Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • dojcenie a prikrmovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,mam 10 mesacne dieta, ktore kojim, ale postupne ho chcem uz prestat kojit. Rano ma mliecko, desiata ovocie, obed masovozeleninovy prikrm, olovrant mliecko a vecera kasa a neskor mlieko. Chcem zacat tym, ze mu na veceru dam len kasu, ale neviem, ci mu to bude stacit. Davam mu zatial 150 ml pred kupanim a potom po kupani ho dokojim. Vazi 9 kg. Mam mu dat pred kupanim o 19 tej hod nejakych 200-220 ml kase a potom uz nic? Vydrzi mu to do rana? Potom by som mu chcela nahradit aj olovrant, ale neviem cim. Jogurtom? moze kazdy den na olovrant jogurt?dakujem vopred za odpoved.. ;)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Už od devaiteho mesiaca môže na olovrant jogurt, biely, s probiotickou florou alebo od hipp či nestlé, alebo sunárek ovocno miečny dezert. Nie pribináčik ani termix do roka!!!!!!!!!! Samozrejme, že ho môžete uložiť hne´d po kaši, ale či vydrží spať do rána to neviem. Pravdepodobne to však nebude z hladu, ak nevydrží ale preto, že bude zabanvaný po vašom mliečku. Ak však chcete s kojením prestať, inak sa vám to nepodarí len tak, že ho nebudete prikladať.

Podobné otázky

  • dojcenie a prikrmovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa opytat, ci by mohol nastat nejaky zdravotny problem, ked by som dceru zacala na noc krmit len umelou stravou a cez den dojcit? Mala bude mat dva tyzdne a nemam problem, ze by chytila prsnik, aj ked ju dokrmujem z flasky. Ked som ale aj v noci kojila a prikrmovala, mali sme zachvaty placu a nevedela som odhadnut kolko mlieka spravit na dokrmenie, aby bola mala najedena. Budila sa aj kazdu hodinu a pytala papat. Skusali sme 24 hodin davat len bebu a nebol ziadny problem. Cez den spinkala, v noci tiez, zobudila sa po 4 hodinach, najedla a spala dalej. Chcem aj nadalej kojit, ale trapit ju aj seba v noci nechcem. Mozem teda davat na noc bebu a cez den kojit? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Milá pani, je jasné, že o kojení nič neviete!!! Ak chcete kojiť, musíte kojiť vtedy, kedy si dieťatko zapýta, 8 až 20 x denne kojiť je normálne na začiatku kojenia. Malú v noci vôbec netrápite!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Celé kojenie riadia hormóny, ktoré vznikajú v mozgu a dokonca je dokázané, že hlavne na začiatku kojenia, aby sa rozbehlo je lepšie kojiť v noci, lebo sa produkuje viac hormónu, ktorý zvyšuje tvorbu mlieka. Takže sa musíte rozhodnúť: buď chcete naozaj dojčiť a budete dieťatko prikladať, kedy si zapýta, spočiatku naozaj aj každú hodinu a často v noci alebo sa rozhodnete pre umelú výživu, kedy vlastne ani nemusíte byť doma, fľašku podá aj iný člen rodiny. Ideálne pre výživu dieťaťa je najmenej do šiesteho mesiaca kojenie, dodá dieťatku všetko, čo pre vstup do života potrebuje. Výrobcovia umelej výživy sa snažia umelé mlieko, formulu priblížiť materskému mlieko, formuly s naozaj veľmi kvalitné ale materskému mlieku sa nikdy nevyrovnajú...............................

  • Dojcenie a prikrmovanie

    , Autor: zuzitar

    Dobry den, mam 3-tyzdnoveho synceka, ktory sa narodil predcasne /v 35. tyzdni/. Mliecko sice mam, ale maly je velmi unaveny, ked si ho prikladam. Pekne sa aj prisaje, no po chvili zaspava. Snazim sa ho budit a nechavam ho prilozeneho aj hodinu. Casto ho vsak musim odstavit /dam mu malicek do ust medzi bradavku/, pretoze len dudka a velmi ma to boli. Kedze sa narodil predcasne, tak bol v inkubatore a ked ho vybrali, tak okrem prikladania ho prikrmovali aj flasou, prave pre to, ze zaspaval, pretoze mal a ma aj zltacku. Uz v nemocnici som si odsavala mliecko a od prichodu domov v tom pokracujem. Lekarka mi poradila, aby som si ho prikladala tak 3x za den, pretoze je z toho velmi unaveny. Chcela som ho prikrmovat len mojim mlieckom, ale nezladam to. Uz len kvoli tomu, ze je stale vacsi papkac a je to aj velmi namahave odsavat si - najma v noci, a tak som mu zacala davat aj Ňutrilon. Zapisujem si kolko spapa a zatial je prikrmovany vo vacsej miere mojim mlieckom. Velmi by som vsak chcela, aby papal aj z prsnikov, no neviem ako to dosiahnut, kedze uz od narodenia je nauceny na flasku, z ktorej mu to ide samozrejme lahsie. Chcem sa preto spatat, co by ste mi poradili. Ako mu pomoct pri jedeni z prsnikov? A myslite, ze to, ako ho vyzivujem je spravne? Co by ste mi poradili inak? Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na jednej strane dieťatko nemôžeme nechať hladovať, takž ak vidíte, že ho treba prikrmovať, nedá sa nič iné robiť. Treba si však uvedomiť, že dieťatko zosilnieva zo dňa na deň a cesta k tomu, aby ste mali viac mlieka nie je prikladť len trikrát denne a medzitým dávať fľašu / je takmer jedno, či odsaté mlieko alebo umelé, cesta k dostatočnej a vyrovanej tvorbe mlieka je len jedna: prikladať, prikladať, prikladať!!!!!!!! Ja osobne radím prikladať vždy, keď si dieťatko zapýta, teda mrnčí, je nepokojné, plače. Nechať ho naprsníku koľko chce, keď zaspinká správne ako uvádzate mu uvolniť prsník z pusinky, vtom sa zväčša aj troch apreberie a potom ho priložiť k druhému prsníku. Potom ho nechať na pokoji, ak sa preberie aj o pol hodinu, znova ho priložiť na ten prsník, ktorým ste kojenie predtým končili. Takto to ide takmer celý deň spočiatku, kojiť 8 až 20 x denne je normálne. Je otrebné sledovať, koľko má za 24 hdoín mokrých plienok, malo y ich byť 5 až 8. Je dobré takto malé dieťatko nenechať bez príjmu potravy viac ako 4 hodiny, potom ho už treba budiť a prikladať. Nie je potrebné ho vážiť denne a už vôbec nie pred a po kojení, ale je dobré ho vážiť spočiatku raz týždenne, na tej istej váha a v rovnakom čase. Veľmi dôležité sú tie mokré plienky a tiež, či sa intenzívnym plačom hlási o papanie. Ak je to tak, tak dieťatko vládze aj piť. Umelé mlieko podávame len vtedy, keď dieťa dostatočne dlho pilo a napriek tomu je z jeho správania jasné, že je hladné. Ešte pripomínam, že aj prsníky sa vám budú hojiť lepšie, ak budete prikladať, dieťatko má v puse látku, lyzozym, ktorá ošetruje a lieči bradavky.

  • odpoved na otazku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka, asi pred tromi tyzdnami , mozno aj skor som Vam pisala o probleme s kojenim , bol to taky dost dlhy mail, ze mam problemy syncek ma 2 mesiace a nechce pit z prsnika ale musim si odsavat, atd. a zatial som nenasla odpoved na moju otazku, pisala som to v sekcii dojcenie a prikrmovanie, mozete mi prosim odpisat?
    Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mala som problémy s odpovedaním, ke´d sa k otázke dostanem, zodpoviem ju aj ke´d váš problém sa už asi vyriešil sná´d pomôže niekomu inému.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: