Popôrodná depresia nie je výmysel. Ničí životy

Marika Koscelníková | 15. august 2019
Popôrodná depresia nie je výmysel. Ničí životy

8 mesiacov je aktuálne stále nezvestná mama troch detí Nadežda Ondrejková. Jej muž ju stále hľadá a dúfa, že sa deťom mama vráti. Prečo sa nájdu stále ľudia, ktorí ťažké stavy po pôrode zľahčujú?

Mladá mamička postavila do pozoru celé Slovensko. Jej príbeh zasiahol všetky matky. Ale nielen ich. Čo prinúti odísť mamu od svojich detí? 

Stratená matka troch detí

Vyznania Nadeždinho manžela, ktorý sa sa stará o tri deti sú úprimné: "Vyčítala si to, trápilo ju, že k dieťaťu nič necíti, nevládze, nechce..." (zdroj markiza.sk). Stále ju hľadá a verí, že sa vráti. 

Keď čítate o popôrodnej depresii a nemali ste s ňou skúsenosť, môže sa vám zdať neuveriteľné, ako môže žena necítiť nič. Keď drží svoje bábätko, ktoré 9 mesiacov nosila pod srdcom.

Keď je to čas, ktorý si má užívať a ďakovať zaň.

Aj na našich stránkach a v časopise si môžete prečítať priznania žien, ktoré si touto skúsenosťou prešli. O to viac bolia komentáre a poznámky k týmto témam od ľudí, ktorí nechápu a zľahčujú ťažké popôrodné stavy mám. 

Popôrodná depresia je stav, ktorý vyžaduje liečbu

Svetová zdravotnícka organizácia  uvádza, že „popôrodná depresia spôsobuje obrovské utrpenie a znemožňuje alebo obmedzuje schopnosť matky reagovať na potreby dieťaťa“.

Naša výzva smeruje k tomu, aby ste mamám boli nablízku. Pomohli im so starostlivosťou o dieťa, všímali si ich správanie a vyhľadali odbornú pomoc. Za ich únavou môže byť únik. Za nevšímavosťou zúfalstvo. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: