Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • nočné papanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, pani doktorka,
    mám štvormesačnú dcéru, ktorú dojčím.Už asi 2-3 týždne papá v noci 4-5 krát. Uvažujem o umelom mlieku aspoň v noci. priberá však pekne,je to bacuľka. akurát má úplne riedku stolicu,niekedy je to taká "zafarbená voda". Prosím, poraďte mi,či prikrmovať alebo dojčiť (je to nádherné,ale v noci už nevládzem). ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak začnete prikrmovať umelým mliekom, môže sa stať, že to vaše sa bude tvoriť menej. Ani podanie umelého mlieka podľa mojich skúseností nikdy nezlepšilo spánok dieťatka. Takže skôr upravte svoj režim tak, aby ste si mohli oddýchnuť aj cez deň. Okolo piateho mesiaca by som začala s bezmliečnymi príkrmami a po tom po zavedení zeleniny, mäsa ovocia obilniny by som zaviedla aj mleičnu kašu urobenú do umelého mlieka, formuly.

Podobné otázky

  • Kedy začať prikrmovať

    , Autor: alu123

    Dobrý deň p. Doktorka, chcem sa Vás spýtať, kedy mám začať prikrmovať moje 5 mesačné bábätko, je plne dojčené, ale v poslednej dobe by chcela všetko ochutnávať cca to trvá minimálne 2 týždne. Pri prvej dcérke som sa s tým nestretla. Skúsila som jej dať olizovať jablko. Ako mám začať s príkrmami? V noci sa veľmi často budí, tiež som sa s tým zmierila u 1 dcérky. Kedy by už nemusela v noci papať okolo 1 roku, alebo neskôr. Staršia dcéra bola kojená 2 roky a v noci sa budila neustále. Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nočné papanie je u každého dieťatka individuálne a záleží aj od mamičky ako veľmi ju to zaťažuje.
    Príkrmy odávame cca od piateho až šiesteho mesiaca. Začíname mäsosozelninovým príkrmom na obed, pokračujeme pridaním obilniny do tohto príkrmu, potom pridávame ovocný príkrm a potom mliečnu obilninovú kašu. Od ôsmeho mesiaca dvakrát týždenne vaječný žĺtok, od deviateho mesiaca jogurt, od desiateho mesiaca červenú šošovicu. Do roka nesolíme. Rôzne druhy zeleniny a ovocia postupne striedame. Pridávame aj ryžu, podľa toho ako na ňu dieťa reaguje / zápcha ryžu vylučuje/.

  • nočné papanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať na váš názor na nočné krmenie. Moja dcérka má 5 mesiacov. Večer ju dávam spať o 20.00 hod. Potom sa budí o 3.00 hod rannej na krmenie. Dám je fľašu a spí ďalej do rána do 6.00 hod. Cez deň pije ešte 4x po 150ml takže za 24.00 hod. pije 6x. Vraj už také dieťa by nemalo piť cez noc vraj jej mám dať čaj. Aj som tak urobila. Zobudila sa o 2.00 hod. tak som jej dala čaj 60ml ale už o 4.00 hod. bola hore a dala som jej mlieko. Spala tak tiež do 6.00 hod. Môžem jej zvýšiť dávku mlieko aj keď ešte pije 6x denne. Na mlieku už odporúčajú len 5x denne. Priberá pekne netrpí nadváhou. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čaj nepotrebuje ani inú tekutinu. Všetko zabezpečí mliečna výživa. Ak si v noci vyžaduje mlieko, tak jej ho podajte, pretože keby bola kojená, tiež by sa nakojila aj v noci.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: