Veľkonočná hrudka alebo syrec

Redakcia | 3. apríl 2021
Veľkonočná hrudka

Pripravujete toto tradičné jedlo na sviatky? Ak nie, vyskúšajte.

Hrudka je tradičná pochúťka bez ktorej sa nezaobíde žiadna oslava sviatkov jari a znovuzrodenia. Jej hlavnou ingredienciou sú vajíčka a mlieko a poznajú ju najmä na východe. Syrek, syrec, hrudka. Na slano alebo na sladko. Jej farba záleží na tom, aké vajíčka máte. 

Veľkonočná hrudka

Potrebujeme:

  • 1 liter mlieka
  • 10 vajíčok
  • 1/2 polievkovej lyžice soli
  • bylinky podľa chuti - napr. petržlen
    ( V prípade, že chcete hrudku "na sladko", tak pridáme 3 lyžice cukru a hrozienka)

Postup:
Všetky vajíčka poriadne vymiešame a prilejeme do mlieka. Pridáme soľ, bylinky, alebo to, čím chceme hrudku ochutiť - tradičná je zložená len z mlieka, vajíčok a soli. 
Varíme na miernom ohni a neustále miešame, aby neprihorela. Miešame, kým zmes nezačne byť hrudkovitá ako tvaroh.  
Keď bude zmes hrudkovitá, odstavte ju a nechajte trošku vychladnúť. Gázu alebo plátno položte na sitko a pomaly preceďte – vytlačte všetku vodu! Vzniknutú hrudku do gázy či plátna pevne zaviažte, vytvarujte bochník („hrudku“) a nechajte odkvapkať zavesenú na vodovodnom kohútiku alebo napr. na vareche.

Dobrú chuť a krásne sviatky želáme! 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: