Veľkonočná hrudka alebo syrec
Pripravujete toto tradičné jedlo na sviatky? Ak nie, vyskúšajte.
Hrudka je tradičná pochúťka bez ktorej sa nezaobíde žiadna oslava sviatkov jari a znovuzrodenia. Jej hlavnou ingredienciou sú vajíčka a mlieko a poznajú ju najmä na východe. Syrek, syrec, hrudka. Na slano alebo na sladko. Jej farba záleží na tom, aké vajíčka máte.
Veľkonočné tradície a zaujímavosti
Veľkonočná hrudka
Potrebujeme:
- 1 liter mlieka
- 10 vajíčok
- 1/2 polievkovej lyžice soli
- bylinky podľa chuti - napr. petržlen
( V prípade, že chcete hrudku "na sladko", tak pridáme 3 lyžice cukru a hrozienka)
Postup:
Všetky vajíčka poriadne vymiešame a prilejeme do mlieka. Pridáme soľ, bylinky, alebo to, čím chceme hrudku ochutiť - tradičná je zložená len z mlieka, vajíčok a soli.
Varíme na miernom ohni a neustále miešame, aby neprihorela. Miešame, kým zmes nezačne byť hrudkovitá ako tvaroh.
Keď bude zmes hrudkovitá, odstavte ju a nechajte trošku vychladnúť. Gázu alebo plátno položte na sitko a pomaly preceďte – vytlačte všetku vodu! Vzniknutú hrudku do gázy či plátna pevne zaviažte, vytvarujte bochník („hrudku“) a nechajte odkvapkať zavesenú na vodovodnom kohútiku alebo napr. na vareche.