S deťmi na pláži nuda nehrozí!

Mgr. Jarmila Hýroššová | 10. august 2009

Zapojte sa do súťaže o najzaujímavejší pieskový výtvor.

Pre deti neexistuje na dovolenke väčšia zábava, ako tráviť celé dni čvachtaním sa vo vode a hrami na pláži. Kde inde sú také nekonečné kopy jemného teplého piesku, toľko vody a miesto, kde sa dá hrabať, stavať hrady i kopce a užívať si piesok pod mokrými nohami? Nuda deťom nehrozí. Stávajú sa totiž kreatívnymi staviteľmi, ktorí budujú hrady z piesku v úžasných dimenziách. Mamy, otcovia alebo súrodenci sú pripravení stať sa pomocníkmi na stavbách, prípadne preberajú funkciu statického radcu.

Nekonečné možnosti plážových hier
Deti sa často čudujú, odkiaľ sa zobralo také množstvo piesku. Vzniklo postupom času. Rieky so sebou prinášali horniny. Dostali sa do mora a vďaka vlnám sa vyplavili na pobrežie. Vlnobitiami sa kamene a mušle treli o seba a postupne sa rozomieľali na piesok. Pieskovitá pláž plní podmienky ako žiadne iné umelo vytvorené pieskovisko. Kto sa prizerá na to, ako sa deti hrajú s týmto stavebným materiálom, bude sa čudovať, koľko fantázie a kreativity pri tom využívajú. Stavajú sa vodné priekopy, múry a hrady, pečú sa koláče a torty. Ale aj podzemné stavby sa tešia veľkej obľube. Kto vie šikovne spojiť vykopanú jamu v blízkosti mora s kanálom, ten sa bude tešiť pravidelnému napĺňaniu vodou. Postavené budovy navyše možno skrášliť mušľami, peknými kamienkami alebo inými pokladmi, ktoré nám núka pláž. I prechádzky pozdĺž pláže prinesú malým objaviteľom veľa nového.

Ale aj pomocou iných výborných hier ubehne čas dovolenky ako voda. Ponúkame vám niekoľko nápadov, ako si s deťmi užiť slnečné chvíle na pláži.

Pieskový muž
Postavte si s dieťaťom v blízkosti vody postavičku z piesku. Podobne ako pri robení snehuliaka vytvorte väčšiu a menšiu guľu a postavte ich na seba. Piesok musí byť vlhký, aby sa dal dobre formovať. Vlasy a bradu prilepte z chalúh. Uzavrite stávku, či mužíček vydrží do druhého dňa alebo či ho odplavia vlny.

Hádzanie mušlí
Nakreslite paličkou do piesku veľký kruh. V strede  kruhu vyhrabte jamu. Každý hráč dostane tri mušle. Prvý sa postaví päť krokov od kruhu a pokúsi sa zamieriť do jamy. Každá trefa prináša 3 body. Ak zostane mušľa vedľa jamy, ale stále v kruhu, získa hráč jeden bod. Kto netrafí ani do jamy, ani do kruhu, vypadáva. Víťazom sa stáva ten, kto nazbieral po troch kolách najviac bodov.

Poklad na Striebornom jazere
Piesok je ideálny na zahrabávanie pokladov. Vyznačte určité pole a zahrabte do piesku desať kameňov, ktoré predtým obalíte alobalom. Vyznačené pole je „Strieborné jazero“, v ktorom majú deti hľadať desať „strieborných“ mincí. Kto ich vyhrabe najviac?

Obrazy z piesku
Vo vlhkom piesku sa dajú maľovať nádherné obrazy, zanechávať stopy nôh a vytvárať z mušlí, kameňov a paličiek rôzne mandaly (pozn. red.: obrázky tvorené geometrickými vzormi, ktoré sa vyrábajú z piesku, ryžovej múky alebo iného sypkého materiálu). Pri takomto zabávaní sa v piesku si mnohí dospelí spomenú na vlastné detstvo. A kto pozoruje rodiny pri stavaní hradov z piesku na pláži, skonštatuje s úsmevom jedno: mamy a otcovia sú pri hre rovnako nadšení ako ich dieťa.

Náhrdelníky z mušlí
Ak chcete deti v čase obeda udržať preč z dosahu pálivého slnka a zabaviť ich dlhšiu dobu v tieni, môžete skúsiť pripraviť náhrdelníky z mušlí. Pri zbieraní sa zamerajte na také mušle, ktoré majú na sebe dierku, cez ktorú môžete prevliecť motúzik alebo ozdobnú šnúrku. Po každej mušli urobte dvojitý uzol, inak by zapadli na seba. Na šnúrku môžete striedavo navliekať i kamienky, do ktorých more tiež vymylo dierky.

Piškvorky
Nakreslite palicou do piesku veľký štvorec, ktorý rozdelíte do deviatich malých štvorcov. Jeden hráč dostane tri svetlé kamene (alebo mušle) a druhý hráč tri tmavé. Jeden po druhom ukladá svoje kamene do políčok tak, aby vznikol rad troch rovnakých kameňov (diagonálne, pozdĺžne alebo vodorovne). Komu sa to podarí prvému, vyhráva.

Pirane na súši
Každé dieťa si strčí šatku alebo kúsok stužky za plavky. Na ohraničenej ploche sa musí každé dieťa pokúsiť čo najdlhšie si uchovať svoju vlastnú šatku a zároveň sa zmocniť čo najväčšieho počtu šatiek od iných detí. Kto ich nazbieral v určitom časovom limite najviac, vyhráva.

Guľôčková dráha
Najskôr dieťa vytvorí kopec z piesku, dobre ho utlačí rukami a odhora až dole vytvorí okružnú dráhu. Potom vezme guľôčky alebo okrúhle kamene a púšťa ich dole po dráhe.

Tunel
Základom je opäť kopec z piesku. Na vrchol možno dať ako dekoráciu kameň alebo mušľu. Hráči sedia v kruhu okolo kopca. Pomocou lopatky odoberajú jeden po druhom piesok a vytvárajú kopec cez tunel. Komu sa kopec prepadne, prehráva. 

Plánujete si tohto roku užiť slniečko a relax na pláži? Dajte nám o tom vedieť! Pošlite nám fotografiu svojich „pieskových“ výtvorov – hrady, zámky, príšerky, rozprávkové bytosti... Tie najlepšie odmeníme a uverejníme na našej web stránke!
Fotografie nám zasielajte na e-mail:
pravdova@orbisin.sk do 31. augusta. Nezabudnite i krátku popisku k zaslanej fotografii a kontaktné údaje na seba – meno, priezvisko a bydlisko.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: