Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kedy začať prikrmovať

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    mám 5.mesačného syna (5.mes. a 5dní) a rada by som vedela, že kedy je vhodné začať podávať nemliečnu stravu. Nerada by som niečo urýchlila, ale zároveň nechcem nič podceniť, aby synovi nechýbali potrebné vitamíny. Takže do 3mesiacov dostával 4xmaterské mliečko(MM) a 1x umelé mliečko(UM), do 4,5 mesiaca 2xMM a 3xUM a teraz už papá iba UM 5x za 24hod cca 1000 až 1100ml. Meria 70cm a váži 7kg. Kedy je prosím vhodné začať podávať prvú nemliečnu stravu?
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V prípade, že je dieťa umelo živené, čo vaše dieťatko už je, je vhodné začať podávať prvý bezmliečny príkrm, ktorým podľa môjho názoru je mäsosozeleninový príkrm, po ukončení piateho mesiaca, takže môžete hneď začať. Ked si na neho zvykne, pridajte do neho obilninu, teda lepok vo forme krupice alebo bezmliečnej instantnej obilninovej kaše, po asi týždni až dvoch ovocný príkrm. Večer môžete taktiež podávať spočiatku ryžovú, neskôr obilninovú mliečnu kašu.

Podobné otázky

  • Kedy začať prikrmovať

    , Autor: alu123

    Dobrý deň p. Doktorka, chcem sa Vás spýtať, kedy mám začať prikrmovať moje 5 mesačné bábätko, je plne dojčené, ale v poslednej dobe by chcela všetko ochutnávať cca to trvá minimálne 2 týždne. Pri prvej dcérke som sa s tým nestretla. Skúsila som jej dať olizovať jablko. Ako mám začať s príkrmami? V noci sa veľmi často budí, tiež som sa s tým zmierila u 1 dcérky. Kedy by už nemusela v noci papať okolo 1 roku, alebo neskôr. Staršia dcéra bola kojená 2 roky a v noci sa budila neustále. Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nočné papanie je u každého dieťatka individuálne a záleží aj od mamičky ako veľmi ju to zaťažuje.
    Príkrmy odávame cca od piateho až šiesteho mesiaca. Začíname mäsosozelninovým príkrmom na obed, pokračujeme pridaním obilniny do tohto príkrmu, potom pridávame ovocný príkrm a potom mliečnu obilninovú kašu. Od ôsmeho mesiaca dvakrát týždenne vaječný žĺtok, od deviateho mesiaca jogurt, od desiateho mesiaca červenú šošovicu. Do roka nesolíme. Rôzne druhy zeleniny a ovocia postupne striedame. Pridávame aj ryžu, podľa toho ako na ňu dieťa reaguje / zápcha ryžu vylučuje/.

  • Kedy začať prikrmovať.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,dcérka má 4mes.a týždeň.Mohla by som ju začať prikrmovať.Je plne dojčená,ale papá každé dve hodiny a to aj v noci.S priberaním problém nemáme má už 6,5kg.Vždy keď niečo jem,sleduje ma a otvára ústa,čo by to tiež chcela.Vodu ani čaj nechce,len mlieko.Možno by aj dlhšie spala,teraz ju kŕmim každé dve hodiny a v noci je to vyčerpávajúce.Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja odporúčam začať v takomto prípade s príkrmami až po šiestom mesiaci veku. Mám skúsenosť, že ani kaša navečer spánku v noci nepomôže. je to tak, že deti sa udia. Môžete však skúsiť ryžovú kašu bezmliečnu / nestle/ rozriediť s vašim mliekom alebo vodou a ponúknuť navečer.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: