Cisársky rez som si vymodlila

Vaše príbehy: Ellie V. | 22. január 2020
Cisársky rez som si vymodlila

Rodila som v nemocnici, ktorá trvala na prirodzenom pôrode. Malý mal pupočníkovú šnúru omotanú a vážil viac ako 4 kilá.

Som vysoká 180 cm a odkedy sa moje bábätko v brušku meralo, vždy malo viac. Bol to taký macek, ale genetické predispozície mal, tak pár doktor len zapisoval. Posledné dva mesiace ma už tak tlačil v brušku, že som si nemohla nájsť polohu ani v spánku, ani v sede. Navyše sa môj malých chlap rozhodol, že na svet riťku vystrčí a tak mi lekár „naordinoval“ cisársky rez....Toho som sa nebála. Zľakla som sa však, keď sa malému omotala šnúra okolo krku.

Malý mal omotanú pupočníkovú šnúru okolo krku

Chodila som po všelijakých ultrazvukových vyšetreniach, aby mi to všetci potvrdili a bola to pravda. Šnúra všetkými farbami hrala a mal ju niekoľko krát omotanú okolo krku. Pracujem s mamičkami a keď som sa im zdôverila, už som si vypočula všetky katastrofické scenáre, ktoré zažili oni pri pôrode. 5 z nich mi povedalo, ako im zomrelo bábätko, lebo sa zadusilo, ďalšia mamička mala skúsenosť s oživovaním po pôrode kvôli omotanej šnúre. Moja nočná mora sa začala v 35 tt. 

Nespala som. Nemohla som dobre dýchať, tak ma už tlačil vždy, keď som si ľahla, takže som bdela len v sede aby som ho nepritlačila. Pribrala som 33 kg za celé tehotenstvo a ku koncu 40 tt  ani náznak, že malý chce ísť von. Išla som na predpôrodný kurz, ktorý mi veľmi nepomohol. Vypočula som si ako krásne prebieha prirodzený pôrod, že to tak príroda zariadila...Lenže v mojom prípade bol normálny pôrod rizikom kvôli pupočníku aj kvôli tomu, že moje bábätko vážilo 4,300 kg.

V pôrodnici ma presviedčali, že porodím prirodzene

Vybrala som si pôrodnicu s výbornými referenciami a študenti medicíny ma presviedčali, že je to normálne a nech sa nebojím, že bábätko porodíme. Pán primár ma objednal na vyvolávačku, ale čakala som, že sa malý vypýta sám. V noci som cítila že mi začína byť dosť zle od žalúdka a vravím manželovi, že asi to príde, cítim to ...tak som začala zvracať. Na kurze nás učili, že niekdy zvracanie je predzvesť pôrodu.

pupocnikova snura omotana okolo krku
V noci sme teda vyrazili do pôrodnice, dali mi pásy a začala som už trocha krvácať. Vraj je to normálne. Nemohla som jesť ani piť. Po 4 hodinách ma preložili na "vdycháreň", malý mal zlé ozvy, ale tvrdili mi, že aj to je normálne.

Napichovali ma oxytocínom, samozrejme aj tabletku som dostala a nič...malý stále zle. Do 20.00 ma držali o hlade a smäde v strese a strachu o malého. Chceli porodiť prirodzene.

Dieťa obmotané pupočníkovou šnúrou po termíne viac ako 4 kilové. Napokon mi urobili cisársky rez aj na základe papiera, ktorý som si dokázala vybaviť, že keď nebude pôrod napredovať, že mi urobia cisársky.

Vymodlila som si cisársky, lebo by sa malý nenarodil

Úprimne poviem, ak by som ho nemala, nechajú ma tam do neviem kedy a s malým by sa stalo neviem čo. Snažia sa znížiť počet cisárskych rezov, ako mi povedal jeden z mladých lekárov. Ale za takú cenu?

Môj syn sa narodil a mal 50 cm, nosil 62 číslo, mal veľké ramena ...bol veľký silný chlap. Dvíhal hlavičku, vnímal, všetko dobre dopadlo. Určite by som  svoje dieťa rada porodila normálne, ale keď to nejde, načo tlačiť na pílu.

Je to už za nami. Syn mi robí radosť, je veľký silný vymodlený chlap. Ďakujem.  

Ellie V.

Ďakujeme za vaše skúsenosti a príbehy. Život ženy je veľmi pestrý, zvlášť, keď sa stane matkou. Máte aj svoj príbeh, s ktorým sa chcete podeliť, odovzdať svoju skúsenosť?

Napíšte nám ho na: koscelnikova@orbisin.sk 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: