Športy a športové krúžky - 3. časť

Mgr. Dagmar Pokorná | 9. október 2009

MODERNÁ GYMNASTIKA - 3. časť seriálu o športe a športových krúžkoch.

Moderná gymnastika

Ste rodičmi malej slečny, ktorá sa rada predvádza, tancuje, poskakuje so švihadlom alebo nepustí loptu z rúk? Všetky čierne myšlienky nad hyperaktivitou vašej neposednej dcérky hoďte za hlavu, radšej ju prihláste na nejaký šport. Čo by ste povedali na modernú gymnastiku? Vaše malé šidlo dovtedajšie „neposedné“ aktivity zúročí pri tréningových hodinách, ba čo viac, naučí sa krásne urobiť špagát, mostík, premet, kotúľ, cvičiť s náčiním. Energiu vloží do koordinovaného pohybu pod taktovkou tréneriek a podľa ladnej vzpriamenej chôdze aj na ulici každý ľahko rozpozná, že pred ním kráča „moderná gymnastka“. 

Po štvorcovom koberci sa s náramnou gracióznosťou vlní štíhle dievča v priliehavom trikote so sukničkou, s vyčesanými vlasmi a ľúbeznou tvárou. Akoby mimochodom, v tanečnom rytme, pred chystaným premetom vyhodí obruč tak vysoko, že neznalci tohto športu sa začnú obávať, čo sa bude diať ďalej. Dievča však po perfektne prevedenom cviku s dokonale natiahnutou rukou točiacu sa obruč zachytí, stihne sa usmiať, odhodí obruč ďaleko pred seba, a kým sa jej náčinie poslušne vráti do dlane, vystruhne ešte pár akrobatických figúr. Všetkých okolo presvedčí o tom, aké ľahké je popri náročných, na maximum prevedených pohybových prvkoch, manipulovať s náčiním. Iba ona sama vie, koľko húževnatosti, sebaovládania, oddanosti, trpezlivosti, a občas aj slzičiek, na tréningovom koberci necháva. Reč je o športe, kde sa elegancia snúbi s tanečnosťou. Predstavujeme vám šport s názvom – moderná gymnastika.

Čo je moderná gymnastika?
Moderná gymnastika je jeden z mála čisto dievčenských, ženských športov. Jeho hlavnou charakteristickou črtou je cvičenie s náčiním, ktorým je švihadlo, obruč, lopta, kužele a stuha. Cvičenie gymnastiek je kombináciou akrobacie, tanca a baletu, sprevádzané nevídanou zručnosťou s náčiním, tiež maximálnou ohybnosťou v kĺboch dolných a horných končatín, chrbta. Vo svete sa objavuje aj pod názvom rytmická, alebo umelecká gymnastika. Hudobný sprievod pre cvičenku ako jednotlivca, aj pre spoločnú skladbu (5 – 6 gymnastiek), tvoria inštrumentálne skladby, ktoré môžu obsahovať aj vokály, nesmie však zaznieť spievaný text. Dĺžka skladby pre jednotlivkyne je v rozmedzí  jednej minúty a 15 – 30 sekúnd, pre spoločnú skladbu je časový limit dve minúty a 15 – 30 sekúnd. Súťaží sa v telocvični na koberci s rozmermi 13 x 13 metrov, pri výške stropu minimálne 8 metrov.

Moderná gymnastika patrí k disciplínam na rozhraní medzi športom a umením, súčasťou hodnotenia športovkyne je preto i umelecký prejav a estetické vyjadrenie hudby. Je považovaná za najpôvabnejší šport letných olympijských hier. Po prvýkrát sa predstavila na Olympijských hrách v Los Angeles v roku 1984 v súťaži jednotlivkýň. Spoločné skladby sú zaradené do programu olympijských hier od roku 1996.

Prečo pre svoju dcéru vybrať modernú gymnastiku?
V prvom roku trénovania sa dievčatá venujú všeobecnej gymnastickej a baletnej príprave, ktorá napomáha k udržiavaniu kondície, správnemu držaniu tela, zlepšeniu senzomotorických schopností. Dievčatká si postupne vycibria schopnosti rovnováhové, rytmické, orientačné a kinesteticko diferenciačné. Cvičením získavajú nielen spevnenie celého tela, jeho krásne držanie, ale aj výraznú pohybovú kultúru. Paralelne, ako pri každom súťaživom športe, sa u nich vyvíja zodpovednosť, sebadisciplína, priebojnosť, sebaúcta. Príjemným spestrením tohto športu sú aj spoločné skladby, pri ktorých dievčatá, okrem prežívania spoločného športového výkonu, nadväzujú osobné vzťahy, vznikajú medzi nimi priateľstvá. Pravým impulzom prihlásiť svoju dcérku na modernú gymnastiku by však mala byť úprimná radosť vašej ratolesti z pohybu.

Kedy začať s modernou gymnastikou?
Nábor nových gymnastiek sa spravidla koná v septembri, s nástupom nového školského roka. Nestáva sa, ak prídete s prosbou o prijatie neskôr, že by vás odmietli. Samozrejme, závisí to predovšetkým na pravidlách prijímania nových členov stanovených v jednotlivých kluboch. Môžete sa s dcérkou vybrať na pozorovaciu hodinu, kde veľmi rýchlo zistíte, ako na celkovú tréningovú atmosféru reaguje. Ak sa na lavičke neudrží a rozbehne sa medzi ostatné cvičiace dievčatá, je to dobré znamenie.

V modernej gymnastike prenesene platí: „Ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko.“  Je to šport o ohybnosti, poddajnosti a flexibilnosti pohybového aparátu, takže desaťročné novoprijaté dievčatko bez predošlých skúseností by v porovnaní so svojimi rovesníčkami z oddielu bolo v značnej fyziologickej „nevýhode“. Jednoducho povedané, v desiatich rokoch začínať s modernou gymnastikou je neskoro. Odporúčaný vek je v rozmedzí od štyroch do siedmich rokov. Kluby zväčša prijímajú všetky dievčatká, ktoré prejavia o šport záujem. Selekcia prebehne prirodzenou cestou. Je takmer klubovým pravidlom, že  prípravka má do tridsať členiek oddielu, staršie žiačky sa dajú často zrátať na prstoch jednej ruky. Aby sa z prípravky vypracovala hoci len gymnastka v súťaži mladších žiačok, chce to pravidelnosť, snaživosť, vytrvalosť, obetavosť, ochotu rodičov a čas.

Vekové kategórie
Moderná gymnastika rozlišuje vekové kategórie podľa ročníkov narodenia a podľa cvičebného programu. Gymnastická príprava začína skupinou prípraviek, ďalej dievčatá pokračujú v cvičení podľa trénerom zvoleného programu A alebo B. Program A je náročnejší na výkonnosť a technickú zdatnosť,  patria doň gymnastky, ktoré majú väčší predpoklad stať sa reprezentantkami SR, a teda reprezentovať našu krajinu na svetových súťažiach.

Rok narodenia 
2003 a mladšie  Prípravka najmladšia
2002 a mladšie   Prípravka mladšia
2001 a mladšie   Prípravka staršia

Rok narodenia 

      Program A      

Program B

2000-1999      Mladšie nádeje  Mladšie žiačky
1998-1997   Staršie nádeje   Staršie žiačky
1996-1994   Juniorky     Kadetky
1993 a staršieSeniorky                       Dorastenky

Ako často sa trénuje?
Dievčatá vo vekovej kategórii prípraviek absolvujú hodinový tréning spravidla dva razy do týždňa. Cvičia v skupine, pričom skúsená trénerka dohliada na každú jednu osobitne. Vysvetľuje, predcvičuje, pomáha im pri prevedení cvikov. Komentuje jednotlivé pohyby rečou blízkou a zrozumiteľnou aj štvorročným deťom. Mladšie nádeje a žiačky trénujú hodinu a pol, trikrát v týždni. Začínajú cvičiť s obručou, pripravujú aj spoločné skladby. Od kategórie starších nádejí a žiačok vyššie, gymnastky trénujú štyri razy do týždňa, s dôrazom na špecializáciu náčinia, nevynechajúc hodiny klasiky.

Čo potrebuje moderná gymnastka?
Dres - gymnastický dres by mal byť s nepriehľadného materiálu. Priehľadný materiál môže byť použitý len na rukách, chrbte a výstrihu. Dres môže mať malé ozdoby, napr.  stužky, flitre, ktoré nebránia pohybu. Malé ozdoby vo vlasoch a make-up sú súčasťou súťažného dresu, čo je charakteristické pre vyššie vekové skupiny. Cena dresu sa pohybuje od 50 do 150 eur, pričom závisí od veľkosti, značky a výzdoby.
Obruč – je prvým náčiním, s ktorým sa gymnastka zoznamuje. Obruče sú rozlíšené podľa veľkosti, a to s priemerom 70, 75, 80, 85 až 89 centimetrov. Cena sa pohybuje okolo 4 eur.
Švihadlo – patrí po obruči k ďalšiemu náčiniu, ktorým sa cvičenka učí manipulovať. Veľkosť švihadla je od dvoch do troch metrov, cena 3 eurá.
Lopta –  stojí od 7 do 9 eur, pričom lopta podľa parametrov Medzinárodnej gymnastickej federácie vás vyjde cca 15 eur. Lopty sú menšej  (priemer 16 cm), aj väčšej veľkosti (19 cm).
Stuha – má dĺžku od štyroch do šiestich metrov, závisí na výške gymnastky. 156 cm vysoká gymnastka potrebuje stuhu 5-metrovú, 172 cm vysoká zasa 6-metrovú. Ceny sú v rozmedzí od 6 do 8 eur. K stuhe patrí aj tyčka, v cene od  6 eur. Pripomíname, že so stuhou a kužeľmi sa začína cvičiť približne od dvanásteho roku gymnastky.
Kužele – sú tzv. detské, 36 cm dlhé, potom klasické s dĺžkou 45 cm. Cena je v rozmedzí od 7 eur, až po 11,30 eura za kužele podľa oficiálnych parametrov FIG.
Gymnastické špičky – pri bežnom tréningu gymnastky uprednostňujú nastoknúť si špičku na chodidlo v ponožke, pri súťažiach musia mať špičky obuté na bosej nohe. Špičky sa vyrábajú z textilu (9 eur), alebo z kože (11 eur).

Koľko stojí výbava  modernej gymnastky?
Ak hovoríme o veku 4 – 7 rokov, okrem dresu a ťapiek (cvičky) nebudete musieť robiť žiadny veľký nákup. Najväčšou položkou je dres, ktorý pri prvých tréningoch pokojne nahradia legíny s tričkom. Až keď sa dcérke cvičenie naozaj zapáči, poraďte sa o kúpe dresu s trénerkou. Dievčatká sa s  náčiniami stretávajú až postupne, ich jednotlivé zvládnutie si vyžaduje špecifickú zručnosť, vyzretie. Najskôr začínajú cvičiť s obručou a so švihadlom, neskôr pribudne lopta. Okolo dvanásteho roku sa pridávajú kužele a stuha. Cena výbavy pre malú gymnastku je približne 60 eur, pre aktívnu, povedzme 13 – 14-ročnú, zhruba 100 – 150 eur. K tomu treba prirátať mesačný klubový poplatok, výšku ktorého si určuje samotný klub.

Kde hľadať klub modernej gymnastiky?
Moderná gymnastika v našej krajine nepatrí k masovým, ani k vyhľadávaným športom ako je futbal alebo hokej, preto nie v každom meste sa vaše dieťa môže tomuto elegantnému dievčenskému športu venovať. Je iba okolo dvadsať registrovaných klubov na Slovensku, ktoré sa venujú trénovaniu mladých nádejí modernej gymnastiky. Ani v mnohých väčších mestách ako je Banská Bystrica, Trenčín, Martin, Žilina moderná gymnastika nemá svoje zastúpenie. Výhodu majú tí, ktorí bývajú priamo, alebo blízko miest, kde kluby fungujú. Pre vašu informáciu uvádzame zoznam tých najznámejších: Bratislava – Slávia STU, TJ Rapid, Sokol, Danubia, ŠOG Nitra, KMG ARGO Prievidza, OMG CVČ Domino Zvolen, OMG Arabeska Nová Baňa, CVČ Rimavská Sobota, ŠK Liptovský Mikuláš, Slovan Zemianske Kostoľany, Prešov – Mladosť, CHARM, Tatran, GK Iskra Košice, Delta Bardejov.

•••

So svojimi názormi z trénerských skúseností, podčiarknutých aktívnou gymnastickou minulosťou, sa s nami podelili dve trénerky Klubu TJ Rapid Bratislava, Mgr. art. Barbara Poláková a Bc. Monika Lamošová.

Potrebuje dievča k modernej gymnastike určité predpoklady?
M. L.: To, či má dieťa predpoklady pre modernú gymnastiku z pohľadu jej fyzických dispozícií, je vidieť už pri prvých tréningových hodinách. Moderná gymnastika je šport, pri ktorom je limitujúcim faktorom práve kĺbová a svalová pohyblivosť, a tá je geneticky podmienená. Nemenej dôležitá je aj psychická zrelosť, povahové vlastnosti, ktoré sa formujú dlhodobejšie, postupne. Z praxe ale platí, ak je gymnastka po psychickej stránke vyrovnaná, hoci nemá až  také fyziologické predispozície, s chuťou a trpezlivosťou dosiahne často vyššiu výkonnosť, ako dievčatá s prirodzeným talentom.

B. P.:  Ideálne by bolo, keby na nábor prišli dievčatká, ktoré majú krásne „voľné“ nôžky, mäkké chrbátiky... Ale vzhľadom na to, že nie sme „profesionálny“ gymnastický klub, dávame šancu v podstate všetkým, ktoré sa prihlásia. V prvých mesiacoch tréning prebieha najmä hravou formou. Potom záleží od trénerky a snahy jej zverenkýň, na akú úroveň v priebehu rokov svoje cvičenie posunú. Z vlastnej skúsenosti tiež môžem potvrdiť, že pre dosiahnutie dobrých výsledkov je bojovný duch a húževnatosť niekedy viac, ako „len“ dobré fyzické danosti.

V čom tkvie úloha trénera v modernej gymnastike?
B. P.: Tréner je prvou osobou, ktorá dieťa do tajov gymnastiky zasvätí. Ak si dievčatko obľúbi trénerku, obľúbi si aj gymnastiku, so všetkým, čo k nej patrí. V prvom rade by mal tréner stelesňovať osobnosť a prirodzenú autoritu, ktorej dieťa dôveruje, s ktorou rado pracuje, prekonáva prekážky, je ochotné učiť sa aj najkrkolomnejšie cviky. Trénerkami sú bývalé aktívne pretekárky, ja sama sa stretávam s gymnastikou od svojich štyroch rokov, patrila som do slovenskej reprezentácie. Byť trénerkou je však úplne iný rozmer. Je to nielen o tréningoch, o športovej výkonnosti, pohybovej dokonalosti, tabuľkových víťazstvách či prehrách, ale do značnej miery o ľudskosti. V klube sme naozaj ako jedna veľká rodina. 

M. L.:  Moderná gymnastika je predovšetkým športom jednotlivkýň, hoci sa súťaží aj v spoločných skladbách, takže pri nácviku sa každej pretekárke treba venovať osobitne, s maximálne individuálnym prístupom, so zreteľom na všetky špecifiká dievčaťa po stránke fyzickej, psychickej, osobnostnej. Trénerka je tým človekom, ktorý dievča maximálne ovplyvňuje, vzbudzuje lásku ku gymnastike, povzbudzuje  k výkonom, ale vždy môže od svojej zverenkyne chcieť len to, na čo má, inak ju môže demotivovať. U trénera je žiaduca kvalifikácia, podľa posledných predpisov sa rozlišuje päť kvalifikačných tried. Prvé tri sa získavajú absolvovaním trénerských kurzov, ku štvrtej je potrebný prvý stupeň vysokoškolského štúdia s príslušným zameraním, piatu, najvyššiu, môžu dosiahnuť absolventi  Fakulty telovýchovy a športu, Tanečnej fakulty VŠMU a podobne.

Keď sa rodičia budú rozhodovať, dať či nedať dievčatko na modernú gymnastiku, s čím by mali počítať?
B. P.: Už po úvodných týždňoch a mesiacoch rodič odhadne, či dieťa má o šport záujem, či sa na hodiny teší, či sa zapája do cvičenia. Potešenie z pohybových aktivít je u malých dievčatiek rozhodujúce, núti ich opätovne prichádzať na tréningy a plniť pokyny trénerky. Tak ako dievčatko získa kondíciu a správnu koordináciu pohybového aparátu, každodennou námahou sa u starších gymnastiek opotrebúvajú kĺby, chrbtica. Fyzická zdatnosť pri tomto športe je nesmierne dôležitá. Zvlášť nepríjemné sú nespočítateľné pády náčinia, občas aj gymnastky samotnej, tie na súťažiach mrzia najviac. Gymnastka sa však nesmie vzdať, opakuje cvičenie znovu a znovu, učí sa pasovať so stresom, s únavou, nátlakom a napätím, ktoré je na ňu hlavne počas súťažného obdobia vyvíjané. Tréner má povinnosť ju na vypäté obdobie súťaží upozorniť a pripraviť.

M. L.: Moderná gymnastika je dobrým odrazovým mostíkom ku akejkoľvek športovej aktivite. Prvky gymnastiky sa nachádzajú  v každom športe. Okrem toho, že gymnastky musia byť ohybné, musia mať aj silu, rýchlosť, výbušnosť dolných končatín, zručnosť s náčiním a pevnú vôľu tieto schopnosti získavať. Ohybnosť si síce nesie znaky genetickej výbavy, ale pravidelným tréningom sa dá zdokonaliť. Slovíčka „neviem“, alebo „mne to nejde“, na tréning nepatria. Všetko sa pri maximálnej snahe a vytrvalosti dá naučiť.

Pri pohľade na rozcvičovanie a naťahovanie končatín starších dievčat jedna mamička poznamenala: „Dám ju radšej na tanec, toto je strašná drina.“ Čo vy na to?
B. P.:
  Rodičia sa môžu domnievať, že pri naťahovacích cvikoch gymnastka trpí. Chápem, môže to vyzerať ako neskutočná bolesť, námaha, dokonca týranie, ale tento šport si pohybový rozsah jednoducho vyžaduje. Trénerka presne vie, ako a do akej miery končatiny naťahovať. Čo sa tanca a modernej gymnastiky týka, ak chce mať rodič zo svojho dieťaťa skutočne tanečnicu, skôr či neskôr aj pri tanečných tréningoch bude musieť podstúpiť naťahovanie, vyťahovanie, lámanie... Treba si uvedomiť, že gymnastika je športová disciplína s prísnymi pravidlami, oproti tomu tanec,  to je umenie. Tak ako moderná gymnastika ale môže čerpať z tanečného umenia, tak i tanec sa môže inšpirovať gymnastikou.

M. L.:   Nech akýkoľvek šport robíte poriadne, je to drina. Je pravda, že v určitom smere je tanec menej náročný ako moderná gymnastika, aspoň čo sa detského veku týka.  Počas roka s deťmi okrem nácviku súťažných gymnastických zostáv nacvičujeme aj tanečné vystúpenia, zúčastňujeme sa na tanečných súťažiach. Hoci nie sme tanečný klub a prezentované choreografie pripravujeme iba sporadicky, sme obrovskou konkurenciou pre tanečníkov. Získali sme mnoho ocenení aj v tejto sfére. Koniec koncov, začať s tancovaním nikdy nie je neskoro. Pokojne aj po modernej gymnastike (smiech).
          
Informácie o aktivitách a kluboch modernej gymnastiky nájdete na internetovej stránke Slovenského zväzu modernej gymnastiky. Pri každom klube je uvedený kontakt, prípadne adresa webovej stránky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: