Diskusie

Vytvoriť diskusiu

Rodinné recepty

katkaG, 13.03.2009 14:26

Jogurtovac ETA, prosiim pomoc!

Manzel mi vcera doniesol jogurtovac Eta, ale bez navodu . Chalani su jogurtovi, doteraz som si jogurt robila sama, teda skor rozmnozovala pod perinou , ale trva to dost dlho a rada by som vyskusala ten jogurtovac. To, co sa mi dnes podarilo je skor jogurtove mlieko.
Prosim, ak doma jogurotvac pouzivate, napiste ako, ake pripravky pouizvate na vyrobu atd. Budem velmi vdacna.

  • Lucia241
    13.03.2009, 15:08

    Ahoj,
    ja mam sice nemecky jogurtovac, ale svagrina ma ETA. Ak mas ETA a ma dva stupne I a II, tak pri I je teplota 30°C a pri II je 45°C. Ja si objednavam jogurtovu kulturu lyofilizovanu YO-flex (susenu) od firmy www.climax.sk. Je to vacsie balenie, na cca 5000 litrov mlieka, ja si odsypavam od oka, par zrniek na 200 ml mlieka. Teplotu pouzivam 45°C, lebo kultura je termofilna a do 7 h mam husty jogurt, ktory este dobehne v chladnicke. Ale pouzivam plnotucne mlieko, lebo otec ma farmu a kravy a tak mame domace mlieko. Neviem, ako je to s kupovanym mliekom a bielym jogurtom. To nemam vyskusane. Ak mas este otazky, tak napis Lucia241@azet.sk.

  • Kitty
    13.03.2009, 18:05

    Baby, idem trošku veďla, chcem sa len informovať, koľko vám vydržia tie jogurty po príprave a ako si môžem spraviť ochutený (jahodový, broskyňový...) dajú sa tie príchute tiež kúpiť? Je rozdiel ako v kupovaných- no asi sprostá otázka-ale dajte nejaký tip.

    Ja som ani nevedela, že takéto niečo existuje :ups:  , no zaujalo ma to...

    Vďaka za odpoveď

  • MartinaS
    13.03.2009, 21:53

    Ja mám Bravo, nie sú tam žiadne stupne. Viem, že v návode bolo, že tam treba dávať aj sušené mlieko, ale nám sa to zdalo také umelé. Osvedčil sa nám tento recept: liter mlieka mierne ohrejeme, vmiešame doň biely jogurt, najlepšie smotanový a jeden vanilkový cukor. Nalejem do fľaštičiek, po 6 hodinách jogurtovač vypnem. Kým je to teplé, tak je to riedke, ale keď to vychladne, tak to zhustne. No a priamo pred jedením tam pridávam ovocie alebo lekvár, alebo musli, no proste na čo máme práve chuť. Mali sme obdobie, že sme jedli tieto robené jogurty každý deň, potom sme sa prejedli a znova sme začali kupovať, teraz to robím tak na striedačku. Zdá sa mi, že kvalita jogurtu závisí od použitého mlieka a jogurtu.  Ja dávam polotučné z Kauflandu ( z plnotučného by to bolo určite ešte lepšie, ale tie moje kilečká:- ) a jogurt smotanový biely Sabi, má v sebe aj probiotické kultúry, tak dúfam, že niečo z nich je aj v tých mojích jogurtoch. Kultúry som nekupovala, ale zaujala ma stránka, ktorú ste uviedli. Možno skúsim. Keď máte ešte niekto iný recept, tak hoďte sem. Veď tie domáce sú určite lepšie ako tie umelé z obchodu. I keď niekedy mám chuť práve na také. Ale treba to striedať. Robený jogurt mi vydrží v chladničke aj 3 dni, niekedy aj 4, ale väčšinou sa nestihne pokaziť, lebo ho zjeme skôr. Pri jogurtovači mám 7 fľaštičiek, zdá sa mi, že sestra má 6, ale sú väčšie ( ako od výživy ).

  • Lucia241
    14.03.2009, 14:10

    Ahojte,

    urcite jogurty su najlepsie z plnotucneho mlieka, ale ak ho urobis z polotucneho a bude redsi, tak pridaj do neho susene odtucnene mlieko. Ja ho robim bez neho, jogurt je husty, ale moze sa z neho uvolnovat srvatka. Nie je taky kompaktny ako z obchodu. Lebo oni tam davaju rozne zahustovadla, skroby,...preto su take huste i ked su nizkotucne. Ja to robim radsej prirodne, plnotucne mlieko a jogurtovu kulturu. Takyto jogurt vydrzi v chladnicke pri 4°C aj 2 tyzdne. Je to fermentovany vyrobok, ma nizke pH a tak sa nepokazi. Vystudovala som mlieko na FCHPT STU v Blave a mlieko a vyrobky z mlieka si doma robim sama. Na dochutenie pouzivam domace lekvary alebo sirupy, v lete cerstve ovocie a je to super. Nepotrebuju uz ziadne umele aromy, hoci aj tie sa daju kupit. Tak nech sa vam jogurty podaria a vase deticky ich maju rady.

  • Kitty
    14.03.2009, 14:28



    Lucia, prosím ešte o radu, keď chcem tie jogurty obohatiť o probiotickú kultúru, to je tá kúltúra, čo si písala hore? A dá sa kúpiť na tej stránke? Ja si teda určite jogurtovač kúpim, pozerala som net a neni drahý, tak sa to určite oplatí, hlavne bez tých škrobov a všelijakých dochucovadiel...:tdown:

    Vidím, že si učená, čo sa tohoto týka, tak určite stavím na tvoje rady :-) 

  • Kitty
    14.03.2009, 14:32

    No, už som to tam našla, je tam aj probiotická kultúra. :-D

     

  • katkaG autor
    14.03.2009, 17:45

    Dakujem velmi pekne za rady, uz som bola v obchode pre cerstve mliecko a Sabi jogurt ine sme predtym ani nekupovali, su vyborne.

    Ja som predtym robievala jogurt aj bez jogurtovaca, teda skor ho rozmnozovala, podla uplne jednoducheho receptu.

    Mlieko som ohriala na cca 40-50 stupnov, zamiesala don jogurt so zivymi kulturami, zabalila do bublinkovej folie a na 12 hodin dala pod perinu. Neodkryvat! :D . Bol tiez vyborny, len to trvalo dost dlho a ked uz manzel splasil ten jogurtovac, tak to chcem skusit s nim.

    Ked sa vydari, dojdem sa pochvalit ;-) .

    Jo a citala som, ze takyto podomacky vyrobeny jogurt vydrzi pri spravnom skladovani cca 7dni, ak sa ovsem nezje.

  • katkaG autor
    14.03.2009, 17:47



    Trosicku zavidim to domace mliecko. Dodnes nezabudnem na chut domaceho masla od babicky a ten tvaroh. Mladsi syn by jedol tvaroh kazdy den ku hocicomu a to este v zivote neochutnal original domaci. Za hrudku domaceho masla a tvarohu by som dala cokolvek:tup: :tup: :tup:

  • sandras
    14.03.2009, 18:35

    katka, link s original navodom som ti poslala na rodinku:wink:

  • katkaG autor
    14.03.2009, 20:12

    Dakujem Sandra, uz som si ho aj cely prestudovala, len mi nie je celkom jasne, preco sa ma mlieko (podla toho navodu) ohrievat takmer na bod varu a nasledne hned schladzovat. Skusim to na zaciatok urobit podla osvedcenych receptov, ktore mi dievcata poslali.
    Ale pomohlo mi to a to s tym Salkom vyzerat zaujimavo, mnam ;-) .

  • sandras
    14.03.2009, 20:49

    asi myslia obyčajne mlieko

    krabicove určite netreba pre použitím prevárať

    my sme kedysi robievali domaci jogurt, sice bez jogurtovača, ale tiež tam išli 2l mlieka, zahustene nesladene mlieko, salko a 1 jogutr, ale presny recept už neviem:(

+ -
Príspevkov: 11