Nepríjemné Švehly v kúpeľni: Ako sa ich zbaviť?

Marika Koscelníková | 6. august 2018
Nepríjemné Švehly v kúpeľni: Ako sa ich zbaviť?

Malé striebristé a rýchle chrobáčiky, ktoré pripomínajú rybičku. Ľudovo sa im hovorí Rybenky. Obľubujú kúpeľňu, toaletu a iné vlhké miesta v dome. Zbaviť sa ich nie je ľahké.

Švehly sú nepríjemný hmyz

Malé rýchle chrobáčiky sú bežnými obyvateľmi príbytkov. Ako sa o nich dozviete? Zasvietite v noci v kúpeľni a na podlahe zbadáte malé pohyblivé čiarky. Vytiahnete zabudnutú knihu z knižnice a aj tam sú, upratujete šatník a za ponožkami rýchle chrobáčiky. To sú švehly. Utekajú sa schovať.

Sú plaché. Aktívne sú najmä v noci, ich pohyby sú rýchle a neznášajú svetlo. Zdržiavajú sa na vlhkých a tmavých miestach. Takže ak ich doma máte, je jasné, že vlhkosť je v danom mieste vyššia. Schovávajú sa v škárach.

Môžete ich nájsť nielen v kúpeľni či toalete, ale aj v šatníku, komore alebo v knižnici. Pre človeka nie sú nebezpečné, neprenášajú žiadnu chorobu. Množia sa veľmi rýchlo a zbaviť sa ich nie je jednoduché.

AKO SA ZBAVIŤ ŠVEHLY V DOMÁCNOSTI


1. Udržiavajte doma sucho

Kúpeľňu a toaletu vytierajte zakaždým poriadne do sucha, ak máte možnosť, tieto miestnosti pravidelne vetrajte. Ideálne je, ak máte obklad vo svetlých farbách, takto švehly rýchlo zbadáte po zasvietení a viete ich zlikvidovať skôr, ako sa rozlezú po celom byte.

2. Dezinfikujte

Udržiavajte čistotu a hygienické priestory pravidelne dezinfikujte. Môžete použiť aj ocot, ak sa vyhýbate chemickým prípravkom.

3. Použite voňavé esencie

Švehly nie sú čistotné, milujú tmu, vlhko a neznášajú vôňu. Ak sa objavia, skúste to na nich okrem sucha aj vôňou.

Kvapnite pár kvapiek levanduľového, alebo pomarančového esenciálneho oleja na podlahu. neznášajú aj škoricu. Pridajte ho do prostriedku na umývanie, kvapnite ho všade tam, kde sa tieto potvorky nachádzajú. Nevynechajte štrbiny, kúty, odtoky. 

Zbavte sa vlhkosti, zbavíte sa aj švehiel

Švehly môžete zlikvidovať aj použitím spreja na hmyz, lepiacou pascou na hmyz, poradia Vám v obchode. Je však účinnejšie zbaviť sa skôr podmienok, za ktorých sa Švehla či Rybenka v domácnosti objavuje.

Švehly sa rozmnožujú rýchlo, samička nakladie až 100 vajíčok, žijú v priemere tri roky. Ak ich doma máte, je to jasné, vlhkosť vo vašom byte či doma je vyššia asi 75% až 95% a s tým treba niečo urobiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: