám ukončiť dojčenie,prosím akú formulu umelého mlieka zvoliť,pretože dcérka odmieta kravské mlieko.Pochopím,ak mi nebudete chcieť odpovedať na tejto stránke,pretože nemám v úmysle vystrašiť ostatné mamičky,čo to budú čítať,preto pripájam môj mail:silviamilovcikova@gmail.com.Veľmi pekne Vám ďakujem za Vašu odpoveď.Prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Milá pani, nemám dôvod vám neodpovedať na tejto stránke. Ja som sama mala dieťatko vo vašom veku, kojila som 13 mesiacov, dieťa je zdravé a ja chvalabohu tiež.
    Dr. Hrušovský, neviem či starší alebo mladší/ otec a syn/ sú veľmi múdri lekári ale nepoznám žiadne štúdie, ktoré by potvrdzovali vaše tvrdenie od nich prevzaté.
    Musím však povedať, že kojenie viac ako rok nemá už význam ani nutričný ani imunologický, to vieme z iných štúdií, myslím tým samozrejme pre dieťa. Je to naďalej veľmi pohodlné pre matku aj dieťa, že má zo sebou bezpečný zdroj energie a tekutín a má to samozrejme aj svoj psychologický význam : upokojenie dieťatka, prehlbovanie vzťahu s dieťaťom. Nerobte si nádeje, že keď budete dieťatko naozaj dojčiť do nástupu do materskej školy, naozaj sa vyhne opakovaným infekciám hlavne dýchacích ciest po nástupe do detského kolektívu. Tie infekcie, teda ich vyvolávatelia v jej prostredí budú a iste sa nejako uplatnia.
    Sečteno, podtrženo ako hovoria Češi, myslím, že môžete kojenie bez obáv v uvedenom veku vášho dieťatka ukončiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: