Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Plač pri dojčení

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 8 týždňovú dcéru, ktorá je plne kojená. Za šesť týždňov pribrala skoro dve kila. Avšak máme posledné 2 - 3 týždne problém s papaním. Celkovo pije 5 minút s každého prsníka, no v poslednom čase sa stáva to, že sa pekne prisaje a napapká s jedného prsníka ked ju však priložím na druhý lebo si ešte pýta a naťahuje sa za prsníkom tak po chvíli ťahania mliečka sa začne napínať, spierať a veľmi kričať. Papká každé 2 až 3 hodiny, priberá pekne, pocikaných plienok máme kopec :-). Čo to môže spôsobovať že sa najprv pekne prisaje a potom po výmene hrozne plače. A prsníky mením a nezačínam dojčiť stále tým istým,takže raz plače pri jednom a raz pri druhom.Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Buď už nie je hladná alebo sa napila veľa vzduchu a tlačí ju aleb jej mlieko slabo tečie. Postupjte trpezlivo, buďte kľudnál, stav sa upraví.

Podobné otázky

  • Plač pri dojčení

    , Autor: Veratko

    Dobrý deň. Môj 3-mesačný synček už dlhšiu dobu plače pri kŕmení. Niekedy si ho len položím, ľahnem si k nemu, že ideme papať a hneď spustí veľký plač. Niekedy sa prisaje niekedy nie. Väčšinou sa podarí ho ukľudniť len cumlíkom, alebo mu musím ponúknuť druhý prsník a až to zaberie. Väčšinou mi odmieta pravý a z ľavého papká dobre. I keď aj na ten sa niekedy nechce prisať a len plačká. Dojčím ho v pokoji, nič nás neruší, u mňa žiadne zmeny nenastali. Polohy som skúšala meniť, to nezaberalo, kedysi sme papali aj na mojich rukách, teraz to ide len ležmo. V noci prevažne hneď začne papkať, ale aj vtedy niekedy zvykne plakať. Poslednú dobu si veľmi cmúľa pästičku a najnovšie aj spodnú peru - asi pôjdu zúbky. Stále sa len dojčíme a z fľašky ešte nepil. ďakujem za odpoveď.

  • Plač pri dojčení

    , Autor: daduska1411

    Dobrý deň pani doktorka, vopred ďakujem za odpoveď.
    Mám 4 týždňového chlapčeka, už od pôrodnice kojím aj prikrmujem ( nutrilon). Posledné 3 dni sa mi rapídne znížila tvorba mliečka ( nastala laktačná kríza. Preto sa teraz snažím prikladať bábätko čím častejšie ( samozrejme aj v noci. Od včera mi začalo bábätko pri priložení k prsníku strašne plakať, očervenie , kričí najskôr aj trochu saje a potom ( cca. Za 1 minútu) už nechce ani sať. Prosím Vás čo robíme nesprávne? Chcela by som rozbehnúť dojčenie. Ak je to gastrokolicky reflex čo robiť? Alebo niečo iné? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je ťažké radiť na diaľku. Mali by ste mať niekoho blízkeho, ideálne vášho pediatra alebo sestričku kto by vám aj na základe vyšetrenia dieťatka poradil.
    Prikrmovanie umelým mliekom / aj keď nespochybňujem, že je niekedypotrebné/ je hlavnou príčinou vašej ! laktačnej krízy" pretože to nie je laktačná kríza, to je zlý spôsob výživy. Tvorba mliek sa znížila: stresom alebo zlým priladaním alebo nesprávne voleným spôsobom výživy. Dieťa treba v tomto veku prikladať vždy, keď sa hlási o jedlo, keď je nepokojné, mrnčí, plače. Prikladať 8 až 20 krát denne je normálne. Hlavne treba kojiť v noci, vtedy sa tvorí viac hormónu, ktorý zvyšuje tvorbu mlieka. Stres je nepriateľ kojenia, už keď idete kojiť, máte strach ako to dopadne, či nebude plakať, odťahovať sa a to je dôvod, prečo tento problém nastane. Treba kojiť v príjemnej polohe, pokojne, bez komunikácie s inými členmi domácnosti, bez pustenia televízie alebo rádia, v kľude, prítmí. Nikdy nepodávať dieťatku len umelé mlieko fľašue, bez toho, aby ste predtým aspoň pol hodinunekojili. To sú len také základné pravidlá. Pomôcť sa dá len vtedy, keď je lekár, sestra s matkou v kontakte.

  • plač pri dojčení

    , Autor: pucmeloun

    Chcela by som Vás poprosiť o radu - mám 4 mesašného synčeka narodil sa s váhou 3,6 teraz máme 7,2, od začiatku dojčenia odmieta jeden prsník - pravý, a teraz začal pri dojčení strašne plakať až sa jedovať. Ked sa zobudí tak sa v pohode nadojčíme ale problém vzniká ked je hore 2-3 hod. a chceme isť von alebo spať tak v tedy pri dojčení sa priam zadúša. Skúsila som zmeniť polohu /namiesto na rukách v sede - poležačky/, najprv ho uspať na rukách a potom dojčiť ale to sa zobudí a je zas krik. Som z toho zúfalá - dávam si pozor čo jem - neviem či je možné aby mu mlieko nechutilo. Je normálne že neje aj 5 hodím počas dňa? Ked sa nenaje pred prechádzkou /ked je hore 2hod./ mám strach či sa nezobudí niekde vonku od hladu. Prvú dcérku som dojčila 1rok a 7mesiacov relatívne bez väčších problémov, teraz som z tohto drobca trošku na nervy. Ďakujem za radu a želám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Viete, kým som nemala vnuka, myslela som si , že už ma s dojčením nič neprekvapí a všetko viem. Ale vnuk mi ukázal, že keď sa dieťa rozhodne odstaviť a mlieko z prsníka piť nebude tak nebude! Takže učím sa celý život a píšem to preto, že každé dieťa je iné a váš synček che to kojenie nejako inak ako vaša dcérka. Jednou, tou menej komplikovanou a krátkodobou príčinou by mohlo byť to, že ste dostali menses, preto mu to mlieko nechutí. Možno ten problém začal a vy ste z neho už taká vystresovaná, že už keď idete papať tak sa bojíte ako to zase dopadne a tento stres môže byť príčinou toho, že mlieko, aj keď ho je dosť, jednoducho netečie. Hlavne sa upokojte a dajte nezbedníkovi najavo, že alebo bude poradne piť alebo bude hladný. Možno by pomohlo, aby ste neboli vystresovaná z riešenia režimu, prchádzky a podbne, keby ste jeden dva dni ostali doma, kojili sa na požiadanie, nemuseli riešiť, či nebude hladný a prechádzke a podobne. Držím palce, tie deti sú niekedy pekní teroristi!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: