Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • prvy prikrm po novom :)

    , Autor: homerka

    Dobry den,
    prosim Vas o radu. Moja dcera ma zaciatkom januara 4 mesiace, je plne dojcena, vyborne prospieva (pekne rastie, pribera, nema koliky, nemame ziadne problemy), narodena v termine.
    Prve dve deti som kojila tiez, ale vtedy sa odporucalo zacat s prikrmami od 6 mesiaca a tak som aj zacinala. Decka s tym nemali problem, nemaju ziadne alergie. A tak som chcela zacat aj teraz od 6.mesiaca, avsak niekde citam, ze uz sa aj kojene deti odporuca prikrmovat, resp. ochutnavat prve stavicky a zeleninku uz od 4.mesiaca. Zda sa mi to strase skoro a zbytocne, kedze mliecka je dost a mala mi prespi celu noc, cize je dobre napapana.
    Ako to teda je? Kedy sa teraz odporuca zacat?A cim presne?
    Dakujem velmi pekne.
    K.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je to nijako predčasné aj od štvrtého mesiaca, keď je to potrebné. U nás je všetko prehnané! najprv kojiť do pol roka a ani za svet nedať nič iné, teraz zase mýtus, ako keby už od štvrtého mesiaca deti mali ochutnať aj klobásu!!!
    Všetko robte tak, ako to sama cítite a ako aj skúsená matka viete podľa starších detí. Tie príkrmy je naozaj potrebné dávať medzi štvrtým a siedmym mesiacom a to z dvoch dôvodov: jednak trvá ochranná funkcia kojenia, ktorá zvyšuje toleranciu organizmu k novým antigénom / v strave/ a jednak je v tomto veku isté imunologické okno, ktoré by malo zabrániť vzniku alergie na podaný antigén / v tomto prípade novú stravu/. takže pokojne začnite od šiesteho mesiaca, ale podávajte s odstupom cca týždeň: najprv mäsovozelninový príkrm potom do neho pridajte obilninu / lepok/, potom porkačujte ovocným príkrmom a nakoniec podajte kašu z umelého mlieka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: