Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ako ďalej s príkrmami

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vážená pani doktorka,
    dcérka má práve 6 mesiacov a na základe odporúčania našej pediatričky ju prikrmujem od ukončeného 5.mesiaca, hoci ju stále kojím. Začínali sme zeleninkou, po 2 týždňoch sme pridali mäsko a o ďalší týždeň aj ovocie. Ak dovolíte, mám niekoľko otázok:
    1.môžem dcérke podávať aj ovocné výživy od Hipp-u, hoci obsahujú cukor?
    2. chcem už zaviesť lepok, formou detskej krupice a bezvaječných cestovín do mäsovo-zeleninového príkrmu. Mám používať klasickú detskú dehydrovanú krupicu z obchodu? Ako mám postupovať?
    3. súčasne by som chcela zaviesť kaše na večeru, čítala som, že kojeným deťom do 8. mesiaca odporúčate nemliečne kaše. Mam doma babylove prosovú a trojzrnnú kašu, môžem ju rozrábať iba s vodou, nakoľko neodstriekam dosť materského mliečka? Okrem toho mám nemliečne kaše od Hipp-u, ryžovú, pohánkovú a ovsenú, podľa návodu sa majú pripravovať s plnotučným mliekom, môžem podľa Vás aj tieto kaše pripraviť iba s vodou? Ak budem kaše rozrábať s vodou, nabude dcérke chýbať táto porcia materského mliečka? Pretože aj keď sa snažím ju po každom príkrme ešte dokojiť, už toho veľa nespapá... Papáme o 7.00 MM, okolo 9.00 ovocie, okolo 12.00 mäsko so zeleninou, 14.00 MM, 17.00 MM ( chcem zaviesť kašu ), 19.30 ( MM ), v noci 2-3x MM
    4. Ak budem dávať dcérke lepok formou krupice do polievočky i večer v kaši, nemôžem jej ublížiť? Nebude oho veľa?
    5. Čo si myslíte o instatných kašiach z obchodu a domácich kašiach? Skúšala som dať dať malej domácu ryžovú kašu z materským mliekom a jablkom a veľmi jej chutila, nebola presladená
    6. Môžem postupne striedať kaše od Hipp-u a od Babylove?
    7. Kúpila som tiež bezvaječné sušienky od Nestlé, kedy ich môžem pridávať k ovocnému príkrmu na spestrenie?
    8. Akú stolicu a ako často by malo mať dojčené dieťa na príkrmoch? Kým sme sa výlučne dojčili, dcérka mala väčšinou riedku stolicu, od začiatku prikrmovania ju má kašovitú, niekedy aj pevnejšiu, len občas sa jej tam objaví aj hlien... A kaká skoro stále, ale v plienke má väčšinou len maličký bobeček. Je to normálne?
    Ďakujem veľmi pekne za odpovede...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ovocné aj mäsovozennové príkrmy komernčne vyrábané môžete deťom podávať. sú robené pod dohľadom odborníkov. Malé množstvo cukru neprekáža.
    krupicu ( asi dve kávové lyžičky/ najprv asi na chviľu namočte do vody a na kocni varenia zavarte do mäsosozelninového príkrmu.
    Kašu môžete zaviesť aj bezmliečnu v tomto veku a rozrobiť ju s vodou, niekedy je vhodné pridať do nej ovocie / alebo ovocnú presnídavku napr. Hipp/ alebo zeleninu.
    Lepok zavádzajte postupne, najprv len pár lyžičiek na obed ako som hore uvidla, ke´d uvidíte, že neraguje nepriaznivo, po týždni dvoch aj do večernej kaše. Sledujte tie kaš, podávajte len tie, ktoré sú pre daný vek vhodné. Vyhýbajte sa tým s príchuťami, môžu niekedy alergizovať.To je aj odpoveď na ďalšiu otázku. Radšej mám doma pripravené kaše, neksôr do umelého mlieka. Recept na moje www.detskalekarka.sk
    Môžete kaše striedať.
    Asi až v ôsmom mesiaci, obsahujú umelé mlieko. Dávať hneď po porciii, niek medzi jedlami. Zmena stravy môže navodiť aj zmenu stolice. Ak priberá, nebude mať zápchu a po pár týždňoch sa už hlien nebude objavovať, je všetko v poriadku. Niekedy môžu byť v stolici nestrávené zvyšky stravy / mrkva/, nie je to chorobný príznak.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: