Triedna schôdzka rodičov

Mgr. Jarmila Hýroššová | 30. september 2010

Triedna schôdzka rodičov (rodičovské združenie) poskytuje vhodnú príležitosť pohovoriť si s učiteľom. Ako zmysluplne využiť tento čas, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Triedna schôdzka rodičov (u mnohých známejšia pod starým názvom rodičovské združenie) poskytuje vhodnú príležitosť pohovoriť si s učiteľom. Ako zmysluplne využiť tento čas, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Pravidlá platné pre každý ročník
Je úplne jedno, či má dieťa v škole problémy alebo nie – na triednu schôdzku by ste mali ísť v každom prípade. Lebo iba tak sa dozviete z prvej ruky, ako sa vášmu dieťaťu v škole darí a môžete si zároveň vybudovať dobrý vzťah s triednym učiteľom. To dosiahnete, keď budete mať na mysli niektoré pravidlá rozhovoru:

  • Udržte svoje emócie pod kontrolou a vyhnite sa výčitkám. Tým môžete učiteľa uraziť a rozhovoru to odoberá konštruktívny ráz.
  • Vyjadrite svoje stanovisko vecne a presvedčivo, hovorte pokojne o tom, čo sa vám nepáči – či už ide o metódy výuky alebo prístup učiteľa k vášmu dieťaťu. Mali by ste však zároveň zniesť aj kritiku na svoje dieťa.
  • Nechajte učiteľa, aby vyjadril svoj pohľad na vec bez toho, aby ste mu vstupovali do reči. On vidí vaše dieťa z inej perspektívy ako vy. Ak mu budete skákať do reči alebo odvádzať pozornosť kritikou nesúvisiacou s problémom, prezrádzate svoju neistotu.
  • Hľadajte spoločné riešenia – i keď to veľakrát nie je jednoduché. V konečnom dôsledku ide o vaše dieťa.

 

Čo sa spýtať, ak máte doma prváka?
Dieťa ešte nedostáva známky a ani ozajstné vysvedčenie, napriek tomu je pár dôležitých vecí, o ktorých treba na triednej schôdzke hovoriť. Lebo čím skôr sa príde napr. na nejakú poruchu v učení, tým ľahšie ju budete vedieť zvládať. Poproste teda učiteľku, príp. učiteľa vášho dieťaťa o odpovede na tieto otázky:

  • V ktorých oblastiach má moje dieťa ťažkosti?
  • Aké sú jeho silné stránky?
  • Ako sa rozvíjajú jednotlivé oblasti vnímania?
  • Nie sú prítomné nejaké motorické problémy?
  • Ako je na tom dieťa s čítaním?
  • Ako mu ide matematika?
  • Ako je dieťa schopné sa na vyučovaní koncentrovať?
  • Má dieťa pri samostatnej práci trpezlivosť a pracuje primeraným tempom?

 

Po triednej schôdzke
Po triednej schôdzke panuje doma často nervozita. Ak máte doma školáka, ktorého učiteľka na triednej schôdzke iba vychválila, niet čo riešiť. Určite kráčate domov pyšná a s dobrým pocitom. Horšie je to vtedy, ak nesiete domov zlé správy. A doma už čaká netrpezlivo a so strachom dieťa, ktoré sa bojí, čo sa stane, ak sa mama alebo otec dozvie, že má veľmi zlý prospech, vyrušuje a nedáva pozor, porušuje školský poriadok a pod.

Psychológovia odporúčajú po triednej schôdzke neriešiť záležitosti do neskorých večerných hodín (najmä u mladších žiakov). Závery možno zhrnúť do jednej vety napr.: „Matematika ti síce nejde, ale niečo s tým už vymyslíme!“ A potom už treba nechať dieťa ísť sa vyspať. Vy aspoň do ďalšieho dňa trochu „vychladnete“ a premyslite si ďalšie plány. Na druhý deň sa v pokoji porozprávajte. Nekričte na dieťa, nebite ho a nevyvolávajte strach.

Triednu schôdzku neberte ako tragédiu, ale možnosť vyjasniť si situáciu a ak sa vyskytnú nejaké problémy, hľadajte cestu ako svojmu dieťaťu pomôcť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: